Меню Закрити

Президент України відкрив сучасний лабораторний центр в університетській лікарні

Президент України Петро Порошенко 14 липня 2017 року урочисто вiдкpив cyчacний лaбopaтopний цeнтp y Тepнoпiльcькiй yнiвepcитeтcькiй лiкapнi. Участь у заході взяли депутати Верховної Ради України Микола Люшняк, Тарас Юрик, Олег Барна, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Юрик, начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук, ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда, медичні працівники та пацієнти лікувального закладу.

image001 image003

Під час своєї промови голова держави наголосив на тому, що децентралізація дала можливість левову частку грошей залишати у міських бюджетах. Це у свою чергу, за його словами, сприяє розвитку інфраструктури міст, сіл і селищ.

image005

«Це плоди децентралізації, бо раніше всі гроші трималися в Києві. Реформа дала можливість в сім разів збільшити бюджети розвитку територіальних громад, зникла необхідність домагатися виділення коштів у органах центральної влади. Це зроблено в умовах війни в країні. Водночас це є і боротьба з корупцією. Гроші залишаються тут, на місцях. Це є і детінізація грошей, це і прозорі закупівлі, і реалізація величезної кількості інших програм.

Інша важлива позиція уряду – впровадження медичної реформи. Я запросив в Україну, надав громадянство Уляні Супрун. Ми розглянули на Національній раді реформ і запропонували парламенту рішуче проводити Медичну реформу. Коли візит кожного пацієнта має бути забезпечений грошима, а лікар, який має високий авторитет, «золоті» руки і світлу голову, має, нарешті, отримувати достойну заробітну платню. Окрім збільшення видатків на оборону держави, нарешті почнемо виробляти власну бойову техніку. Ми у нових законопроектах передбачили розвиток сільської медицини, щоби третина населення країни, яка зараз проживає у селі мала ефективний доступ до якісної медичної послуги. Започатковані програми відшкодування вартості ліків, модернізація лікарень і закупівля обладнання. Сьогодні важлива співпраця центральної і місцевої влад», – сказав Петро Порошенко.

image007

Світлина сайту “0352” https://www.0352.ua/

Глава держави також висловив переконання, що відкриття лабораторного корпусу не останнє оновлення, що має бути зроблено в університетській лікарні. На його думку, доцільним буде відкриття сучасного кардіологічного центру. Під час своєї промови президент України зазначив, що хоче, щоб медики у Тернополі могли робити операції на відкритому серці. А не возили пацієнтів у сусідні міста. «У Тернополі працюють високопрофесійні медики, то чому ми маємо відмовитись від таких можливостей», – наголосив Петро Порошенко.

image009

У щойно відкритому корпусі тепер розміщуватиметься сучасний лабораторний комплекс та централізована стерилізаційна, який відповідає усім державно-будівельним нормам та нормативам. Він забезпечує у повній мірі потреби лікарні у біохімічних, імунологічних, бактеріологічних та інших видів лабораторних дослідженнях.

image011

Для жителів Тернопільської області відкриття клініко-діагностичної лабораторії є дуже важливим, адже вони матимуть змогу пройти обстеження на обладнанні, що відповідає світовим стандартам. Результати аналізів пацієнти зможуть отримати вже за кілька годин.

«Лабораторний корпус Університетської лікарні будували упродовж чотирьох років, – розповів головний лікар Тернопільської обласної університетської лікарні Василь Бліхар. – Новий лабораторний центр оснащений найсучаснішим обладнанням від провідної швейцарської фірми.  Це обладнання дасть можливість медикам робити весь спектр аналізів, яких потребує клініка для вчасної та якісної діагностики захворювання. Щодо вартості аналізів, то в нашій клініці вона менша, ніж у приватних лабораторіях. Для того, щоб пацієнти отримували безкоштовну медицину, потрібно реформувати систему фінансування охорони здоровʼя».

image013

Він додав, що реконструкція лабораторного корпусу відбувалася за кошти Фонду регіонального розвитку і обійшлося в 40 мільйонів гривень. Вартість обладнання, за його словами, коштувало приблизно так само. У Західному регіоні подібних лабораторій немає.

image015 image017

На завершення урочистої частини Президент України Петро Порошенко поспілкувався з колективом медустанови.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.