Меню Закрити

ТДМУ пам’ятає про славетних земляків

23 вересня 2017 року виповнилося 145 років з дня народження славетної української співачки, що своїм талантом підкорила увесь світ – Соломії Крушельницької. З цієї нагоди студенти першого курсу медичного факультету разом із кураторами, доцентом Горпініч Т. І., доцентом Вороною І. І. та викладачем Нахаєвою Я. М. відвідали меморіальний музей-садибу С. Крушельницької у селі Біла поблизу Тернополя. Музей-садиба розміщений у житловому будинку, в якому мешкали Крушельницькі. Своїх відвідувачів він зустрів звучанням платівки із неповторним співом великої співачки.

Екскурсовод Марія Олександрівна, людина, яка все життя прожила у Білій, чудово знає історію рідного села та про його видатну уродженку. Вона з неприхованою гордістю ознайомила відвідувачів з великими здобутками талановитої землячки.

Студенти побачили чимало особистих речей примадонни, а загалом – близько трьох тисяч експонатів, пов’язаних із життям і творчістю великої співачки: документи, світлини, макети сценічних костюмів, афіші, речі домашнього вжитку та твори образотворчого мистецтва, які розповідають про творчі здобутки співачки, її рідних та близьких, а також про вшанування її пам’яті.

Першокурсники дізналися, що на початку XX століття на світовій оперній сцені царювали четверо чоловіків – Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка змогла сягнути їхніх висот і стати на рівні з ними. Це була Соломія Крушельницька.

За час своєї кар’єри Соломія об’їздила з гастролями півсвіту – від Європи до США та Південної Америки, від Санкт-Петербургу до Буенос-Айресу. В її концертній програмі завжди лунала українська пісня.

Соломія Крушельницька з відзнакою закінчила Львівську консерваторію. В 21 рік вона успішно дебютувала на сцені Львівської опери. Саме там її побачила італійська прима Джемма Беллінчоні. Вона й переконала дівчину продовжити навчання в Італії. Для сільського священика вчити доньку за кордоном було розкішшю, але задля великого майбутнього доньки Амвросій Крушельницький був готовий на все. Він взяв позику в банку і відправив доньку на навчання за кордон.

Після успішних виступів в Італії Соломія співає у Львові, Варшаві, Петербурзі, Одесі, Парижі, а потім знову в Італії. Найкращі театри цієї співучої країни пропонують їй свої сцени, і вона тріумфує в Римі й Мілані, Трієсті й Флоренції, Неаполі й Кремоні, Турині й Палермо, Пармі та багатьох інших містах.

Соломія Крушельницька першою пропагувала українські народні пісні, твори вітчизняних композиторів у Європі, Африці й Америці. Ні слава, ні тріумф ніколи не заважали їй підтримувати тісні зв’язки зі своєю Батьківщиною, рідним народом, з передовими діячами української культури – Іваном Франком, Лесею Українкою, Михайлом Павликом, Миколою Лисенком, Ольгою Кобилянською та іншими. Щороку вона приїжджає до Галичини, де обов’язково виступає з концертами у великих і малих містах та селах. Співачка завжди підкреслювала своє походження – на біс виконувала тільки українські пісні.

Ерудований, аристократичний італієць, знаний юрист, мер міста Віареджо Чезаре Річчоні став коханням всього її життя. У 1910-1939 роки, завершивши активну концертну діяльність, Крушельницька осіла в італійському містечку Віареджо. Зі своїм чоловіком вона мешкала у будинку, який усі знали як віллу “Salome”.

В 1939 році після смерті чоловіка Крушельницька вирішила назавжди повернутися на батьківщину і переїхала до Львова, де у1939 році її застала війна. Окупаційна влада забрала її будинок у Львові, залишивши власниці лише частину помешкання (зараз Музично-меморіальний музей С. Крушельницької у Львові). Співачка так і не змогла виїхати закордон і під пильним оком радянської влади, переживши війну, працювала у стінах Львівської консерваторії та проживала у Львові до самої смерті 1952 року.

Найвимогливіші критики світу називали Соломію Крушельницьку «незабутньою Аїдою», «єдиною в світі Джокондою», «найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан», «найпрекраснішою Саломеєю», «винятковою Лорелеєю». За свідченням тогочасної світової преси, майже в кожній ролі вона була неповторною, а в багатьох лишається й досі неперевершеною.

Студенти назавжди запам’ятали неймовірний голос співачки, який тепло зустрів їх у музеї, цікаві факти про життя та кар’єру великої Соломії. Екскурсія не лише збагатила їх знаннями про рідний край, а й надихнула на звершення у власному професійному і творчому житті.

Інформацію подала кафедра іноземних мов.