Меню Закрити

У ТДМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання сучасного акушерства»

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 12-13 квітня 2018 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання сучасного акушерства», яка зібрала провідних фахівців галузі. Загалом у ній взяли 360 представників галузі, з яких понад 30 професорів з різних вишів України.

Наукова програма форуму включала в себе такі питання, як патологія вагітності, пологів і захворювання післяпологового періоду; малоінвазивна хірургія в акушерсько-гінекологічній практиці; антибактеріальна терапія в акушерстві та гінекології; проблеми репродуктивного здоров’я; корекція ендокринних порушень при вагітності та гінекологічній патології.

З вітальним словом від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди до учасників конференції звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

«Упродовж 18 років проведення цієї конференції напрацьовано багато цінного практичного та наукового досвіду. Щороку під час форуму науковці і лікарі-практики діляться своїми новими напрацюваннями, дізнаються про найсучасніші підходи у лікуванні хворих. Конференція знаменна й тим, що відбувається в час впровадження медичної реформи в Україні. Сьогодні в залі присутні не тільки гінекологи і акушери, а й лікарі сімейної медицини, які також повинні дбати про здоров’я жінок. Хочу запевнити, що наш університет надалі надаватиме підтримку для проведення таких конференцій. Плідних дискусій, нових друзів і вагомих успіхів», – побажав Іван Миколайович.

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук передав вітання від голови Тернопільської ОДА Степана Барни та голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука. Він наголосив на тому, що сьогодні перинатальний центр завдяки реконструкції відповідає усім європейським вимогам і стандартам, а практична медицина завжди відчуває підтримку з боку науковців ТДМУ.

«Ця конференція є актуальною для України та Тернополя зокрема, оскільки Тернопіль в 2017 році визнаний містом з найбільшою тривалістю життя – в середньому 77 років. Також Тернопіль займає перші позиції щодо приросту населення. І в останньому є чималий внесок наших гінекологів, які вміють кваліфіковано і вчасно надати допомогу як жінці, так і дитині», – зауважила заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ольга Ярмоленко.

Член-кореспондент НАМН України, віце-президент Асоціації акушерів-гінекологів України, професор Леонід Маркін привітав учасників конференції з початком роботи. Він додав, що приємним є той факт, що у цьому форумі беруть активну участь керівники університету та області. На його думку, це свідчить про актуальність акушерсько-гінекологічної галузі та підтримку на всіх рівнях.

Член-кореспондент НАМН України, керівник комітету Асоціації акушерів-гінекологів України Володимир Медведь зазначив, що акушерство і гінекологія дедалі більше стають мультидисциплінарними галузями. Він побажав успіхів у роботі конференції, а також у професійній діяльності.

У пленарному засіданні свої доповіді представили Маркін Л.Б. «Інтранатальні фактори ризику у неповнолітніх», Медведь В.І. «Висока легенева гіпертензія у вагітних: материнські і перинатальні аспекти», Подольський В.В., Подольський Вл.В. «Зміни репродуктивного здоров’я у жінок з порушеннями вегетативного гомеостазу».

У рамках конференції відбувся «круглий» стіл «Репродуктивне здоров’я жінки».

Також було проведено майстер-класи «Невідкладні стани в акушерстві», «Дистоція плечиків» та «Кровотечі, спричинені акушерською травмою. Тактика».

За результатами конференції було прийнято рішення-рекомендації щодо підвищення рівня надання акушерсько-гінекологічної допомоги у клініках України.