Меню Закрити

Cтудентка ТДМУ взяла участь у тренінгу в рамках програми академічної доброчесності

У рамках Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні (SAIUP) 15-16 вересня 2018 року відбувся дводенний тренінг для студентських координаторів від університетів-учасників, в якому взяла участь представниця Тернопільського державного медичного університету Юлія Загричук.

Реалізацію проекту розпочато ще у 2016 році. ТДМУ є єдиним учасником цієї програми серед медичних вишів України. Організаторами тренінгу під час зібрання були презентовані нові напрямки проекту, а також звіт про проведену роботу за ці роки.

Академічна доброчесність означає, що в процесі навчання чи досліджень, студенти, викладачі та науковці керуються, передусім, принципами чесності, чесної праці та навчання. Плагіат, списування, несанкціоноване використання чужих напрацювань є неприйнятним і жодним чином не толеруються в спільноті. Академічна доброчесність стосується не лише якості освіти – вона напряму впливає на те, яких громадян виховує система вищої школи в країні, які цінності закладаються під час навчання в університеті та яким є «секрет успіху» в суспільстві. Чи це важка і наполеглива праця, яка допомагає досягати успіхів як окремому індивіду, так і країні в цілому, чи це обман, шахрайство та сумнівна спритність, які потім стають нормами суспільних відносин і тягнуть країну на дно. (http://www.americancouncils.org.ua)

Під час тренінгу відбулася зустріч з Інною Совсун, віце-президенткою Київської школи економіки, першою заступницею Міністра освіти і науки України у 2014-2016 роках. Завдяки цій зустрічі відбувся обмін думками про суть академічної доброчесності та досвід її впровадження у різних університетах України.

Також студенти мали змогу взяти участь у цікавому інтерактиві від креативних представників «USAID ВзаємоДія», що був направлений на пошук дієвих антикорупційних рішень та вирішення реальних життєвих ситуацій щодо корупції.

Загалом зустріч дала поштовх до пошуку нових рішень для впровадження академічної доброчесності серед студентів вишів, особливо першокурсників, та створення команди зацікавлених людей, яким небайдужа ідея дотримання принципів чесності, чесної праці, навчання та майбутнє України.