Меню Закрити

У ТДМУ відбулася посвята в студенти

Урочисте засідання вченої ради Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, присвячене матрикуляції студентів першого курсу, відбулося 31 серпня 2018 року у внутрішньому дворі адміністративного корпусу вишу.

Студентську родину поповнило 1050 першокурсників, які склали урочисту обіцянку присвятити своє життя благородній справі – боротьбі за здоров’я людини, берегти та примножувати кращі традиції ТДМУ, бути гідними почесного звання студента-медика. З цієї дати для кожного з них розпочався відлік днів, місяців, років для здійснення мрії – стати кваліфікованим лікарем, стоматологом, провізором, медичною сестрою, парамедиком, фізичним реабілітологом, досягти успіху на професійній ниві і стати багатогранною особистістю.

Урочисту церемонію посвяти у студенти було розпочато спільною молитвою. Архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик) благословив першокурсників на успішне навчання і професійне становлення.

«Хочу наголосити на тому, що бути лікарем – це покликання. Щодня, виконуючи свої професійні обов’язки, ви будете жертвувати своїм часом, зусиллями, працею, щоб зберегти здоров’я і життя іншим. Для лікаря, який щодня має справу з життям і смертю, є речі, які при всіх його намаганнях, людина не в стані зробити сама. І в цьому випадку на допомогу лікарю приходить Господь, який укріпляє руки цілителя, направляє його думки і зусилля для допомоги пацієнту. Нехай Господь благословить всі ваші роки навчання в цьому університеті. Нехай допомагає вам бути як добрими студентами, так і відмінними лікарями. Хай Господь веде вас упродовж всього життя, щоб воно, сповнене допомоги і піклування про інших людей, привело вас до спасіння і життя вічного», – побажав владика Нестор.

Ректор ТДМУ, професор Михайло Корда привітав молодь з важливим днем у їхньому житті.

«Ви успішно склали всі необхідні іспити і випробування. Сьогодні ви приєднуєтеся до когорти студентів Тернопільського державного медичного університету, ви стаєте членами великої університетської родини, яка налічує понад 6000 студентів. Цього року до університету вступило 1050 нових студентів. Це один з кращих показників у медичних вишах України. Ви прийшли на навчання, щоб отримати омріяний фах лікаря, стоматолога, провізора, медичної сестри, парамедика, фізичного терапевта. Відразу хочу попередити, що буде нелегко, оскільки будете вивчати медицину – науку, яка пов’язана зі здоров’ям людини і її життям, а тому прогалин і білих плям у ваших знаннях бути не може. Будь-які помилки можуть коштувати дуже дорого. Їх ціна – життя людини.

Зараз стоїть 320 майбутніх лікарів, які через 6 років отримають дипломи. Проте упродовж цього часу ви повинні засвоїти масу інформації, здобути величезний багаж знань. Сучасна медична наука постійно розвивається. Вона базується на таких основоположних предметах як біологія, молекулярна біологія, біохімія, генетика та багато інших. Всі їх ви повинні будете вивчити упродовж 6 років. Саме тому студенти-медики в усіх країнах вчаться набагато більше, ніж студенти інших спеціальностей. З цієї причини студенти-медики вважаються елітою студентства, а в медичні виші вступають найкращі і найбільш мотивовані.

Цього року ми приймаємо до лав наших студентів 230 майбутніх провізорів. Ви обрали дуже цікаву і потрібну людям професію. Фармація одна з найдавніших і найфундаментальніших галузей медицини. На фармацевтичному ринку постійно з’являються нові препарати. Ви повинні всі їх знати і багато професійних тонкощів, пов’язаних з їх застосуванням.

Також сьогодні тут є майже 100 майбутніх стоматологів. Ваша професія є затребувана на ринку України. Адже нема такої людини, яка би за свого життя ні разу не зверталася до стоматолога. Сучасна стоматологія дає можливість вилікувати зуб, відновити його за допомогою новітніх стоматологічних технологій. Ви самі ті, хто буде дарувати щастя людям, роблячи їх посмішку чарівною.

Сьогодні студентами стають 220 майбутніх медсестер. Ви обрали без перебільшення найгуманнішу у світі професію. Якщо взяти до уваги результати соціологічних опитувань у світі, то фах медичної сестри входить у трійку найпотрібніших і найпрестижніших професій. Взагалі сьогодні змінено погляд на функції і статус медсестри. Це окрема галузь медицини. Медична сестра не тільки доглядає за хворими, вона також дбає про профілактику захворювання, допомагає реабілітуватися хворим і надає психосоціальну допомогу. Після завершення навчання для отримання кваліфікаційного рівня «бакалавр» зможете продовжити навчання  магістратурі, а далі за бажанням стати доктором філософії у медсестринстві.

Вітаємо 50 майбутніх фізичних терапевтів. Це також сьогодні одна з найзатребуваніших професій у світі. Часто зусилля лікарів зводяться нанівець, якщо хворим далі не займається фізичний терапевт.

