Меню Закрити

Викладачі і студенти ТДМУ взяли участь у «Святі малюка»

У 2009 році у Відні відбулося перше святкування Міжнародного дня недоношених дітей. На площі Святого Михайла професори університетської клініки Ангеліка Бергер і Арнольд Поллак запустили в небо 500 білих кульок в знак кількості передчасно народжених дітей протягом року. З цього часу World Prematurily Day святкують у всіх європейських країнах.

17 листопада 2017 року Тернопіль вдруге відзначив «Свято Малюка» – свято перемоги життя!

Таких діток називають поспішайками, нетерплячками, ранніми пташками. У кожного з них своя історія.., історія боротьби за життя. Народились вони в обласному перинатальному центрі  «Мати і дитина». З перших секунд  життя за них боролись медики, за них молилися рідні.

Хтось з наших діточок був дуже чемний, хтось – просто чемний, а хтось – не дуже…  Хтось почав самостійно дихати через 3 дні, хтось – через тиждень, а хтось лише через три місяці… Матусі й татусі, бабусі й дідусі – годинами стояли під дверима відділення інтенсивної терапії, чекали.., вірили.., сподівалися… І, звичайно, любили цих маленьких крихіток з різними датчиками, пристроями, катетерами, бо всі вони були такими бажаними, очікуваними, любленими … І вони перемогли!!!!

Цього року «Свято Малюка» відзначали по-особливому родинно – разом зі студентами-медиками факультету іноземних студентів, викладачами кафедри педіатрії №2, медичною спільнотою краю.

Понад 30 діточок, які народилися передчасно, разом з батьками запросили у дитячий розважальний центр «Мадагаскар» (ТРЦ «Подоляни»). Студенти-медики спільно з аніматорами, батьками та медперсоналом – лікарями відділення інтенсивної терапії перинатального центру, обласної дитячої клінічної лікарні – створили чудову атмосферу свята. У програмі були ігри, музика, танці з діточками, солодощі, кольорові кульки. Дехто зі студентів вперше дізнався про таке свято і з яскравою іскоркою в очах запевнив, що продовжуватимуть традицію в себе на батьківщині.

Лунали на святі слова щирої вдячності батьків і, навіть, маленьких пацієнтів, були сльози радості й щастя зустрічі з «ранніми пташками». Велика любов лікарів і батьків робить справжні дива! І наші крихітки, що народилися з 510 грам, 680 грам, 720 грам, 900 грам, 1200 грам, виросли і стали такими «дорослими», гарними, активними, розумними дітками!

Не обійшлося на святі без смаколиків! Яким смачним був торт для наших малюків, приготовлений руками медичних сестер, які не лише вміють надавати допомогу і виходжувати крихіток! А яке ж свято без подарунків? Студенти, медперсонал підготували цікаві подарунки для діточок – хлопчиків отримали іграшкові машинки, а дівчатка – ляльки.

Родзинкою «Свята малюка» стала фотовиставка «Діти, врятовані любов’ю», на якій були представлені фотографії малюків у відділенні інтенсивної терапії та сьогодні. Експозиція стала презентацією дива, створеного силою любові та невтомною працею тандему лікарів- батьків.

 

Завершилося святкування на Театральному майдані увечері, де студенти, лікарі разом з дітками випустили у небо 50 білих кульок на фоні фіолетового відтінку Тернопільського драматичного театру імені Т.Шевченка.

Епіграфом нашого «Свята Малюка» можуть бути слова Мати Терези: «Не всі можуть творити великі справи, але ми можемо робити маленькі справи з великою любов’ю».