Меню Закрити

Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування захворювань тканин пародонта і слизової оболонки порожнини рота» відбулася в ТДМУ

На базі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 19-21 квітня 2018 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування захворювань тканин пародонта і слизової оболонки порожнини рота». Загалом на науковий форум прибуло понад 100 делегатів з усіх куточків України та нашої області. У конференції взяли участь провідні фахівці зі спеціальності «стоматологія».

Відкрив конференцію проректор з наукової роботи ТДМУ, професор Іван Кліщ. Іван Миколайович від імені ректора університету, професора Михайла Корди привітав всіх присутніх з успішним початком роботи конференції, відмітив важливу роль професії лікаря-стоматолога у системі охорони здоров’я, зупинився на актуальних наукових та практичних питаннях, що назріли в медицині та які необхідно вирішувати, побажав успішної плідної праці усім учасникам заходу.

Проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

Завідувач кафедри терапевтичної стоматології ТДМУ, професор Лучинський М.А. зазначив, що для оптимізації діагностичного процесу хвороб пародонта та слизової оболонки порожнини рота, уніфікації підходів до лікування, застосування та правильного використання апаратного забезпечення, необхідний обмін знаннями та практичним досвідом. За його словами, ознайомлення учасників конференції зі здобутками провідних науковців України та з-за кордону в галузі захворювань тканин пародонта та слизової оболонки порожнини рота, проведення в рамках конференції майстер-класів для відпрацювання алгоритмів індивідуальної гігієни порожнини рота пародонтологічних пацієнтів, набуття навичок підготовки альвеолярного відростка до дентальної імплантації є важливою школою безперервного професійного зростання сучасного лікаря.

Професор М.А.Лучинський – завідувач кафедри терапевтичної стоматології ТДМУ.

Декан стоматологічного факультету, доц. Бойцанюк С.І. розповіла про історію створення кафедри терапевтичної стоматології, її досягнення і перспективи розвитку. Вона зазначила, що кафедра терапевтичної стоматології за час становлення виросла в потужний науковий та навчально-педагогічний підрозділ університету, який виконує всі основні завдання, поставлені перед нею керівництвом вишу.

С.І.Бойцанюк – декан стоматологічного факультету, доцент кафедри терапевтичної стоматології ТДМУ.

Упродовж роботи конференції на пленарному засіданні було заслухано і обговорено доповіді і повідомлення, які стосуються різних аспектів та напрямків стоматологічної допомоги в Україні. Надзвичайно цікавими були виступи:

Д-ра мед. наук, доцента кафедри терапевтичної стоматології ТДМУ Н.В.Гасюк на тему «Структура захворювань слизової оболонки порожнини рота серед населення Тернополя та області. Червоний плескатий лишай і акантолітична пухирчатка у практиці стоматолога: сучасний погляд на діагностику та схеми лікування».

Д-ра мед. наук, професора, завідувачки кафедри терапевтичної стоматології Української медичної стоматологічної академії Т.О.Петрушанко на тему «Пародонтологічна захворюваність жінок із бактеріальним вагінозом. Тактика їх курації».

Д-ра мед. наук, професора кафедри загальної стоматології Одеського медичного інституту Міжнародного гуманітарного університету Ю.Г.Чумакової на тему «Медикаментозно-індукована гіперплазія ясен: поширеність, особливості клінічного перебігу, тактика лікування».

Д-ра мед. наук, професора, завідувачки кафедри стоматології  Харківського національного медичного університету І.І.Соколової на тему «Вплив поліхіміотерапії на стан слизової оболонки порожнини рота жінок, хворих на рак молочної залози».

Під час пленарного засідання з цікавими доповідями виступили:

Д-р мед. наук, професор, завідувачка кафедри стоматології дитячого віку Ужгородського національного медичного університету О.В.Клітинська  на тему «Герпетичні ураження слизової оболонки порожнини рота та хронічний рецидивуючий афтозний стоматит у практиці дитячого стоматолога: диференційна діагностика, сучасні схеми лікування».

Д-р мед. наук, професор, завідувачка кафедри дитячої стоматології факультету післядипломної освіти Української медичної стоматологічної академії О.В.Шешукова на тему «Кальцій. Роль уформуванні зубощелепової системи дитини».

Доцент кафедри стоматології дитячого віку Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького Г.М.Солонько на тему «Реалізація профілактичних програм у приватній стоматології».

Д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри терапевтичної стоматології Івано-Франківський національний медичний університет В.І.Герелюк на тему «Телескопічні конструкції, як варіант вибору при лікуванні патології пародонту».

Під час роботи конференції відбулися жваві обговорення вищезгаданих проблем.

  

Учасники конференції.

Делегація з Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького.

 

Делегації з Буковинського національного університету та Сумського державного університету.

 

 

Наступного дня відбулося засідання опорної кафедри пропедевтики терапевтичної стоматології та терапевтичної стоматології, в якому взяли участь завідувачі та завучі кафедр терапевтичної стоматології усіх вишів України, а також «Симпозіум молодих вчених», де були презентовані доповіді молодих науковців.

За результатами конференції було прийнято рішення-рекомендації щодо підвищення рівня надання стоматологічної допомоги у клініках України.