Меню Закрити

Професор ТДМУ вивчав закордонний досвід організації роботи центрів симуляційного навчання

Нещодавно завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Арсен Гудима повернувся з міжнародної виставки світового масштабу з симуляційного навчання і симуляційної медицини, яка відбулася на базі Університету імені Святого Петра в Парижі. Організатором заходу стала всесвітня організація симуляційного навчання в медицині.

image001

image003

Водночас у рамках цього заходу відбувся фінал чемпіонату студентських команд з екстреної медичної допомоги у форматі роботи відділення невідкладної допомоги у передприймальному покої багатопрофільної лікарні (Emergency department).

image005 image007 image009

На виставці свою продукцію представили найвідоміші виробники обладнання для симуляційного навчання. Окремо був блок приладів для лапароскопічних втручань. Варто наголосити на тому, що вони мають високий ступінь візуалізації, що допомагає студентам в кращому опануванні практичних навичок.

image011

Як зазначив Арсен Гудима, інший блок складала лінія манекенів для надання допомоги під час пологів і реанімації новонароджених. За його словами, манекени надзвичайно реалістичні, навіть важко візуально і на дотик відрізнити манекен немовляти від живої новонародженої дитини. Третій блок стосувався засобів для серцево-легеневої реанімації, четвертий – інвазивних технологій для лікування інфаркту міокарда (ортокоронарографії та стентування). Також, як розповів Арсен Арсенович, були представлені манекени, які дають можливість відпрацьовувати лікарські дії в режимі реального часу. Окрім того, був блок з обладнанням для діагностичних процедур. «Наприклад, муляж для відпрацювання техніки пальпації органів черевної порожнини. При цьому з гучномовця було чути, як пацієнт реагує на ту чи іншу процедуру і т.д. Були представлені муляжі для обстеження грудної клітки, а також можна було побачити лінійку манекенів для ін’єкцій. Був блок обладнання, присвячений травмам, зокрема бойовим. Цікавою була лінійка допоміжних виробів, за допомогою яких можна  симулювати ті чи інші умови нещасного випадку, навколишнього середовища. Це допомагає створити відчуття роботи в реальних умовах. Завдяки цьому студент може оцінити ступінь власної безпеки, вплив інших чинників на стан і самопочуття потерпілого. Окремою лінійкою було представлено вироби для візуалізації та озвучування центрів симуляційного навчання», – додав Арсен Гудима.

image013 image015 image017 image019 image021

Окрім того, професору ТДМУ вдалося відвідати центр симуляційного навчання університету в Парижі, який збудований за класичною схемою – кожна симуляційна кімната складається з двох приміщень, одне з яких – це реанімаційна зала з необхідним обладнанням та інструментами, а в іншій за напівпрозорим склом є викладач, який управляє роботою студентів під час виконання ними маніпуляцій. Відповідно ведеться відеоспостереження. Як розповів Арсен Гудима, всі викладацькі кімнати об’єднані одним коридором, який завершувався спеціальним приміщенням, де розташовані необхідні апарати для проведення симуляцій. Також в окремих залах розміщені симулятори для лапароскопії, проведення коронарографії та іншого. Загалом концептуально центр працює так само, як і наш.

image023 image025 image027 image029

«Мав можливість спостерігати за тим, як виступали студентські команди Любліна і Франції. Хочу сказати, що наші студенти, які брали участь у міжнародному етапі, відповідають світовому рівню підготовки і гідно би представили університет на таких змаганнях. До речі, плануємо восени організувати студентський чемпіонат в Тернополі «Тернопіль олімп 2017» для студентських команд України та іноземних вишів-партнерів. З цією метою провели переговори з закордонними колегами. До нас хочуть приїхати студенти з Казахстану, Люблінського університету, Каунаського медичного університету», – підсумував Арсен Гудима.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.