Меню Закрити

Професор ТДМУ взяла участь у Європейському конгресі ревматологів «EULAR-2018» в Нідерландах

12-16.06.2018 року у місті Амстердам (Нідерланди) відбувся щорічний Європейський конгрес ревматологів «EULAR-2018». Тернопільський державний університет імені І. Горбачевського на цьому міжнародному форумі представляла завідувач кафедри внутрішньої медицини №2, професор Сміян Світлана Іванівна.

Конгрес ревматологів «EULAR» є форумом високого рівня, головною метою якого є обмін науковим, освітнім і соціальним досвідом між фахівцями з ревматології, встановлення і підтримка зв’язків між пацієнтами і ревматологічними асоціаціями, що сприяє досягненню прогресу в ефективності лікування пацієнтів з ревматичними захворюваннями. Конгрес охоплював інформацію широкого спектру ревматичних захворювань і включав лекційну програму, доповіді з фундаментальних наук і клінічні симпозіуми, сесії стендових доповідей, презентації та обговорення складних випадків, семінарів і спеціальних сесій за  інтересами.

Основні фундаментальні доповіді стосувалися результатів досліджень у галузі генетичних основ захворювань і HLA розпізнавання / Т-клітин, адаптивного та вродженого імунітету (Т- і В-клітини) при ревматичних захворюваннях. Велика увага приділялася цитокінам та медіаторам запалення, остеоімунології, експериментальним моделям в ревматології. Клінічна частина конгресу достатньо багато була присвячена прогнозуванню перебігу кожного ревматичного захворювання, досягнення мети лікування, а також детально розглядалися питання коморбідності та аспекти сучасної імунобіологічної терапії.

Наукова робота працівників кафедри внутрішньої медицини № 2 була представлена 2 тезами, які опубліковані в журналі «Annals of the rheumatic diseases» (Volume 77, Supplement 2. June 2018) і однією стендовою доповіддю.

Отримана під час відрядження інформація буде в подальшому використана для налагодження контактів з науковцями європейських університетів; для вивчення досвіду ведення ревматологічної патології в клініці внутрішніх хвороб; під час організації навчальної (лекції, семінари, практичні заняття) та наукової роботи  на кафедрі внутрішньої медицини №2; під час проведення засідань Тернопільського обласного товариства терапевтів, проведення переривчастих курсів для ревматологів, кардіологів, сімейних лікарів, а також під час підготовки до виступів на науково-практичних конференціях, засіданні асоціації ревматологів в жовтні 2018-2019 років.