Меню Закрити

Науковці ТДМУ та Інститут медицини села (Люблін, Републіка Польща) проводять спільні дослідження

Упродовж чотирьох днів, з 26.11 по 29.11.2017 року, доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марія Шкільна, провідний фахівець міжкафедральної наукової клінічної лабораторії Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Ольга Марчук, а також заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» – завідувач відділу з дослідження біологічних факторів Володимир Паничев разом з завідувачем лабораторії особливо небезпечних інфекцій цього закладу Анатолієм Даутовим перебували в Інституті медицини села, що в місті Люблін (Польща).

Метою візиту стало спільне дослідження збудників Лайм-бореліозу та інших трансмісивних інфекцій (анаплазмозу та бабезіозу) у кліщів, відібраних з довкілля Тернопільської області.

Співпрацю з науковцями Польщі розпочато в жовтні 2016 році, коли у міжкафедральній науковій клінічній лабораторії ТДМУ було проведено низку спільних досліджень з діагностики збудників Лайм-бореліозу у кліщів, які були відібрані з довкілля Тернопільщини.

У 2017 році до цієї співпраці приєдналися працівники ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», які зібрали майже 300 кліщів з різних регіонів Тернопільської області. Потрібно зазначити, що кліщі були відібрані з територій саме тих лісництв Тернопільщини, де розташовані лісові господарства, у працівників яких науковцями ТДМУ попередньо було виявлено найбільшу кількість антитіл до збудників Лайм-бореліозу.

Ольга Марчук, Володимир Паничев та Анатолій Даутов досліджують збудників Лайм-бореліозу та інших трансмісивних інфекцій (анаплазмозу та бабезіозу) у кліщів, відібраних з довкілля Тернопільської області.

Отримані результати допоможуть у розроблені інтерактивних карт, на яких можна відобразити поширення іксодових кліщів в межах Тернополя, Тернопільської області, Західної України тощо. Співставлення карт поширення кліщів, дасть можливість розробити низку протиепідемічних і профілактичних заходів.

Під час перебування в Любліні, науковці ТДМУ вперше освоїли методи діагностики збудників анаплазмозу в сироватці крові людей.

У рамках візиту відбулася зустріч членів нашої делегації з директором Інституту медицини села (Люблін, Републіка Польща), професором Лехом Панасюком.

Під час зустрічі досягнуто домовленості про подальшу співпрацю щодо досліджень інфікованості збудниками Лайм-бореліозу та інших трансмісивних інфекцій мисливців Тернопільської області та Люблінського воєводства Польщі.

Учасники проекту висловлюють подяку ректору ТДМУ, професору М.М.Корді, проректору з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професору С.Й.Запорожану та проректору з наукової роботи, професору І.М.Кліщу за допомогу в організації проведення цих досліджень.