Меню Закрити

Студенти ТДМУ опановували мистецтво писанкарства

Напередодні Великодніх свят викладачі, українські та іноземні слухачі студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відвідали майстер-класи з писанкарства. Першими це давнє мистецтво нанесення сакральних символів опановували слухачі підготовчого відділення факультету іноземних студентів ТДМУ.

Представники Еквадору, Нігерії, Гани, Кот-д’Івуару, Португалії, Єгипту та Палестини вперше вчились власноруч розмалювати традиційні українські великодні писанки. До цього їх заохотили викладачі підготовчого відділення.

Майстер-клас проводили члени громадської організації «Спілка української молоді». Вони розповіли іноземцям про історію символів, якими традиційно оздоблюються писанки, про спеціальні фарби, а також про те, які засоби та техніки використовуються в різних регіонах України. Кожен учасник майстер-класу власноруч зробив писанку згідно з традиційною методикою – за допомогою воску та фарб.

Усі зосереджено та серйозно працювали: тримали писачки у руках, старалися провести рівні лінії, обирали орнамент, проявляли фантазію та створювали оригінальні писанки. Незважаючи на різні віросповідання, усі зацікавлено спостерігали за продемонстрованими техніками та дружно розмальовували писанки. На завершення майстер-класу  іноземці залишилися задоволеними своєю працею. Вони ж, звичайно, взяли з собою розмальовані писанки, щоб показати їх своїм батькам та друзям та розповісти про цікаву традицію писанкарства в Україні.

Творчий захід усім дуже сподобався. Слухачі-іноземці ділилися враженнями та зауважували, що ще ніколи в житті не займалися подібним мистецтвом. Для них це дійсно стало надзвичайно цікавим практичним досвідом та шансом доторкнутися до української культури та традицій.

Варто додати, що окрім ознайомлення з великодніми звичаями українців, іноземні слухачі підготовчого відділення постійно проявляють неабиякий інтерес у вивченні культури України та її традицій.

Наступними після представників підготовчого відділення були студенти різних курсів і факультетів нашого університету, а також клінічні ординатори. Бажання глибше дізнатися про великодні традиції українського народу у молоді підтримали представники центру виховної роботи і культурного розвитку ТДМУ Марта Руденко та Олена Покришко.

Як розповіла Леся Голик – членкиня Спілки української молоді – вона завжди з радістю ділиться з іншими своїми вміннями щодо писанкарства і знаннями про символіку українських писанок. «Як тільки маю вільну хвилину, відразу сідаю за писанки. Це для мене і відпочинок, і розвага, і цікаве заняття. Створення писанки завжди заворожує. Дуже приємно, що студентам з різних країн також подобається це мистецтво. Вони з великим задоволенням вибирали візерунки і виписували кожен символ», – додала Леся.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.