Меню Закрити

Науковець ТДМУ взяла участь у навчальному курсі з медичної реабілітації від американських спеціалістів

За підтримки Трастового фонду НАТО, Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова та низки організацій 10-15 червня 2018 року відбувся короткий навчальний курс з медичної реабілітації від американських спеціалістів для українських лікарів та інших фахівців, які працюють у напрямку реабілітації. Учасники отримали можливість навчатися протягом 6 днів у фахівців мультидисциплінарної реабілітаційної команди з США, які поділилися знаннями, матеріалами та практичним досвідом. Навчання передбачало проведення лекцій, майстер-класів, розбір клінічних випадків за участю пацієнтів.

Загалом у цьому заході взяли участь 100 спеціалістів з 18 регіонів України. Від Тернопільської області на тренінгу перебувала голова Тернопільського осередку громадської організації «Українського товариства фізичної та реабілітаційної медицини», докт. мед. наук ТДМУ Тетяна Бакалюк. Для учасників навчань було прочитано 20 лекцій і проведено 14 майстер-класів.

Спікерами були кращі представники реабілітації США:

Oksana Y. Sayko – лікар фізичної медицини та реабілітації, доцент факультету реабілітаційної медицини, Medical College of Wisconsin (MCW);

Devid del Toro – лікар фізичної медицини та реабілітації, професор факультету реабілітаційної медицини, MCW;

Christopher White – лікар фізичної медицини та реабілітації, доцент факультету реабілітаційної медицини, MCW;

Mery Beth Ponzo – доктор фізичної терапії, керівник програми реабілітаційної допомоги, Froedtert hospital/MCW, SpineCare clinic, Milwaukee, Wisconsin;

Brenda McGinley – ліцензований ерготерапевт, Aurora West Allis Medical Center, Wisconsin, професор програми з ерготерапії, University of Wisconsin;

Tina Stoeckmann – доктор фізичної терапії, клінічний професор та директор резидентської програми неврологічної фізичної реабілітації, кафедра фізичної терапії, Marquette University, Milwaukee, Wisconsin.

Pamela Flekenstein – фізичний терапевт в Froedtert hospital/MCW, SpineCare clinic, Milwaukee, Wisconsin.

Спікери тренінгу.

Oksana Sayko поділилась досвідом організації реабілітаційної освіти в США, де є 78 резидентських програм щодо навчання фізичній медицині та реабілітації. Окрім того, були висвітлені вимоги до програми підготовки лікарів фізичної та реабілітаційної медицини (PRM), а також вимоги до освіти та клінічного досвіду.

Для навчання фізичних терапевтів є 226 докторських програм. У зв’язку з високими вимогами до фахівців з реабілітації ступінь бакалавра фізичної терапії в США більше не використовується.  Також в США можна здобути освіту асистента фізичного терапевта.

Щодо здобуття освіти з ерготерапії є 171 програма. Можна здобувати ступінь магістра з ерготерапії. Ступінь бакалавра вимагає навчання у коледжі упродовж 4 років, найвищим ступенем з ерготерапії є докторський, а це 1-1,5 роки навчання після отримання ступеня магістра з ерготерапії. Можливий швидкий шлях – додатково навчатися 3 роки після коледжу. Також можна здобути молодший ступінь асистента ерготерапевта.

Під час тренінгу були висвітлені основні принципи роботи реабілітаційної мультидисциплінарної команди, ICF модель, функціональне оцінювання за фахом (ерготерапевт, фізіотерапевт, мовний терапевт) та оцінка функціонального стану.

Також було презентовано роботу госпіталю Медичного коледжу штату Вісконсин. Ця медична школа одна з найбільших в США. Для прикладу госпіталь Froedtert має 500 стаціонарних ліжок, 140 спеціалістів з реабілітації, серед яких 50% фізичних терапевтів, 40% ерготерапевтів, 10% спеціалістів з розладів мови. У відділені  фізичної медицини та реабілітації Медичного коледжу штату Вісконсін працює 30 лікарів-викладачів та 18 резидентів.

Медичний коледж штату Вісконсін.

Американські колеги поділились досвідом своєї роботи, зокрема щодо компетенцій лікаря PRM, фізичного терапевта, ерготерапевта.

На майстер-класах було проведено клінічний розбір індивідуальної програми реабілітації, застосування шкали FIM в роботі реабілітаційної команди та багато іншого.

На тренінгу розглядались питання діагностики та оцінки порушень функції різних відділів хребта та великих суглобів кінцівок як лікарем PRM, так і фізичним терапевтом. Ерготерапевтом було продемонстровано застосування опитувальників при різних патологіях, які допомагають у реабілітації пацієнта як в стаціонарі, амбулаторно, так і в домашніх умовах. Особливо пізнавальним було проведення майстер-класів лікарем PRM, фізичним терапевтом та ерготерапевтом. Саме взаємодоповнюваність та наступність в мульдисциплінарній команді реабілітації забезпечує ефективність реабілітаційних заходів.

Американські фахівці навчили проводити тестування для виявлення рівня ураження, точність яких складає 98-99% та використовувати в процесі реабілітації прості підручні засоби.

Під час майстер-класу з неврологічної діагностики.

Неврологічна діагностика рухових порушень.

Під час майстер-класу з фізичної терапії.

У компетенції лікаря PRM входить виконання електронейроміографії.

Проведення ЕМГ лікарем PRM.

Окремо два дні були присвячені вивченню реабілітації при мозкових та вестибулярних порушеннях з тематичними майстер-класами.

У останній день упродовж двох годин американські колеги відповідали на питання, які давали їм слухачі тренінгу.

Відповіді на запитання спікерами тренінгу.

Потрібно відзначити високопрофесійну організацію заходу, щирість та відкритість всіх присутніх та фаховість американських колег.

Учасники тренінгу.

Інформацію подала доцент кафедри медичної реабілітації Тетяна Бакалюк.