Меню Закрити

Студенти ТДМУ пройшли виробничу практику в Bahcesehir University (Туреччина)

Нещодавно студентки медичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Бігуняк Катерина, Павлюк Романна, Андрушкевич Катерина та Закернична Наталя проходили виробничу практику в Bahcesehir University (BAU) у Стамбулі (Туреччина).

Андрушкевич К., Закернична Н., Бігуняк К., Павлюк Р. біля університетської клініки Bahcesehir University (BAU) у Стамбулі.

Університет Бахчешехір, який заснований у 1998 році, входить у топ-3 найкращих вищих навчальних закладів Туреччини. На десятьох факультетах студенти здобувають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр і на 4 факультетах навчаються для отримання диплома магістра. Навчання відбувається англійською мовою. Загалом тут навчаються понад 17 тисяч студентів і працюють понад 1000 викладачів. Кампус BAU розташовується у Стамбулі на європейському узбережжі протоки Босфор. Також університет має філії у Берліні, Торонто, Вашингтоні, Гонконзі, Римі, Бостоні.

Протягом 2 тижнів ми працювали під керівництвом декана медичного факультету, професора Türker Kılıç.

У хірургічному відділенні університетської лікарні з деканом медичного факультету професором Türker Kılıç.

Під час виробничої практики ми вивчали клінічні прояви, діагностику та лікування пухлин головного мозку, м’яких покривів черепа, пошкоджень органів черевної порожнини, опорно-рухового апарату, молочної залози, ендокринних захворювань.

Діагностика акромегалії.

У операційному блоці університетської лікарні під час нейрохірургічного лікування нейроцитоми (зліва) та мамопластики (справа).

Загалом ми були присутні на 26 оперативних втручаннях, серед яких лапароскопічна холецистектомія, електростимуляція субталамічного ядра у пацієнтки із хворобою Паркінсона (фото 5), трансназальне видалення макроаденоми гіпофізу із постановкою жирової тканини в площину проекції пухлини, епідермоїдна кіста біля епіфізу, аневризма судин головного мозку (фото 6), декопресія поперекового відділу спинного мозку із заміною спинномозкового диску та деформуваням лордозу на рівні L3-L5, тиреоїдектомія, парціальна лапароскопічна нефректомія, мамопластика.

Лапароскопічна холецистектомія (зліва), електростимуляція субталамічного ядра у пацієнтки з хворобою Паркінсона (справа).

Оперативне лікування аневризми судини головного мозку.

У BAU ми також стажувалися в лабораторії. Актуальним напрямком діяльності в університетській лабораторії є клітинна терапія. Крім експериментальних робіт, там проводять вирощування органів з клітин з лікувальною метою. Зокрема нам був представлений випадок, коли з клітин частини зовнішнього вуха (козелка) було вирощено барабанну перетинку з метою темпанопластики.

 У лабораторії університетської клініки.

27.06.2018 ми мали зустріч з представниками Bahcesehir University та Генерального консульства України в Стамбулі — Вдовиченком Максимом Людвиговичем, які цікавилися нашим проходженням практики у BAU.

Зустріч з представником Генерального консульства України у Стамбулі Вдовиченком М. Л. (четвертий зліва).

 Стамбул (раніше Константинополь) — це великий промисловий та культурний центр Туреччини, п’яте місто світу за населенням, найбільше місто Туреччини та Європи, яке розташоване одночасно на двох материках — у Європі та Азії. Тут пересікаються Схід і Захід, іслам і християнство. Ми відвідали Софійський собор (Ая-Софія) — одну з найвеличніших пам’яток візантійської архітектури – та Блакитну мечеть (Мечеть Султанахмет), яка вважається одним з найвидатніших шедеврів ісламської та світової архітектури.

Софійський собор (Ая-Софія) (зліва), у Блакитній мечеті (справа).

Перебуваючи у Стамбулі, ми двічі на день перепливали протоку Босфор, дістаючись від готелю «Republica» до місця практики. Вона з’єднує Чорне та Мармурове моря, відокремлюючи азійську частину Туреччини (Анатолію) від її європейської частини — Фракії.

На паромі, перепливаючи протоку Босфор.

Виробнича практика у Bahcesehir University має велике наукове, міжнародне та культурне значення. Отримані знання будуть впроваджені нами в медичну практику та наукову роботу. Велика подяка адміністрації ТДМУ за надану можливість проходження практики в Стамбулі у BAU.

Інформацію подала Бігуняк Катерина.