Меню Закрити

Подарований німецькими партнерами сучасний реніамобіль слугуватиме вдосконаленню практичних навичок студентів ТДМУ

З нагоди 60-річчя Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського дирекція благодійного фонду «Гуманітарна допомога в м. Білефельд» подарувала вишу автомобіль швидкої допомоги, обладнаний найновішою апаратурою. Машина буде використовуватися в навчальному процесі з метою вдосконалення навичок майбутніх медиків. Коли представники фонду звернулися до ТДМУ з благодійною ініціативою, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан запропонував їм можливість посприяти в отриманні університетом професійної карети швидкої допомоги. Упродовж 24 років співпраці з українськими громадськими організаціями, лікувальними закладами силами німецького фонду було доставлено в Україну 45 спеціальних машин, які сьогодні рятують життя нашим громадянам. Тепер професійне авто має і ТДМУ.

IMG_3297 IMG_3298

Як зазначив завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима, наш університет був піонером у створенні курсу екстреної невідкладної медичної допомоги, викладання якого розпочали у вересні 2007 року. Причиною цього стало те, що наші студенти дуже успішно виступили на європейському чемпіонаті бригад екстреної допомоги – посіли 12 місце з 40 професійних команд і були першими серед іноземних команд. За словами Арсена Арсеновича, після цього тодішній ректор університету Леонід Ковальчук дав вказівку створити такий курс. У 2013 році цей курс був запроваджений в усіх медичних вишах України. «Фактично ми випередили інші університету нашої країни на 7 років. З того часу ми неодноразово проводили науково-практичні конференції. У розробці загальноукраїнського курсу брали участь фахівці інших університетів. Одностайно було вирішено, щоб наш університет став опорним як і кафедра з невідкладної та екстреної медичної», – додав Арсен Гудима.

IMG_3301

Він також наголосив, що в навчальному курсі передбачено відпрацювання знань і навичок з надання екстреної медичної допомоги на місці подій, де завжди присутня карета швидкої допомоги. Відповідно наявність повністю обладнаного автомобіля покращить підготовку студентів. «Сьогодні під автомобіль споруджують відповідне приміщення і він буде функціонувати на базі центру симуляційного навчання ТДМУ, що на вулиці Чехова, 3. Відповідно низка занять, які вимагають вдосконалення навичок роботи саме в режимі виїзду карети швидкої допомоги, будуть відпрацьовуватися безпосередньо у подарованому авто», – розповів професор Гудима.

MED_3940

Щодо фонду «Гуманітарна допомога в м. Білефельд», то він розпочав свою роботу в 1993 році після трагічного випадку, який трапився з однією з українських родин. «Ми мали нагоду допомогти мамі та її донці, а відтак і познайомитися ближче. Після того ми розпочали свою співпрацю з Тернополем і Україною загалом. Наша ціль – допомогти українцям, адже ми побачили, що вони дуже працелюбні і гостинні люди. Так склалося історично, що сьогодні країна на початку свого творення. Нам же Бог дав можливість  допомагати тим, чим можемо. Ми це робимо з радістю і вірою у те, що наша діяльність приносить користь. Отже, з 1993 року в Тернопільській області допомагаємо соціальним установам, лікарням, перестарілим людям. Також маємо тісні контакти з Тернопільським медичним університетом. З нагоди ювілею вирішили презентувати у подарунок автомобіль швидкої допомоги. Ми віримо в те, що студенти будуть мати можливість вчитися і стати кращими лікарями. В свою чергу  вони зможуть врятувати життя і здоров’я багатьом людям. Це наша інвестиція у майбутнє», – зазначив голова фонду Пітер Ріґер.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.