Меню Закрити

Студентам ТДМУ презентували громадську нагороду «Медаль Святого Пантелеймона» для молодих медиків

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського з робочим візитом 20 грудня 2017 року перебував громадсько-політичний діяч, екс-Міністр охорони здоров’я України, заслужений лікар України, голова правління Всеукраїнської громадcької організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василь Князевич. Він зустрівся з членами Тернопільської регіональної ради відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» та студентським активом ТДМУ.

Нагадаємо, що цей орден є громадською нагородою, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.

Василь Князевич розповів про свої проекти, які він втілює життя і які спрямовані на продовження життя українців, розвиток паліативної та хоспісної допомоги. Він зазначив, що щодня в Україні вмирає 500 осіб. Це свідчить про серйозну демографічну кризу на фоні того, що приріст населення залишається мінусовим. Окрім того, за його словами, в нашій країні спостерігається підвищена смертність працездатного населення. Найбільше вмирають чоловіки у віці 40-60 років. У відсотковому співвідношенні це становить 200 осіб на 1000 українців. Ще один напрямок діяльності Василя Князевича – це збереження кадрового потенціалу країни, аби молоді фахівці залишалися працювати в  Україні і мали для цього всі відповідні умови.

«Ми шукаємо кращих, щоб їх відзначити і підтримати бажання далі дбати про здоров’я людей. Я маю надію, що і ви долучитеся до обрання таких осіб», – зазначив гість.

Василь Князевич детально розповів про відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», яка має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я.

За його словами, у 2009 році Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні заохочувальну відзнаку «Хрест Пантелеймона Цілителя», яка вручалася тим, хто має видатні особисті заслуги та сприяє розвитку галузі охорони здоров’я та медичної науки, в благодійній, гуманістичній та громадській діяльності, а також за інші здобутки на ниві охорони фізичного та духовного здоров’я населення. Відзнака була погоджена та отримала благословення предстоятелів трьох найбільших християнських Церков України. Її отримали М.Амосов (посмертно), О.Шалімов (посмертно), О.Лук’янова, Ю.Кундієв, Л.Пиріг, В.Мартинюк, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир, глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Любомир (Гузар) та ін.

Дотримуючись основоположних засад заснування Державної нагороди у 2009 році та продовжуючи традицію нагородження, з метою відновлення в суспільстві засад милосердя, гуманізму, любові до ближнього та недужого, з 2017 року започаткована громадська відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона».

Василь Князевич повідомив, що Поважна рада ухвалила рішення запровадити «Медаль Святого Пантелеймона», якою нагороджуватимуть молодих медичних працівників віком до 35 років. Вперше найкращих серед молоді відзначать у 2018 році. На думку гостя, складна фінансова та кадрова ситуація в системі охорони здоров’я спонукає шукати різні шляхи підтримки, аби заохотити молодь обирати фах лікаря та не виїжджати за кордон для працевлаштування.

«Пропонується відзначати молодь в 4 номінаціях: найкращий молодий лікар, найкращий молодий медичний працівник, найкращий молодий вчений та найкращий волонтер», – поінформував Василь Князевич.

Ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда подякував Василю Князевичу за його діяльність і вболівання за майбутнє України, а також за детальне представлення проектів.

«Ми тісно співпрацюємо з Тернопільською обласною лікарнею «Хоспіс». Наші волонтери у міру можливостей допомагають персоналу і людям, які там перебувають. Запевняю, що і надалі цей заклад перебуватиме під нашою опікою. На мою думку вручення відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» – це потрібний і важливий проект, який сприяє розвитку медицини та гуманності в нашій країні. Як ви бачили, що цей орден отримали ті, хто своїм прикладом показав, як потрібно дбати про інших, рятувати життя», – зазначив Михайло Корда.

Також студентському активу представили регіональну раду цієї громадської відзнаки, до якої увійшли ректор ТДМУ, заслужений діяч науки і техніки України, професор Михайло Корда, завідувач кафедри хірургії навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ, заслужений діяч науки і техніки України, голова ГО «Українського Лікарського Товариства Тернопілля», голова Асоціації Хірургів Тернопілля, професор Ігор Дзюбановський, заслужений артист України, директор – художній керівник Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т.Шевченка Борис Репка, Архиєпископ Тернопільський і Кременецький Української Православної Церкви Київського Патріархату, владика Нестор, власний кореспондент газети «Урядовий кур’єр» у Тернопільській області Микола Шот, голова Студентського наукового товариства ТДМУ Катерина Галей, голова Тернопільської обласної організації «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги», головний лікар ТОКПЛ села Плотича Андрій Паламарчук, провідний спеціаліст з безпечної хірургії Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Андрій Ковальчук, голова Асоціації медичних сестер України у Тернопільській області Надія Фаріон, голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Володимир Кузів, представник Всеукраїнського лікарського товариства, професор ТДМУ Леонід Грищук.

Після цього студенти поставили низку питань Василю Князевичу щодо актуальних питань в медицині. На всі він дав вичерпну відповідь.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.