Меню Закрити

Літня виробнича практика студентів ТДМУ у Вроцлавському медичному університеті

У рамках співпраці між Вроцлавським і Тернопільським медичними університетами продовжується традиція обміну студентів для проходження літньої виробничої практики. Цього року наш університет мали змогу представляти студенти 4, 5, 6 курсів медичного факультету, зокрема Сергій Вознюк, Ігор Стецюк, Любов Стасишин, Марта Сивик, Роман Ярославіцький, Анастасія Микитюк, Денис Кошарський, Олена Григорчук, Роман Зварич, Михайло Василенко, Ольга Воробель, Антоніна Шумеляк. Керівником групи був лікар-інтерн Володимир Дживак.

Незмінним організатором і координатором співпраці між нашими університетами є почесний професор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Войцех Барг, який організував для наших студентів насичену практику у спеціалізованих відділеннях лікарнях Вроцлава.

У період з 16 липня по 10 серпня студенти ознайомлювалися та працювали у відділеннях кардіології та кардіохірургії, анестезіології та інтенсивної терапії, оториноларингології та щелепно-лицевої хірургії, дерматології, гінекології, нефрології та гемодіалізу, малоінвазивної хірургії, шпитального відділення порятунку, ортопедії та травматології, нейрохірургії та офтальмології. Також майбутні лікарі відвідали новостворений симуляційний центр.

Одними з найперших приємних вражень стали гостинність, чуйність до студентів та високий професіоналізм персоналу лікарень Вроцлава. Окремо потрібно відзначити наявність новітнього устаткування та масштаб університетської лікарні.

Незабутньою стала робота у відділенні інтенсивної терапії, кардіології та кардіохірургії під керівництвом лікарів Gemela та Andrzeja Szczepanskiego. Студенти були присутніми на аортокоронарному шунтуванні, протезуванні мітрального клапана, коронарографії з подальшим стентуванням.

Цікавою виявилася і практика у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії, де під опікою лікаря Halynu Toporkow студенти вивчали принципи роботи відділення, брали участь у лікарських обходах та оглядали пацієнтів. Важливим моментом також є те, що студенти мали змогу здійснювати спінальну анестезію та проводити інтубацію.

Цінний досвід був отриманий під час практичних занять у відділенні загальної оперативної гінекології, де студенти під керівництвом лікаря Artura Wiatrowskiego були присутні на оперативних втручаннях з приводу ендометріозу, резекції яєчника, тубектомії та кесаревого розтину при вагітності двояйцевими близнюками.

Під час проходження виробничої практики у відділенні щелепно-лицевої хірургії студенти набули досвіду обстеження пацієнтів з патологією лицевої частини черепа, ротової порожнини, були присутні під час прийому пацієнтів і кваліфікації їх до оперативного втручання.

У відділенні нефрології та гемодіалізу під керівництвом лікаря Katarzynа Nowanski студенти ознайомилися з принципом проведення гемодіалізу, були присутні під час обходу й огляду хворих з гострою та хронічною нирковою недостатністю, вродженими вадами нирок і після трансплантації нирок. Клінікою керує відомий нефролог, професор Mariana Klingera. Окрім того, представники ТДМУ мали можливість шліфувати практичні навички в оториноларингологічному відділенні.

Цінний досвід студентам дала практика у відділенні малоінвазивної хірургії під керівництвом лікаря Macieja Sebastiana. Студенти брали участь в лікарських обходах, у змінф перев’язок, були присутні при лапароцентезі під контролем УЗД, на безлічі малоінвазивних операціях.

Під час проходження практики у травматологічному відділенні студенти мали змогу асистувати під час ендопротезування кульшового суглобу, колінного суглоба, оперативному лікуванні сколіозу, реендопротезуваннях.

Поряд з вдосконаленням професійних навичок студенти отримали можливість збагатитися духовно та відвідати музеї, пам’ятки духовної спадщини та інші визначні місця Вроцлава, а також інших європейських міст – Варшави, Дрездена, Кракова. Також наші студенти разом із професором Wojciechоm Bargom відвідали гірський масив Карконоші, та замок Książ.

Виробнича практика у Вроцлаві залишила незабутні враження та важливий досвід, за що хочеться висловити глибоку подяку адміністрації університету, відділу практики, а також куратору практики від Вроцлавського університету, професору Войцеху Баргу, усім лікарям, які ознайомили студентів зі здобутками польської медицини і охоче ділилися з ними своїм медичним і життєвим досвідом.