Меню Закрити

Студенти ТДМУ організували просвітницькі акції з нагоди Дня боротьби зі ВІЛ/СНІД

Щороку студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського у Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД проводять низку заходів, спрямованих на інформування громади міста про це небезпечне захворювання, методи його профілактики, шляхи передачі тощо. Цьогоріч 1 грудня волонтери з числа майбутніх медиків, які входять до Товариства «Червоний хрест», організували акцію «Безпечний кекс».

Студенти власними руками приготували кекси та інші солодощі і за символічну ціну продавали їх викладачам і студентам ТДМУ. В адміністративному корпусі університету випічку пропонували Михайло Бандрівський, Артем Мацько, Світлана Сідор, Микола Барта, Амін Мудассар, Омар Хамід, Саміра Хаятулах, Анна Плешканьова, Діана Попович.

У Тернопільській обласній клінічній психоневрологічній лікарні і лікарні №3 цю акцію провели Інга Білик, Михайло Банацький, Сергій Вознюк, Тетяна Бабій.

Окрім того, майбутні медики розповідали про День боротьби з ВІЛ/СНІД, про важливість профілактики цього захворювання. Молодим людям особливо наголошували на безпечному сексі, оскільки в останні роки почав випереджати шлях передачі вірусу імунодефіциту людини статевим шляхом. Завдяки діяльності низці громадських організацій вдалося значно знизити рівень передачі ВІЛ серед ін’єкційних наркозалежних осіб. Третій спосіб передачі – від матері до дитини.

Завдяки студентам та викладачам ТДМУ вдалося зібрати 4290 грн. Виручені кошти будуть використані на матеріальну допомогу ВІЛ-позитивним дітям нашого краю. Також всі бажаючі могли безкоштовно пройти анонімний тест на ВІЛ у мобільній амбулаторії, яка розташовувалася на Театральній площі.

Інша частина студентів ТДМУ відвідала учнів 10-11 класів Тернопільської спеціалізованої ЗОШ №3 з навчальною, інформативною лекцією про шляхи передачі ВІЛ та методи захисту від хвороби. Після цього студенти з школярами пограли в інтерактивну гру, спрямовану на закріплення почутого ними матеріалу на лекції та можливістю поставити питання нашим волонтерам. Лекцію школярам прочитав студент Гаябах Нкрумах Фредерік, а допомагали йому у спілкуванні Мар’яна Ткачик, Ольга Стельмах, Катерина Булавіна, Микола Підфедько, Настя Лисятинська.

Куратором цього заходу була доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Наталія Ярема. Студенти висловлюють їй подяку за відповідальність та відмінну командну роботу, а також за мудре наставництво і бажання підтримати ініціативу молоді.

Окрім того, свої заходи організували представники Європейської студентської медичної асоціації. Насамперед, вони зняли інформативне відео, в якому відобразили шляхи передачі ВІЛ/СНІД, що люди зі статусом ВІЛ-позитивних не повинні бути викинуті з суспільства. Представники ЄМСА наголошували на тому, що не можна дискримінувати таких осіб. Наші активісти також 1 грудня провели інформативну зустріч з учнями школи №6. У цьому їх підтримав декан факультету іноземних студентів, професор Петро Сельський, який також поспілкувався зі школярами. Наприкінці представники Європейської студентської медичної асоціації на згадку про цей день чіпляли всім бажаючим червоні стрічки.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.