Меню Закрити

Викладачі і студенти ТДМУ можуть стати донорами кісткового мозку

Нещодавно тернополяни організували перший недержавний банк донорів кісткового мозку. Ця ідея виникла внаслідок того, що операцій з трансплантації кісткового мозку дорослим в Україні не виконують, а за кордоном такі операції коштують приблизно від 100 тисяч доларів. Половина цієї вартості становить пошук і підбір донора. Родинного донора можуть мати лише 25%, потребуючих трансплантації кісткового мозку, усі інші потребують пошуку неродинного донора у реєстрах донорів гемопоетичних стовбурових клітин.

При донації кісткового мозку, у донора беруть лише 1-5 % клітин, які відновляться в повній мірі протягом двох тижнів.

Ініціаторці фонду Юлії Куць рік тому раптово стало погано. Коли встановили діагноз, то він шокував дівчину. Юлія лікувалася у Польщі. Операція, обстеження, терапія коштували 50 тисяч доларів. Донором кісткового мозку став брат. Вже після лікування, вона вирішила допомагати іншим і створила унікальний реєстр донорів.

«Державний реєстр, який функціонує з 2009 року, має дуже маленьку кількість зареєстрованих донорів. А з 2014 року взагалі перестав реєструвати нових бажаючих», – розповів засновник недержавного реєстру донорів кісткового мозку Роман Куць.

У новоствореному реєстрі є вже понад 200 потенційних донорів. Кожному бажаючому надсилають спеціальний конверт з тест-набором для визначення ДНК. Зразки направляють в німецьку лабораторію. Вартість аналізу оплачує благодійний фонд.

Сьогодні ця ініціатива набирає чималої суспільної підтримки і розуміння. Все більше людей долучається до того, аби стати потенційним донором кісткового мозку. Викладачі, працівники і студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського на добровільних засадах також можуть стати учасниками цього проекту.

Отже, будь-яка доросла людина віком від 18 до 45 років може бути потенційним донором кісткового мозку.

Протипокази для донорства:

– вага менше 50 кг;

– важкі захворювання центральної нервової системи чи психічні розлади;

– системні аутоімунні захворювання чи інші хронічні хвороби (діабет, ревматизм);

– хронічні захворювання серцево-судинної, легеневої системи, нирок;

– хвороби крові;

– онкологічні захворювання чи вилікувані онкологічні захворювання в минулому;

– інфекційні хвороби ВІЛ, гепатит B, С, сифіліс, HTLV (Т-лімфотропний вірус людини);

– тропічні інфекційні захворювання, в тому числі малярія;

– алкоголізм, наркоманія, вживання психотропних препаратів.

Захворювання, з якими можливе донорство:

– високий артеріальний тиск (контрольований та стабільний);

– сінна лихоманка, харчова алергія, легка форма астми (без нападів);

– залізо-дефіцитна анемія ( що піддається лікуванню препаратами заліза).

Якщо ви вирішили стати донором, то заповнити форму для отримання тест-набору можна тут: https://goo.gl/forms/glGdgJ5MBKp3LQo22

Після отримання тест набору (поштою) детально прочитайте інструкцію для взяття мазків та інформовану згоду, вони будуть у конверті. Тут є відеоінструкція щодо використання тест-набору: https://www.facebook.com/ubmdr/videos/703765443347686/

Якщо виникнуть запитання, ви можете звернутися за інформацією у приватні повідомлення на сторінці у фейсбуці (https://www.facebook.com/ubmdr/) або за електронною адресою: ubmdregistry@gmail.com

Аналіз кожного донора досить коштовний для реєстру (реєстр сплачує лабораторії 52 євро за кожен аналіз). Якщо у вас виникне бажання пожертвувати кошти на діяльність нашого реєстру, його засновники будуть вдячні. Рахунок фонду: БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку « , ЄДРПОУ 41961160, МФО 338783 ПАТ КБ Приватбанк , р/р 26000055123973.

Номер картки (Благодійного фонду на ім’я голови – Куць Роман) Приватбанк – 5169330512576833.

Якщо ви не можете бути донором, то можете допомогти: поширити інформацію, оплатити чийсь аналіз або пожертвувати кошти на діяльність фонду. Усі банківські реквізити вказано вище.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.