Меню Закрити

Професор ТДМУ взяла участь у Всесвітньому конгресі з трихоскопії, захворювань волосся та нігтів

З 15 по 18 березня 2018 року у Варшаві (Польща) відбувся Всесвітній конгрес з трихоскопії, захворювань волосся та нігтів, у якому брала участь професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Галникіна Світлана Олександрівна.

Потрібно зазначити, що захід з такою проблематикою є унікальнім, адже відбувся уперше. Науковий напрямок трихоскопії є дуже молодим, адже лише декілька років тому дерматологи почали вивчати захворювання волосся та волосистої частини голови за допомогою сучасних оптичних приладів – трихоскопів. Це значно полегшило і спростило діагностику дерматозів, локалізованих на шкірі голови та волоссі. Започаткувала цей напрямок у дерматології польський професор Лідія Рудницька, яка є авторкою першого у світі атласу з трихоскопії.

Наукова програма конгресу відрізнялася високим рівнем інформативності, спікери з різних куточків світу ділилися своїм досвідом щодо діагностики, трихоскопічних особливостей захворювань шкіри голови, нігтів та волосся. Особливу зацікавленість викликали клінічні випадки різної патології, зокрема різних видів облисіння. Окреме секційне засідання було присвячено питанням дитячої трихології, де було розглянуто проблеми трихотіломанії, появи сивини у дитячому віці, транзиторних втрат волосся у дітей. Також багато уваги було присвячено захворюванням нігтів та оніходистрофіям як маркерам дерматологічних захворювань. Саме це питання було висвітлено у грунтовній доповіді науковця зі Сполучених Штатів Америки Боні Елізабет Елевски «Як я лікую псоріаз нігтів?».

Під час відвідування виставки можна було побачити багато новітніх технологій.

Особливу зацікавленість практикуючих дерматологів-трихологів викликали можливості регенеративної медицини щодо відновлення волосся, а також роботизованої методики пересадки волосся.

Не можна не відзначити створення спеціальної програми «Трихоскопія», яка допоможе кожному практикуючому лікарю покращити діагностику захворювань волосся та волосистої частини голови завдяки використанню сучасних гаджетів. Учасники конгресу мали нагоду особисто взяти участь у апробації використання цього додатка.