Меню Закрити

Вивчення особливостей проведення екзамену ОСКІ в Тбіліському державному медичному університеті

Викладачі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Наталія Петренко (доцент кафедри акушерства і гінекології № 2) та Наталія Бількевич (доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії) з 31 травня по 1 червня 2018 рjre перебували з робочим візитом у Тбіліському державному медичному університеті (Грузія) з метою запозичення досвіду щодо організації роботи симуляційного центру та проведення об’єктивного структурованого клінічного іспиту(ОСКІ).

   
Тбіліський державний медичний університет. Наталія Петренко, Наталія Бількевич.

Тбіліський державний медичний університет – кращий вищий навчальний заклад країни свого профілю у Закавказькому регіоні – нещодавно відзначив своє 100-річчя. Сьогодні тут навчаються майже 7000 студентів, серед яких понад 2300 студентів-іноземців з 65 країн світу, в тому числі й України.

Наталія Петренко, Наталія Бількевич біля стенду з прапорами країн світу, студенти яких навчаються у Тбіліському державному медичному університеті.

Делегація ТДМУ ознайомилася з роботою та оснащенням центру симуляційного навчання Тбіліського медичного університету, який функціонує при відділі клінічних навичок та міждисциплінарного моделювання. Центр був організований у 2004 році та має сучасну добротну матеріально-технічну базу. Тут студенти як здобувають практичні навички, так і складають об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ).

Викладачі ТДМУ разом з працівниками симуляційного центру Тбіліського медичного університету: зліва направо – Ірма Манджавідзе, Наталія Петренко, Нана Джикідзе, Маріам Пантсулая, Наталія Бількевич, Далі Читаїшвілі.

Під час спілкування з директором центру професором Ірмою Манджавідзе, доцентами Наною Джикідзе та Далі Читаїшвілі було отримано багато інформації про особливості функціонування цього підрозділу, його важливість у здобутті студентами практичного досвіду перед роботою в клініці, а також про особливості методики складання практичного іспиту ОСКІ на його базі. Окрім того, викладачі ТДМУ мали можливість наочно побачити проведення заняття з відпрацювання практичних навичок.

   
Ознайомлення з роботою манекенів. Під час заняття з відпрацювання практичних навичок.

Під час візиту до стоматологічної клініки імені Аполона Урушадзе, де розміщена кафедра одонтології, делегація ТДМУ побувала на екзамені практичних навичок ОСКІ, які складали студенти 5 курсу стоматологічного факультету. Представники нашого вишу мали можливість в режимі реального часу побачити, як відбувається ОСКІ, а також поспілкуватися з деканом стоматологічного факультету, професором Сосо Мгебрішвілі, завідувачкою кафедри одонтології, професором Мариною Мамаладзе, директором стоматологічної клініки Лікою Санодзе та заступником директора клініки Софіо Жінчарадзе.

Викладачі ТДМУ разом з працівниками симуляційного центру Тбіліського медичного університету: зліва направо – Софіо Жінчарадзе, Наталія Петренко, Марина Мамаладзе, Наталія Бількевич, Ліка Санодзе, Сосо Мгебрішвілі.

У процесі спілкування грузинські колеги детально розповіли про основні принципи побудови об’єктивного структурованого клінічного іспиту в їхньому ВНЗ та особливості практичної роботи студентів на стоматологічному факультеті. Іспит ОСКІ тут запроваджений ще у 2005 році на основі багаторічного досвіду, запозиченого викладачами, зокрема Мариною Мамаладзе, у провідних університетах Європи, а також завдяки співпраці з європейськими та американськими освітніми програмами (USAID). З того часу ця методика щорічно вдосконалюється з урахуванням власного досвіду.

Під час складання іспиту ОСКІ. Станція комунікативних навичок, робота зі стандартизованим пацієнтом, «Повідомлення поганої новини».

Висловлюємо щиру вдячність адміністрації Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського за надану можливість та підтримку під час візиту до Тбіліського державного медичного університету. Щиро вдячні працівникам центру симуляційного навчання, кафедри одонтології та стоматологічної клініки імені Аполона Урушадзе Тбіліського медичного університету за теплий прийом, турботу та плідну співпрацю під час перебування в Тбілісі.

Підготували Наталія Бількевич, Наталія Петренко.