Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у міжнародній педіатричній конференції

30 березня 2018 року у Вінниці відбулася Перша педіатрична українсько-литовська школа респіраторних захворювань і 22-а Вільнюська міжнародна школа дитячої пульмонології та алергології. Захід організований під егідою Української академії педіатрії за підтримки Подільської спілки педіатрів, Вінникього національного медичного університету імені М.Пирогова, департаменту охорони здоров`я Вінницької облдержадміністрації та Вінницької міської ради. Тернопіль був представлений делегацією фахівців, до складу якої увійшли доценти кафедри педіатрії №2 Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Світлана Никитюк та Наталія Галіяш та доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тетяна Гаріян, а також лікарі інфекційно-діагностичного відділення ТОДКЛ.

Усього взяло участь 400 представників медичної громадськості як з Вінниці, так і з всіх куточків України, також прибули гості з Литви, Молдови, Нідерландів та Великобританії.

Особливо цікавими були доповіді Арунаса Валіуліса (Литва) та Ендрю Буша (Великобританія), які поділилися європейським досвідом щодо підходів у діагностиці та лікуванні бронхіальної астми, в тому числі важкої та важко контрольованої. Професор Е.Буш наголосив, що рефракторна до лікування БА – це велика кількість гетерогенних випадків, значна частка яких обумовлена наявністю інших, провокуючих бронхообструкцію чинників, або низькою прихильністю пацієнтів до лікування. Також були представлені сучасні методи лікування та діагностики первинної ціліарної дискінезії, і звісно, не оминули питання антибіотикотерапії та резистентності. «Ми лікуємо 90% пневмоній амбулаторно, напівсинтетичними пеніцилінами і не потрібно говорити, що у вас не такі діти, і що у вас це не можливо», – стверджував професор Валіуліс.

Особливу увагу мала доповідь Олександра Катілова, доцента кафедри пропедевтики дитячих захворювань Вінницького НМУ, який наочно продемонстрував важливість навчання пацієнта правильно використовувати різні типи доставочних пристроїв при лікуванні бронхіальної астми. На жаль, можна правильно поставити діагноз, призначити дієві ліки та не отримати ефекту через неправильне виконання призначень.

Доц. Світлана Никитюк і голова ГО «Українська академія педіатрії» Леонід Дубей.

Учасники конференції.

З організатором конференції Олександром Катіловим.

З головою голландської Асоціації педіатрії та віце-президентом ГО «Асоціація педіатрів Литви», проф. А.Валіулісом.