Меню Закрити

У ТДМУ презентували українсько-індійську розмовну школу

У рамках Декади відкритих дверей бібліотеки Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася презентація українсько-індійської розмовної школи «Прамова». Головна мета цієї громадської ініціативи полягає у тому, аби українські студенти і жителі Тернополя мали можливість вивчати гінді від носіїв цієї мови – індійських студентів. Нагадаємо, що прамовою української є санскрит. Українська мова має дуже багато схожих слів, які є в санскриті. Гінді вважають сучасною версією санскриту. Отже, всі бажаючі мають можливість дослідити схожість слів у двох мовах і збагатити свій світогляд, адже, як казав хтось з відомих, скільки ти мов знаєш, стільки разів ти людина.

Сьогодні гінді входить до найпопулярніших мов світу попри те, що рідною її вважає лише 40% громадян Республіки Індія. Водночас гінді широко розповсюджена в Пакистані, Індонезії, Непалі та навіть на Карибських островах. У світі всього 13 мов, на яких розмовляє більше 100 мільйонів людей, до них належать китайська, англійська, гінді, іспанська, російська, арабська, бенгальська, португальська, малайська, індонезійська, французька, японська, німецька та урду…. Про це присутнім розповіла студентка третього курсу ТДМУ Варша Каш’яп. Вона разом зі своїм однокурсником Шубгамом Бхарті повідомили багато цікавих фактів про санскрит, гінді і схожість цих мов з українською.

Ініціатор цього розмовного клубу Яніна Чайківська додала, що для іноземних студентів буде можливість краще опанувати розмовну українську мову, аби вони могли на час навчання швидше інтегруватися в українське суспільство, більше пізнавати наші традиції, знаходити спільну мову з громадянами України. Мовна школа діятиме в рамках діяльності Українсько-індійського клубу співдружності «Санскріті».

Гості зустрічі – студенти філологічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка і їх наставник Галина Синоруб – висловили бажання співпрацювати в напрямку зміцнення індійсько-української дружби, розвитку культурної дипломатії.

Партнером мовної школи є Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.