Меню Закрити

Студенти ТДМУ здобули практичні навички в клінічних базах Жешувського університету (Польща)

Улітку цього року у рамках угоди між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського та Жешувським університетом (Польща) вперше четверо студенток медичного факультету нашого вишу Ірина Вітенко, Діана Комарницька, Ірина Ковальчук та Олена Табака пройшли виробничу практику в Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr.2 im. Sw. Jadwigi Królowej у Жешуві, обласному центрі Підкарпатського воєводства (Польща).

Вітенко І.,Ковальчук І.,Комарницька Д.,Табака О. біля центрального входу у шпиталь Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr.2 im. Sw. Jadwigi Królowej w Rzeszowie.

Клінічний шпиталь воєводський №2 імені Св. Ядвіги є одним з найбільших та сучасних лікувально-діагностичних центрів південно-східного регіону Польщі, який функціонує з 1989 року і  розрахований на 856 ліжок. Тут надають медичну допомогу дорослому та дитячому населенню з Підкарпатського регіону високо професійні спеціалісти, про що свідчить низка отриманих міжнародних сертифікатів якості.

У шпиталі функціонують загальні відділення: терапевтичне з центром лікування радіоактивним йодом, хірургічне, акушерсько-гінекологічне, неврологічне, нейрохірургічне, відділення інтенсивної терапії з центром токсикології, кардіохірургічне з центром імплантації штучних кардіостимуляторів, ревматологічне та клініка швидкої допомоги.

Блок педіатричних відділень – це багатопрофільна та спеціалізована команда консервативного та хірургічного лікування. Серед іншого дитяча неврологія, ендокринологія, пульмонологія, хірургія, ортопедія, гастроентерологія, нефрологія з центром Даліса, неонатологія з підрозділом інтенсивної терапії новонароджених. Тут функціонує унікальний в своєму роді відділ реабілітації неповносправних дітей, в якому діти проходять курс терапії, реабілітації та навчання одночасно під керівництвом фізіотерапевтів, психологів та педагогів.

Основну діяльність відділів клініки забезпечують приймальне відділення, два операційних блоки з 12 операційними, відділення лабораторної діагностики, патоморфологія, відділення ультрасонографії та комп’ютерної томографії, клінічна мікробіологія, лабораторія фармакології та нейрофізіології та центр донорства крові з серологічною лабораторією.

Загальне приємне враження справила на нас гостинність та бажання медичного персоналу навчити, показати та пояснити усе нам, студентам з України.

Під час практики у кардіологічному відділенні ми мали змогу спостерігати за виконанням коронарографії, стентування, шунтування. Також були присутні на операції з встановлення кардіостимулятора, мали чудову можливість освоїти техніку проведення ЕхоКС.

Окрім того, ми працювали у клініці загальної хірургії під керівництвом керівника відділу, хірурга, dr n.med Robert Podlasek. Були на операціях: адреналектомії з приводу гормоннеактивної пухлини наднирника (11 см в діаметрі), лапароскопії. Практикувались у відділі невідкладної допомоги, зокрема робили вторинні хірургічні обробки рани та перев’язки, спостерігали за оглядом та організацією подальших обстежень.

У клініці гінекології та акушерства ми були присутні на щоденних ранкових обходах, де розглядали перебіг патологічних вагітностей та методи їх подальшого ведення. Окрім акушерсько-гінекологічного стаціонару, відвідували поліклінічне відділення, де проводили диспансерні огляди, мали змогу оцінювати результати УЗД, мамографії та лабораторних методів обстеження.

Під час проходження циклу педіатрії у клініці дитячої гастроентерології ми відвідували щоденні лікарські обходи, обстежували дітей з хворобами Кавасакі та Шенлейна-Геноха, неспецифічним виразковим колітом та хворобою Крона; спостерігали за маніпуляціями колоноскопії, іригоскопії, промивання шлунку.

У клініці ендокринології та діабетології працювали під керівництвом декана медичного факультету Жешувського університету, проф. Артуром Мазуром. Оглядали дітей з гіпофізарним нанізмом та гігантизмом, цукровим діабетом та гіперкортицизмом. Були присутні на операції пункції кісткового мозку у дитини хворої цукровим діабетом І типу та лейкемією. Разом ми відвідували школу діабетології, де навчились розраховувати інсулін, розробляти дієту, ознайомились з показами до встановлення та механізм роботи інноваційних інсулінових помп.

Декан люб’язно запросив нас на екскурсію сучасним Жешувським університетом, який активно розвивається.

Uniwersytet Rzeszowski

Жешув – адміністративний центр Підкарпатського воєводства, є транспортним вузлом та великим промисловим центром Польщі. Місто захоплює своїми туристичними пам’ятками: історичний центр міста, палац Любомирських (XVIII ст.), костел (XV ст.), греко-католицький костел Святої Трійці, монастирі ордену бернардинів, піярів XVII—XVIII ст.

В історичному центрі міста Жешув біля ратуші.

Виробнича практика у Жешуві справила на нас незабутнє враження та збагатила унікальним досвідом. Велика подяка адміністрації ТДМУ та відділу практики за можливість здобути практичні навички у Жешуві у Клінічному шпиталі №2.

Інформацію подала студентка 5 курсу Ірина Вітенко.