Тут стоять 30 майбутніх парамедиків. Цього року ми перші в Україні і вперше в історії України розпочинаємо підготовку таких фахівців. Парамедик – це той спеціаліст, який повинен надати екстрену медичну допомогу на догоспітальному етапі. Ви самі ті, хто щодня і по декілька разів в день будете рятувати життя людей, ви будете надавати екстрену медичну допомогу в надзвичайних ситуаціях. Вашим завданням буде стабілізувати життєво важливі функції пацієнта чи потерпілого та негайно доставити його до лікарні.

Шановні першокурсники, щоб допомагати людям, які страждають від різних захворювань, потрібні глибокі знання. Ви їх отримаєте в нашому університеті. Для цього тут створені всі умови. Університет має потужний професорсько-викладацький склад. Вас будуть навчати більше, ніж 100 докторів наук, професорів, понад 400 кандидатів наук, доцентів. Вони мають великий клінічний і практичний досвід. Щодня вони будуть ділитися своїми знаннями і вміннями з вами. Уже через декілька днів ви розпочнете навчання у чудових аудиторіях і лабораторіях. Бібліотека, фонд якої налічує майже півмільйона книг, очікує вас. Також ви будете навчатися в новітніх комп’ютерних класах і центрі симуляційного навчання. Навчальні методики, які впроваджені в нашому університеті, максимально адаптовані до світового освітнього простору і базуються на сучасних комп’ютерних технологіях. За допомогою сучасних мобільних пристроїв ви легко зможете зайти на електронні ресурси університету, де є все необхідне для навчання – від розкладу занять до матеріалів підготовки до них. Такого потужного навчального електронного ресурсу не має жоден університет у світі.

Щороку наші викладачі стажуються у кращих університетах світу, тому концепція розвитку нашого вишу увібрала в себе найкраще з досвіду закордонних університетів.

Ви приступаєте на навчання у доволі цікавий час, коли перед вами відкриті всі двері, коли у світі розвивається академічна мобільність. Під час здобування фаху медика в ТДМУ ви матимете можливість стажуватися і посеместрово навчатися в європейських університетах. Наш диплом ви зможете з легкістю підтвердити в будь-якій країні світу.

Ми докладаємо всіх зусиль, щоб ваш час перебування в університеті був не тільки часом інтенсивного навчання, а й щоб ви мали цікаве і насичене студентське життя. У нас діють наукові гуртки, де можна вдосконалюватися в обраній спеціалізації і спробувати свої сили в науці. А чого варті наші Міжнародні студентські літні школи, які відбуваються в нашому навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина». У них беруть участь кращі студенти нашого і багатьох закордонних університетів. Іноземні викладачі проводять майстер-класи і читають лекції, а програма шкіл насичена цікавими заходами. Ви будете мати можливість брати участь у спортивних секціях, культурно-масових заходах, волонтерській діяльності.

Сьогодні студентами стають громадяни з 19 інших країн, які обрали наш університет для навчання. Загалом у нас навчається майже 2000 іноземних студентів з 59 країн світу. Раджу познайомитися з ними. Це допоможе їм краще соціалізуватися і адаптуватися до нашої країни, а вам вивчити іноземну мову і розширити свій кругозір.

Пам’ятайте – ви обрали найгуманнішу і найпотрібнішу професію у світі. Є відомий вислів: «Не кожен може бути лікарем». Щоб бути добрим лікарем, вам треба мати розумну голову, чуйне серце і вмілі руки. Рекомендую вам бути впертими і наполегливими, а також активними. Не витрачайте часу даремно. Ми будемо раді вашим успіхам. Впевнений, що ними ви будете примножувати славу університету. Хай вам щастить, а Бог дарує вам добру долю», – зазначив у своїй промові Михайло Корда.

Михайло Михайлович побажав успіхів іноземним студентам англійською мовою.

Зі словами вітань до першокурсників звернувся голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

«Наша держава максимально зацікавлена у тому, аби сформувати майбутнє української медицини з креативних, активних та професійних молодих людей. Сьогодні, у період впровадження медичної реформи. Можливо, багато майбутніх лікарів ставлять перед собою питання: яка роль молодого випускника медуніверситету в системі охорони здоров’я Тернопільської області та України? Насамперед, хочу відзначити, що успішне реформування третинного рівня надання медичних послуг дає можливість сьогодні створити в Тернопільській області щонайменше чотири госпітальних округи. Це означає, що медичні послуги районах області надаватимуться такого ж рівня, як у Тернополі на базі Університетської лікарні. У той же час реформа передбачає й гідну заробітну плату для фахівців, які надають якісні медичні послуги», — зазначив Степан Барна.

За його словами, вже цьогоріч розпочнеться будівництво 18-ти нових амбулаторій у сільській місцевості Тернопільщини, переоснащення майже 200 діючих амбулаторій, а також придбання 130-ти одиниць транспортних засобів для сімейних лікарів.

