Меню Закрити

У ТДМУ відбулася конференція «Захід зустрічає Схід: педіатрична практика в системі громадського здоров’я»

30 травня 2018 року в ТДМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Захід зустрічає Схід: педіатрична практика в системі громадського здоров’я». Цей форум організувала Українська академія педіатрії за підтримки Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

У роботі конференції взяло участь 160 науковців, лікарів-педіатрів, лікарів загальної практики, лікарів дитячих спеціалістів, лікарів-інтернів.

З вітальним словом до учасників конференції від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ. Він звернув увагу на те, що проведення такого заходу є ще одним кроком отримання нових знань, які допоможуть долати ті виклики охорони здоров’я, які є в Україні і в сучасному світі. На завершення Іван Кліщ побажав усім учасникам конференції плідної праці.

Свої вітання присутнім також висловив президент громадської організації «Українська академія педіатрії», професор кафедри педіатрії і неонатології факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького Леонід Дубей.

У рамках конференції експерт ВООЗ Niyazi Cakmak (Technical Officer Vaccine-preventable Diseases and Immunization Programme, Denmark) виступив з доповіддю «Програма імунізації в Україні: регіональні та глобальні перспективи». У доповіді було продемонстровано найнижчий в Європі рівень охоплення щепленнями дітей в Україні. Доповідач підкреслив велике значення вакцинації в імунопрофілактиці дитячих захворювань, її економічну доцільність, зупинився на причинах низького охоплення щепленнями населення в Україні та визначив шляхи покращення ситуації.

Пленарне засідання було присвячене проблемам діагностики орфанних захворювань у дітей.

Професор Леонід Дубей у своїй доповіді зупинився на проблемах діагностики та ефективності лікування хвороби Гоше в Україні. Він ознайомив присутніх з основними ланками патогенезу хвороби Гоше, клінічною симптоматикою, навів алгоритм діагностики, та основні принципи терапії цього захворювання.

Доцент кафедри дитячих хвороб Київського медичного університету Наталія Балацька охарактеризувала основні ланки патогенезу, клініки, класифікації недосконалого остеогенезу, ознайомила присутніх з базовими принципами терапії.

Завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ, професор Оксана Боярчук у своїй доповіді розповіла присутнім про причини, клініку, класифікацію гіперліпідемій, діагностичні критерії гетерозиготної сімейної гіперхолестеринемії, надала рекомендації щодо діагностики і лікування цієї патології.

Клінічний випадок хвороби Вольмана представила завідуюча ІІ дитячим відділенням Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні Анна Кабакова. Вона проаналізувала основні клінічні прояви цього захворювання, результати додаткових методів обстеження, а також зупинилася на принципах лікування патології.

Про клінічний випадок десквамативної еритродермії Лейнера-Муссу у дитини доповіла доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Олександра Шульгай. Вона навела основні клінічні ознаки цього захворювання, причини його розвитку, методи лікування.

Про участь лейкоцитів у запальному процесі організму, порушення їх адгезії та функції фагоцитозу, основні клінічні і діагностичні критерії та можливості лікування розповіла доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Любов Волянська.

У доповіді «Сучасні підходи до реабілітації дітей із spina bifida» Оксана Боярчук та Катерина Глушко зупинилися на причинах, симптомах, розвитку спинномозкової кили, післяопераційної гідроцефалії у дітей. Вони детально проаналізували причини розвитку нейрогенного сечового міхура у цієї категорії дітей, алгоритм програми збереження нирок у таких діток, інших можливостях реабілітації, ролі пацієнтських організацій у веденні дітей з рідкісними захворюваннями.

Симпозіум був присвячений проблемі вигодовування дітей раннього віку та профілактиці алергії у дітей.

З доповіддю про проблеми дітей раннього віку, шляхи та засоби їх вирішення виступила завідувач кафедри педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ Наталія Банадига. Вона розповіла про фактори, які впливають на здоров’я дітей, особливості харчування грудних дітей, клінічні прояви і лікування діарей, етапність ведення лікувального харчування гострих кишкових інфекцій у дітей.

Доцент кафедри пропедевтики дитячих хвороб Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова Олександр Катілов ознайомив присутніх з сучасною концепцією профілактики різного виду алергії у дітей.

На проблемі епідеміології, діагностичних критеріях, лікуванні атопічного дерматиту у своїй доповіді зупинилася доцент кафедри дерматовенерології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика Єлизавета Міхньова.

Секційне засідання було присвячене медико-соціальним проблемам дитячого віку.

З доповіддю про безпечність та ефективність лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій у дітей виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Любов Волянська. Вона приділила увагу тактиці лікування гострого обструктивного бронхіту і бронхіоліту у дітей, критеріях госпіталізації, показам до призначення бронходилятаторів при цих патологіях.

Про особливість сучасного харчування, значення поліненасичених жирних кислот, рекомендації вживання продуктів, що містять omega -3 і 6 ПНЖК присутніх ознайомила завідувач кафедри педіатрії №2 ТДМУ, професор Галина Павлишин.

З доповіддю про роль мікробіоти у формуванні макроорганізму дитини виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Марія Кінаш. Про рекомендації 2017 року Американської асоціації педіатрів щодо ведення дітей та підлітків з підвищеним артеріальним тиском доповіла доцент кафедри педіатрії №2 ТДМУ Тетяна Ковальчук.

Проблему вегето-судинної дистонії і артеріальної гіпертензії у дітей, сучасні методи діагностики і лікування підняла у своїй доповіді професор Оксана Боярчук.

Про вплив кальцію та вітаміну D на соматичне здоров’я дітей з цукровим діабетом і патологією травної системи у дітей доповіла асистент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ Леся Добровольська.