Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у V Національному з’їзді фармакологів України

На базі Запорізького державного медичного університету 18-20 жовтня 2017 року відбувся V Національний з’їзд фармакологів України.

Його організаторами стали Всеукраїнська громадська організація «Асоціація фармакологів України», Державна установа «Інститут фармакології та токсикології НАМН України», Запорізький державний медичний університет, Державне підприємство «Державний експертний центр МОЗ України». За часів незалежності України попередні форуми відбувалися у Полтаві, Дніпропетровську, Одесі, 2011 року – у Києві.

Відкрила з’їзд директор ДУ «Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України», член-кореспондент Національної академії медичних наук України Тетяна Бухтіарова. Присутні вшанували пам’ять своїх колег, видатних діячів галузі, які пішли з життя у період між з’їздами.

З привітанням до делегатів і всіх учасників з’їзду звернувся ректор ЗДМУ, заслужений діяч науки і техніки України, професор Юрій Колесник, який зазначив, що приємно бачити в університеті цвіт фармакології України, справжніх подвижників, які у всі часи невтомно рухають вперед науку галузі, яка є такою важливою для здоров’я і життя людей. Від імені депутатського корпусу плідної роботи учасникам форуму побажав голова обласної ради Григорій Самардак.

Перший день роботи з’їзду ознаменувався продуктивною роботою, початок якій поклала пленарна доповідь Т.Бухтіарової (м. Київ) на тему «Актуальні питання інноваційних досліджень у фармакології». З низкою доповідей на пленарному засіданні виступили вчені: І.Єленічев (Запоріжжя), В.Мамчур (Дніпро), М.Головенко, П.Антоненко (Одеса), А.Соловйов, І.Зупанець (Харків) та інші учасники форуму.

Були проведені такі секційні засідання: «Створення нових лікарських засобів: фармакодинаміка, фармакокінетика, механізм дії», «Підходи до підвищення ефективності та безпеки лікарських засобів», «Експериментальна фармакотерапія та клінічна фармакологія», «Нанофармакологія», «Регуляторні питання реєстрації та перереєстрації лікарських засобів в Україні».

У рамках форуму відбувся освітній симпозіум «Викладання фармакології в XXІ сторіччі», де йшлося про сучасні тенденції, традиції та інновації у навчанні фармакології майбутніх лікарів, стоматологів, студентів фармацевтичних спеціальностей. Жваво дискутували на засіданні опорних кафедр фармакології медичних вишів України. Відбувся широкий обмін досвідом вчених з медичних навчальних закладів України.

Від Тернопільського державного медичного університету на з’їзді була представлена делегація у складі проф. Посохової К.А., проф. Олещук О.М., проф. Марчишин С.М. та доц. Шевчук О.О.

Проф. Олещук О.М. «Роль оцінки медичних технологій в реалізації національної політики лікарських засобів» представила доповідь в секції «Регуляторні питання реєстрації та перереєстрації ЛЗ в Україні».

Проф. Посохова К.А. доповіла на тему «Науково-методичні аспекти викладання фармакології в умовах імплементації доказової медицини (на прикладі теми «Фармакологія протимікробних засобів») в межах освітнього симпозіуму «Викладання фармакології в ХХІ сторіччі».

Доц. Шевчук О.О. представила доповідь «Застосування вуглецевих ентеросорбентів та гранулоцитарного колонієстимулюючого фактора пом’якшує побічні ефекти протипухлинної хіміотерапії» у секції «Підходи до підвищення ефективності та безпеки лікарських засобів».

Конгрес відбувся у теплій і дружній атмосфері. Учасники мали можливість збагатити свої знання, поділитися новими концепціями та обговорити актуальні питання фармакології.