Меню Закрити

Педіатрична бригада ТДМУ обстежила та проконсультувала дітей у Благодійній організації «Дім милосердя»

Нещодавно між Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського, благодійною організацією «Дім милосердя», Бучацькою Єпархією Української греко-католицької церкви було укладено угоду про співпрацю. Представники адміністрації та студенти ТДМУ мали змогу детальніше ознайомитися з роботою вищезгаданого громадського об’єднання і визначити напрямки подальшого співробітництва. Під опікою «Дому милосердя» перебувають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Одним з напрямків є обстеження і консультування діток висококваліфікованим фахівцями ТДМУ.

«Дім милосердя» опікується 50-ма родинами з соціально незахищених верств населення. Щодня заклад відвідують понад 20 дітей з особливими потребами. Відповідно поглиблений медичний огляд цих дітей був метою роботи пересувної педіатричної бригади, створеної на кафедрі дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ. 18 вересня 2018 року на медогляд в «Дім милосердя» виїхали ортопед-травматолог – Михайло Процайло, педіатри – Тамара Воронцова і Віра Синицька. Окрім них, в склад бригади були включені окуліст, клінічний ординатор кафедри оториноларингології та офтальмології – Олександра Пляшко, психіатр, доцент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Олена Смашна та дитячий стоматолог, професор кафедри дитячої стоматології Наталія Гевкалюк.

Спеціалісти бригади оглянули 34 дитини з особливими потребами. Основні діагнози були виставлені психіатром і дитячим неврологом. Це 6 дітей з аутизмом та 24 дитини з різними розладами психіки та розумового розвитку. Під час огляду було виявлено двох дітей, які вже були обстежені стаціонарно і готові для оформлення на соціальну допомогу. Ще 12 дітей направлено в стаціонар для поглибленого огляду, уточнення діагнозу та скерування на оформлення соціальної допомоги.

Окуліст Олександра Пляшко під час огляду дітей виявила різні патології – косоокість, порушення акомодації, міопію тощо. Патології, яка б потребувала стаціонарного лікування чи оформлення інвалідності, не виявлено.

Професор Наталя Гевкалюк оглянула 34 дитини, з них в тридцять однієї виявлено карієс зубів та його ускладнення (пульпіти та періодонтити), в тому числі у 8 дітей – множинний карієс. Системну гіпоплазію виявлено у 6 дітей. Аномалії прикусу та окремо стоячих зубів у 12 дітей. Артрозо-артрит СНЩС – у 8. Хронічний катаральний гінгівіт – у 14. Рецидивуючий герпетичний стоматит (лабіальний герпес) – у 3.

Педіатри під час поглибленого огляду виявили патологію різних органів і систем – в основному анемію різного ступеня важкості, дисфункції біліарного тракту, синдром дисплазії сполучної тканини, атопічний дерматит. На стаціонарне обстеження і лікування направлено 2 дитини (гіпоталамічний синдром, стан після оперативного втручання – злукова хвороба), іншим дітям розписано амбулаторне лікування.

Ортопед оглянув 34 дитини, з яких 3 здорові. На рентгенологічне обстеження направлено одну дитину з підозрою на дисплазію кульшових суглобів (2 р.). У інших дітей виявлено плоскостопість, плосковальгусну стопу (30 дітей), у 3-х дітей виявлено сколіотичну поставу. Розписано амбулаторне лікування.

Повторний огляд дітей з «Дому милосердя» заплановано на грудень 2018 року або січень 2019 року.