Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь в українсько-польському симпозіумі

21-23 вересня у місті Трускавець відбувся Українсько-польський симпозіум «Громадське здоров’я та реабілітація – ІМПАКТ «2017», який був присвячений 190 річчю курорту Трускавець.

У роботі симпозіуму взяли участь науковці Тернопільського державного медичного університету, зокрема проф. І.Мисула – зав. кафедри медичної реабілітації, проф. Д.Попович – зав. кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання, А.Голяченко – професор кафедри медичної реабілітації, М.Шкільна – доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, С.Никитюк – доцент кафедри педіатрії № 2 та Ю.Завіднюк – асистента кафедри медичної реабілітації. На симпозіумі були представники від наукових шкіл майже усіх областей України, понад 100 науковців з Польщі, а також фахівці з Словаччини та Білорусії. Ключовим питанням наукового форуму були міжнародні проблеми громадського здоров’я та реабілітації.

Під час роботи симпозіуму наша делегація зустрілася з ректором навчального закладу імені І. Павла II у місті Бяла Подляска (Польща), професором Йозефом Бергером.

Під час зустрічі з ректором, проф. Й.Бергером.

Наші навчальні заклади вже тривалий час поєднують теплі, дружні стосунки та спільні наукові проекти, останній з яких присвячений вивченню питань діагностики, лікування та реабілітації хворих на бореліоз. Проф. Й.Бергер обговорив з делегацію ТДМУ останні результати зазначеного проекту і були намічені подальші напрямки його реалізації.

Проф. Й.Бергер люб’язно прийняв пропозицію наших науковців відвідати оздоровчі та реабілітаційні заклади м. Трускавець. Ми мали дуже приємну і цікаву зустріч у міжнародній клініці відновного лікування з академіком НАМН України, Героєм України, засновником і керівником цієї клініки В.Казявкіним, який розповів нам про роботу закладу, показав хворих і продемонстрував окремі реабілітаційні методики.

У міжнародній клініці відновного лікування.

Наступним ми відвідали санаторій «Молдова», у якому зустрілися з генеральним директором цього закладу В.Бабелюком. Нам люб’язно показали матеріальну базу санаторію.

Відвідини санаторію «Молдова».

Одразу після відвідин санаторію нашу делегацію прийняв міський голова Трускавця А.Кульчинський.

Розмова в кабінеті мера міста Трускавець.

Після проведених перемовин наша делегація взяла активну участь у роботі симпозіуму. Робочими мовами симпозіуму були українська і польська. Від нашого університету були представлені доповіді, а двоє членів делегації, які добре володіють польською мовою були обрані оргкомітетом для керування сесіями симпозіуму. Зокрема, проф. І.Мисула був призначений головою сесії «Реабілітація. Екологічне здоров’я. Пропаганда здорового способу життя», модераторами у цій сесії були проф. П.Каліновський (Люблін, Польща) та проф. Ф.Шатко (Лодзь, Польща).

Робота сесії під головуванням І.Мисули.

Проф. Д.Попович разом з докт. медицини В.Круком (Жешув, Польща), докт. наук Л.Варечковою (Пєшчани, Словаччина), доц. І.Дуткою (Львів, Україна) були призначені модераторами сесії «Проблеми здоров’я».

Відкриття сесії «Проблеми здоров’я».

Симпозіум виявив спільні для України і Польщі проблеми в галузі громадського здоров’я, лікуванні і реабілітації пацієнтів і намітив подальші шляхи розвитку та співпраці у цих питаннях між нашими країнами.

Інформацію подав за дорученням делегації, зав. кафедри медичної реабілітації, проф. І.Мисула.