Меню Закрити

Візит Міністра охорони здоров’я України до ТДМУ

З робочим візитом до Тернопільської області приїхала Міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун. У рамках свого перебування на Тернопільщині високопосадовець 1 листопада 2017 року відвідала Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського, зокрема кафедру невідкладної та екстреної медичної допомоги, а також ознайомилася з роботою центру симуляційного навчання.

Під час зустрічі мова йшла про підготовку з наступного року на базі ТДМУ парамедиків, а уже з цього року проведення циклу навчально-практичних курсів з домедичної допомоги для працівників пожежної служби та поліції.

За словами Уляни Супрун, Міністерство охорони здоров’я України обрало наш університет для виконання цих цілей тому, що тут є відповідні напрацювання, матеріально-технічна база та кадровий потенціал. Зокрема кафедра невідкладної і екстреної медичної допомоги сьогодні є опорною кафедрою в Україні, співробітники якої мають високий науковий і професійний рівень. Науковці цього підрозділу ТДМУ опублікували підручник і посібник з екстреної медичної допомоги національного значення.

Упродовж кількох років поспіль команда викладачів і студентів Тернопільського державного медичного університету під керівництвом завідувача кафедри медицини катастроф і військової медицини, професора Арсена Гудими є чемпіонами змагань і конкурсів з екстреної медичної допомоги в Україні та за кордоном. Зусиллями цих ентузіастів також було організовано низку чемпіонатів з екстреної допомоги обласного і всеукраїнського значення у Тернопільській області, а також першу в Україні олімпіаду з симуляційної медицини.

Потрібно зазначити, що центр симуляційного навчання в нашому університеті є одним з кращих в Україні. Окрім того, відповідні умови створено і в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина». На базі цих двох підрозділів можна здійснювати навчання як представників різних професій з домедичної допомоги, так і висококваліфікованих парамедиків.

Про роботу центру симуляційного навчання детально розповіли ректор ТДМУ, професор Михайло Корда та завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.

Уляна Супрун мала нагоду спостерігати за навчальним процесом у цьому центрі, відпрацюванням практичних навичок студентами. Вона також поспілкувалася з викладачами, які у той час вели практичні заняття.

Окрім того, Міністр охорони здоров’я України високо оцінила роботу новоствореного навчального комплексу, який імітує відділення невідкладної допомоги багатопрофільної лікарні (Emergency Department). Цей підрозділ центру симуляційного навчання розпочав свою роботу у вересні цього року. Відділення невідкладної допомоги за своїми дидактичними і технічними можливостями відповідає сучасним симуляційним залам, які використовуються у провідних європейський університетах. (Детальніше про комплекс тут: https://www.tdmu.edu.ua/2017/10/11/u-symulyatsijnomu-tsentri-tdmu-stvoreno-novyj-navchalnyj-kompleks-viddilennya-nevidkladnoyi-dopomogy/).

Студенти ТДМУ за допомогою викладачів продемонстрували особливості навчально-практичного процесу у відділенні невідкладної допомоги.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.