Меню Закрити

Викладачі кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ взяли участь у заходах до Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів

22-29 квітня щороку в світі відзначають Всесвітній тиждень первинних імунодефіцитів, мета якого – об’єднати пацієнтів, батьків, лікарів, молодший медичний персонал, політиків, організаторів охорони здоров’я для підвищення обізнаності щодо первинних імунодефіцитів. Україна вчетверте приєдналася до заходів в рамках Всесвітнього тижня ПІД.

26-27 квітня 2018 року у місті Києві відбувся науковий симпозіум з міжнародною участю «Діагностика та лікування гематологічної патології у дітей з первинними імунодефіцитами». Цей захід, який вже 14-й раз проходить в Україні в рамках Центрально-Східноєвропейської науково-освітньої програми «J-Project» з покращення медичного супроводу пацієнтів з первинними імунодефіцитами, цьогоріч був присвячений питанням, що виникають на стику спеціальностей імунології і гематології. У ньому взяли участь вчені з Італії, Білорусі, Польщі.

Тернопільський державний медичний університет представляли завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, професор Оксана Боярчук, доцент кафедри Любов Волянська та асистент кафедри Тетяна Гаріян. Професор Оксана Боярчук виступила з доповіддю «Атаксія-телеангіектація: онкогематологічні маніфестації».

Два дні поспіль провідні українські та іноземні спеціалісти у галузі імунології, гематології і трансплантології дискутували з проблемних питань діагностики та лікування первинних імунодефіцитів, обговорювали як історії успіху, так і невдачі.

Сімоне Чезаро (Верона, Італія) під час виступу.

У рамках симпозіуму був проведений «круглий» стіл за участю імунологів і трансплантологів, а також представників громадських організацій, щодо організації трансплантації кісткового мозку для пацієнтів з первинними імунодефіцитами в Україні. Було вирішено клопотати перед МОЗ про сприяння впровадженню алогенної трансплантації стовбурових клітин, посилити співпрацю між дитячими імунологами, фахівцями Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» та БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку».

Доц. Любов Волянська, проф. Оксана Боярчук, д.м.н. Анастасія Бондаренко (Київ), асист. Тетяна Гаріян, проф. Людмила Чернишова (Голова Всеукраїнської асоціації дитячої імунології, Київ).

?

Проф. Лариса Костюченко (Львів), др.Александра Левандович-Ушинська (Вроцлав), проф. Оксана Боярчук, асист. Тетяна Гаріян.

?

Галина Павук (голова ГО «РІЗ»), проф. Оксана Боярчук, доц. Віра Сім’янчук (Івано-Франківськ).

Урахування кращих практик і міждисциплінарна взаємодія мають стати ключовими напрямками для вирішення складних діагностично-лікувальних проблем та покращення медичного супроводу і якості життя дітей з первинними імунодефіцитами.

Учасники конференції.

Потрібно зазначити, що наступний 15-ий симпозіум у рамках Центрально-Східноєвропейської науково-освітньої програми «J-Project», який планується організувати разом з дорослими імунологами, відбудеться в Тернополі.

Напередодні в Мінську, 19-21 квітня 2018 року проходила V Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання первинних імунодефіцитів», яка була присвячена фундаментальним і клінічним дослідженням у галузі первинних імунодефіцитів (ПІД) і пов’язаних з ними інфекційних, онкологічних і аутоімунних ускладнень.

У конференції взяли участь фахівці з Білорусі, України, Казахстану, Росії, Угорщини, Польщі, Італії. Україна була представлена потужною делегацією науковців та лікарів з Києва, Львова та Тернополя. ТДМУ на цій конференції представляла асистент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тетяна Гаріян.

Тетяна Гаріян та Михайло Бєлєвцев (Заступник директора з науки Білоруського республіканського науково-практичного центру дитячої онкології, гематології та імунології, Мінськ).

Наукова програма включала пленарні лекції провідних білоруських та іноземних експертів, інтерактивні секційні засідання, круглі столи, 2 сателітних симпозіуми «Застосування проточної цитофлуориметрії в діагностиці імунопатологічних станів» і «Хвороба Гоше: вчора, сьогодні, завтра».

Були також створені сприятливі умови для неформального спілкування і обміну досвідом. Спілкування з білоруськими колегами дало змогу започаткувати зв’язки щодо наукової та практичної співпраці з Республіканським центром дитячої онкології, гематології та імунології Білорусі.

10-11 травня у Варшаві (Польща) відбулася V Конференція польської робочої групи з первинних імунодефіцитів. Форум був організований у рамках святкування 40-річчя Центру здоров’я дитини. В конференції взяли участь представники Польщі, Нідерландів та України. ТДМУ на даному заході представили проф. Оксана Боярчук та доцент Марія Кінаш.

Доц. Марія Кінаш, проф. Оксана Боярчук та др. Александра Левандович-Ушинська (Вроцлав).

На конференції були представлені доповіді щодо проведення щеплень у дітей з ПІД, поступи у проведенні трансплантації кісткового мозку при первинних імунодефіцитах. До речі, у Польщі сьогодні зареєстровано більше мільйона донорів кісткового мозку. Трансплантація кісткового мозку проводиться з 1989 року, на сьогодні в країні є шість центрів з пересадки кісткового мозку. За останні 20 років було проведено 238 трансплантацій КМ у пацієнтів з ПІД, найбільше у Вроцлаві. Багато уваги приділялось можливостям замісної терапії у дітей з ПІД. Наступного дня були представлені основні напрямки роботи і досягнення клініки імунології Центру здоров’я дитини, яку очолює проф. Єва Бернатовська.

  

Центр здоров’я дитини, Варшава.