Меню Закрити

Концерт класичної музики у ТДМУ

З ініціативи викладачів кафедр загальної гігієни та екології і медичної біохімії Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського нещодавно відбувся концерт класичної музики в актовій залі адміністративного корпусу. Захід був присвячений 145-річчю з дня народження видатної співачки Соломії Крушельницької, яка прославила своїм голосом Україну у всьому світі.

Дійство музики і співу подарували студенти та викладачі Тернопільського обласного державного музичного училища імені Соломії Крушельницької.

Виступи перепліталися з розповіддю про життя вдатної нашої землячки, цікавими фактами про її творчу діяльність.

Як зазначили ведучі, Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу ще під час її співочої кар’єри. Серед її численних нагород та відзнак є звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

До речі, своїм успіхом опера «Мадам Баттерфляй» завдячує саме Соломії Крушельницькій. 17 лютого 1904 року в міланському театрі «Ла Скала» Джакомо Пуччіні представив її глядачам, які обурено освистали оперу. Славетний маестро почувався розчавленим. Друзі вмовили Пуччіні переробити свій твір, а на головну партію запросити Соломію Крушельницьку. 29 травня на сцені театру «Ґранде» в Брешії відбулася прем’єра оновленої «Мадам Баттерфляй», цього разу – тріумфальна. Публіка сімнадцять разів викликала акторів і композитора на сцену. Після вистави зворушений і вдячний Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет.

Перший прилюдний виступ Соломії відбувся у 1883 році на Шевченківському концерті в Тернополі. Тоді вона співала в хорі товариства «Руська бесіда». У Тернополі Соломія Крушельницька вперше познайомилася з театром. Тут час від часу виступав львівський театр товариства «Руська бесіда», в репертуарі якого були опери Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка. 1891 року Соломія вступила до Львівської консерваторії Галицького музичного товариства. У консерваторії її учителем був знаменитий тоді у Львові професор Валерій Висоцький. Перший оперний дебют Соломії Крушельницької відбувся 15 квітня 1893 року: вона зіграла роль Леонори у виставі італійського композитора Гаетано Доніцетті «Фаворитка» на сцені Львівського міського театру Скарбка.

Ще під час навчання в консерваторії Соломія Крушельницька отримала запрошення від польського Львівського оперного театру, проте вона прагнула української опери, якої на той час не існувало. Співачка вирішила їхати до Італії, щоб продовжити навчання. На це рішення вплинула знаменита італійська співачка Джемма Беллінчоні, яка в той час гастролювала у м. Львові. Восени 1893 року Соломія їде до Італії, де її вчителями стали знамениті Фауста Креспі і професор Конті.

Виїхавши на навчання до Італії, вона розвинула голос у лірико-драматичне сопрано, вирівняне від найнижчих до найвищих тонів.

У другій половині 1890-х років почались її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі в операх «Аїда», «Трубадур» Д. Верді, «Фауст» Ш. Гуно, «Страшний двір» С. Монюшка, «Африканка» Д. Мейєрбера, «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе, «Електра» Р. Штрауса, «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» П. Чайковського та інших.

Особливе місце у творчій діяльності співачки займали концерти, присвячені пам’яті Тараса Шевченка та Івана Франка. Для участі в цих концертах вона часто приїжджала до Західної України. У 1929 році в Римі відбувся останній гастрольний концерт Соломії Крушельницької.

Після завершення заходу доцент кафедри загальної гігієни та екології Олена Лотоцька подякувала викладачам і студентам Тернопільського державного музичного училища за чудовий спів і музику. Вона висловила сподівання, що такі мистецькі імпрези стануть традицією в нашому університеті.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.