Меню Закрити

Аспірант ТДМУ взяв участь у 25th UEG Week (Барселона) та ESMO Preceptorship on Immuno-Oncology (Цюрих)

З 29 жовтня по 01 листопада 2017 року в Барселоні (Іспанія) відбувся один з найбільших наукових форумів світу – 25th UEG Week. Це наймасштабніша подія, на якій Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського представив аспірант кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені професора Л.Ковальчука Степан Гриценко.

На цей форум прибуло 14126 учасників з 116 країн світу, 2771 особа була задіяня в представленні основної програми, 1048 лекцій, 208 наукових сесій, від 2341 особи було прийнято тези для публікацій, подані тези на конгрес перевіряли 448 науковців, конгрес висвітлював 91 представник ЗМІ, було задіяно 4957 кв.м виставкових площ, на яких розмістили 2311 виставковий експонат. Було задіяно 158 спонсорів.

Цей конгрес об’єднав гастроентерологів, хірургів різних напрямків, ендоскопістів, онкологів, імунологів, ендокринологів, радіологів та фахівців багатьох інших галузей.

Програма конгресу була надзвичайно широка та багатогранна.

Дуже корисним було те, що програма складалася з теоретичного і практичного блоків. На території виставкового центру було розгорнуто чимало майданчиків де проходили майстер-класи, а також відпрацьовували свої навички учасники конгресу (УЗД, ендоскопічні процедури, лапараскопічні базові навички, лапараскопічні навички з колоректальної хірургії та багато інших).

Моє перебування на 25th UEG Week полягало в участі в практичному курсі LSS Colorectal surgery grade 2 L1, який проводили хірурги з лондонської клініки Святого Марка.

Щоб стати учасником вищезгаданого курсу, потрібно було подати заявку, до якої додати документ з місця роботи і з переліком оперативних втручань, які аплікант виконував відкрито та лапароскопічно. Якщо аплікація успішно прийнята, за 2 тижні до курсу кожному учаснику створюють акаунт з матеріалами, якіі потрібно опрацювати до початку курсу (15 лекцій та перелік рекомендованих для опрацювання 20 статей з міжнародних журналів з тематики курсу). Після опрацювання цього матеріалу кожен учасник здавав тест, котрий був складений на основі опрацьованого матеріалу. Лише після успішного складання тесту (70% правильних відповідей) аплікант допускався до курсу.

Сам курс проходив інтерактивно, ментори постійно дискутували з учасниками щодо техніки виконання лапароскопічних колоректальних операцій, багато часу було приділено помилкам, які найчастіше допускаються. Практична частина курсу складалася з виконання базових навиків лапараскопічної хірургії, техніки дисекції та накладання міжкишкових анастомозів.

Практичні навички учасники відпрацьовували на тренінг-боксах, а також на лапараскопічних віртуальних тренажерах Lap-X Hybrid. В кінці курсу кожен учасник склав іспит з лапараскопічних навичок накладання анастомозів. Роботу кожного учасника було записано на відео та буде оцінено згодом.

Також була нагода взяти участь в курсі Transanal Endoscopic Microsurgery (TEM) та Transanal Endoscopic Operation (TEO).

Ментором курсу був один з лідерів цього виду хірургії Alberto Alezzo з Італії. Обговорили анатомію, можливі підходи і відпрацювали навички на сучасних хірургічних симуляторах Karl Storz.

Корисним був досвід виконувати операції, коли мало простору для маніпуляції інструментами, а потрібно не лише видалити пухлину, але і ліквідувати дефект.

У останній день конгресу вдалося взяти участь у практичному курсі за базовим УЗД навичкам. Була можливість під контролем менторів вдосконалити свої УЗД навички та виконати УЗД обстеження за протоколом EFAST (Extended Focused Assessment With Sonography for Trauma).

На завершення 25th UEG Week в Барселоні була нагода взяти участь в ESMO Preceptorship on Immuno-Oncology, який відбувся у Цюриху (Швейцарія) 3-4 листопада.

Програма курсу була надзвичайно насичена та важка, стосувалась новітніх досягнень імуноонкології, пухлинної імунології, молекулярних та генетичних досліджень, можливості застосування різних типів імунотерапії, вакцин та комбінованих препаратів в лікування онкологічних захворювань.

Під час двох наукових форумах було приємно встановити контакти з лікарями та науковцями з Європи, а також зустріти випускників нашого медичного університету (Христину Гукалюк та Олександра Домбровича).

 Деякі матеріали конгресу можна переглянути за посиланнями:

https://www.ueg.eu/education/ueg-week-24-7/ueg-week-247/

http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2050640617737268