Меню Закрити

Студенти ТДМУ пройшли ознайомчу практику з фізичної терапії у реабілітаційному центрі в м. Живець (Польща)

09.06-15.06.2018 року викладачі кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, професор Попович Дарія та асистент Вайда Олена, студенти четвертого курсу медичного факультету за спеціальністю «Здоров’я людини» Березяк Ірина, Койчева Наталія та Бенько Віталій спільно з керівником центру для молоді з особливими потребами «Карітас» у Тернополі Романом Галаком перебували з ознайомчим візитом та практикою в реабілітаційному центрі «Фундація допомоги дітям» в м. Живець (Польща) на запрошення директора центру пані Ренати Блехи. Цей візит відбувся завдяки підписаній спільній українсько-польській угоді між ТДМУ і Фундацією допомоги дітям.

Візит розпочався з прийняття участі студентів ТДМУ в благодійному марші від католицької церкви, присвяченому єдності родин та боротьбі з абортами.

Участь студентів в благодійному марші від католицької церкви.

Під час проходження практики студенти мали змогу ознайомитися з роботою реабілітаційного центру, яка побудована таким чином, що дітей привозять на лікування в центр транспортом, який надається Фундацією допомоги дітям, і повертаються вони додому тим же транспортом після проведеного лікування. Директором реабілітаційного центру є пані Рената Блеха, яка одночасно консультує дітей, направляє на консультацію до інших спеціалістів поліклінік.

З фізичними терапевтами  фундації Анною Павлак та Анною Сермел.

На лікуванні в реабілітаційному центрі перебувають діти від віку немовлят до 24 років з м. Живець та околиць. Тут проходить реабілітацію понад 350 дітей з різними захворюваннями (аутизмом, синдромом Дауна, ДЦП та багатьма іншими).

У центрі працюють лікар-реабілітолог, фізичні терапевти, логопеди, психологи, кінезіотерапевти, помічники фізичного терапевта, які, як один механізм, злагоджено і організовано проводять лікування хворих дітей за індивідуальною реабілітаційною програмою згідно з певними методиками. Під час наступних днів студенти перебували на теоретичних заняттях.

Надзвичайно цікавими були розглянуті концепції двох прогресивних методик – метод Бобат і метод Войти. Метод Бобат має такі спеціальні техніки, як натиск, тяга, розміщення, тоді як метод Войти – пропріоцептивного нервово-м’язевого усунення (полегшення).

Відпрацювання методик Войта та Бобата разом з фізичними терапевтами фундації.

Студенти з задоволенням закріплювали здобуті знання один на одному і водночас мали нагоду перебувати під час проведення індивідуального сеансу з хворими дітьми. У наступні дні студенти мали змогу ознайомитися з роботою психолога, логопеда, педагога, які у своїй роботі використовують освітянські методи в реабілітаційному процесі.

Щоденно кожен зі студентів мав змогу бути присутнім на індивідуальному сеансі фізичного терапевта із пацієнтом в присутності батьків.

Робота з психологом реабілітаційного центру.

У рамках візиту було відвідано  громадський дім самодопомоги хворим з психічними захворюваннями в період ремісії «Підкова». В будинку пацієнти проходять соціальну адаптацію, відвідують заняття працетерапії, музикотерапії.

З працівниками громадського дому самодопомоги хворим з психічними захворюваннями «Підкова».

Після завершення ознайомчої практики студенти отримали сертифікати, які засвідчують участь їх у навчальному процесі та проходження виробничої практики в реабілітаційному центрі м. Живець (Польща).

Вручення сертифікатів.

Під час перебування на ознайомчій практиці студентам була запропонована екскурсійна програма. Студенти мали змогу піднялись в гори на канатній дорозі, де вони побачили прекрасний краєвид. Оглядання місцевості з гори справило неабияке позитивне враження.

Екскурсія в гори.

Під час екскурсії у Краків відбулося ознайомлення з архітектурою міста, Вавелем.

Висловлюємо щиру подяку адміністрації університету за сприяння та надану можливість відвідати реабілітаційний центр м. Живець та директору пані Ренаті Блесі і всьому колективу реабілітаційного центру за  організацію ознайомчої практики студентів ТДМУ.

Фінансування ознайомчої практики студентів ТДМУ відбулось за рахунок приймаючої сторони.

Інформацію подала асистент Вайда Олена.