Професору ТДМУ Ігорю Дейкалу нещодавно було присвоєне почесне звання «Заслужений лікар України». Державну нагороду за значний особистий внесок у розвиток української системи охорони здоров’я Степан Барна вручив йому під час посвяти студентів.

«Для кожного з вас сьогодні особливий день. Цей день є хвилюючим для студентів і для вас, шановні батьки, адже зараз вас переповнює гордість за своїх дітей, які обрали лікарський фах і стали студентами одного з кращих вишів нашої країни. Для вас, студенти, цей день особливий тим, що ви робите важливий крок до свого дорослого самостійного життя. Початок осені важливий і для міста, адже змінюється його ритм життя. Тисячі молодих людей наповнюють вулиці – і Тернопіль перетворюється на студентське місто. Хочу сказати, що ви зробили правильний вибір, тому що Тернопільський медичний університет сьогодні один з кращих вишів України і є гордістю міста. Університет бере активну участь у громадському житті Тернополя і його розвитку. Виш має прекрасну матеріально-технічну базу, яка з кожним роком вдосконалюється. Має добру наукову базу. Лише упродовж останніх шести років запатентовано кілька нових винаходів. Науковцями і викладачами пишається не лише Україна, а й знають їх за кордоном.

Сьогодні Україна як ніколи потребує фахових лікарів і нової генерації в медицині. Бажаю вам натхнення і успіхів, реалізації найамбітніших ваших планів. Будьте активними учасниками життя нашого міста. Завжди очікуємо на ваші пропозиції і побажання. Знайте, що в обличчі міської ради ви маєте надійного партнера», – запевнив міський голова Сергій Надал.

Начальник управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Володимир Богайчук привітав першокурсників, викладачів і їх батьків зі святом. Він побажав успіхів, наполегливої праці у навчанні і професійному становленні.

Гостем цього дня був український письменник, політичний діяч Василь Шкляр, який є автором одного з найвідоміших сучасних українських бестселерів – «Чорний ворон» – та багатьох історичних романів.

«Студентські літа – це не тільки наука. Це час розкошування життя, час кохання, час ваших нових знайомств і зустрічей. Я переконаний, що ви будете щасливі в подальшому. Хочу, щоб ви пам’ятали, що Тернопілля – один з епіцентрів боротьби за незалежність України. Тернопілля давало Україні легендарний січових стрільців, вояків Галицької армії. Саме цього дня 31 серпня 1919 року Галицька армія під проводом генерала Кравса вибила більшовиків з Києва. Вояки УПА відзначали 31 серпня як день української зброї. Завдяки всім нашим героям ми маємо цю світлу днину. Я не маю сумнівів, що ви будете жити у квітучій модерній Україні. Бажаю вам світлої долі на шляху до вашої мети, а вона в нас спільна – це справді та велика Україна, якій Господь відводить особливу місію. Будьте щасливими!», – побажав Василь Шкляр.

Проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай під час урочистостей наголосив на тому, що ТДМУ активно веде міжнародну діяльність з багатьма навчальними закладами світу. Укладено 73 міжнародні угоди про співпрацю та обмін студентами. Аркадій Гаврилович представив гостей університету – канцлера Вищої школи медичної в Бялистоку Міколая Томулєвіча та декана цього навчального закладу Агнєшку Закжеску, а також професора Андрія Шпакова.

«Від імені всіх працівників і студентів нашої вищої школи вітаю вас з цим святом. Ви сьогодні відзначаєте початок нового навчального року. Ви обрали чудову професію, яка стоїть на сторожі здоров’я суспільства. В особі своїх викладачів ви маєте живі енциклопедії знань і досвіду. Вони завжди раді поділитися з вами тим, що знають і вміють самі. Пам’ятайте про свою місію у житті – служити людям», – зазначив Міколай Томулєвіч.

Матрикули студентам, які отримали найвищі бали рейтингу зовнішнього незалежного оцінювання, а також з найкращим результатом склали вступні іспити, вручив ректор університету, професор Михайло Корда.

Теплі вітання першокурсникам висловила декан медичного факультету, доцент Галина Крицька.

Декан фармацевтичного факультету, доцент Дмитро Коробко також побажав новачкам успіхів і всіляких гараздів.

На важливості кропіткого навчання наголосила декан стоматологічного факультету, доцент Світлана Бойцанюк.

Свою готовність підтримати іноземних студентів упродовж навчання висловив декан факультету іноземних студентів, професор Петро Сельський.

До побажань приєдналася директор навчально-наукового інституту медсестринства, доцент Світлана Ястремська.

Урочисту присягу студента зачитав доцент Григорій Загричук.

Окрасою заходу став хор ТДМУ, у виконанні якого прозвучали офіційний і духовний гімни України, гімн університету, молитва «Отче наш» та «Гаудеамус».

Бажаємо всім першокурсникам успішного навчання, цікавого студентства і самореалізації!

Більше світлин тут: https://www.facebook.com/pg/tdmu.official/photos/?tab=album&album_id=1740017236120399

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.