Меню Закрити

ТДМУ долучився до організації обласного чемпіонату бригад екстреної медичної допомоги

VIII обласний чемпіонат бригад Е(Ш)МД відбувся 12 жовтня у Тернополі. Традиційно організаторами цього заходу стали Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги, медицини катастроф та військової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

   

Загалом на чемпіонат прибуло 14 бригад з Тернопільської області і одна з Тернополя. Перед початком змагань усі учасники мали можливість послухати доповіді під час науково-практичної конференції «Організація і надання екстреної (невідкладної медичної допомоги). Сучасний алгоритм екстреної медичної допомоги постраждалим при ДТП з масовими ураженнями». На ній були розглянуті питання щодо організації медичної допомоги при масових ураженнях, в тому числі проведення медичного сортування потерпілих (доповідач – професор Арсен Гудима). Про порушення ритму серця і його лікування при гострому коронарному синдромі учасникам доповів професор Микола Швед. Актуальною також була доповідь Юлії Вадзюк (консультант Ініціативи Angels в Україні) та Ганна Вакарчук (експерт за фахом «Неврологія» Чернівецької ДОЗ) на тему «Інсульт: як зберегти час?».

У актовій залі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф учасників чемпіонату привітав директор управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан і директор – головний лікар ЦМД та МК Тернопільської області Михайло Джус.

Після цього відбулися змагання бригад Е(Ш)МД, головні етапи яких були в парку Слави, на центральному міському стадіоні та в спортивній залі медичного університету. Перший конкурс «Фатальна грушка» полягав у тому, що у 8-річного хлопчика після укусу оси настала швидка форма анафілактичного шоку з набряком Квінке і подальшим розвитком гострої дихальної недостатності аж до зупинки дихання. Завдання команд полягало у швидкій та якісній діагностиці цієї патології, проведення кисневої та медикаментозної терапії згідно з рекомендаціями відповідного клінічного протоколу, проведення конікопункції (імітація на муляжі).

Друге конкурсне завдання «Несподівана знахідка» полягало у проведенні кваліфікованих догоспітальних реанімаційних заходів постраждалому з тяжким вогнепальним пораненням у ділянці верхньої третини стегна, ускладненим масивною артеріальною кровотечею.

Місцем третього конкурсного завдання «Палкі вболівальники» був міський стадіон, де учасників змагань очікував випадок ускладненого гіпертензивного кризу з розвитком геморагічного інсульту та втратою притомності 7 б за шкалою ком Глазго. Судді оцінювали повноту та якість догоспітальної діагностики і надання екстреної медичної допомоги постраждалим з такою патологією на тлі виконання базових положень клінічного протоколу («Мозковий інсульт»).

Четвертий конкурс «Умілі руки» вимагав від учасників продемонструвати практичні навички, які полягали у правильному накладанні артеріального джгута, проведенні плевральної пункції та тампонуванні рани.

У рамках змагань також відбувся комплексний навчальний тренінг «Організація і надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Організація надання допомоги постраждалим при ДТП з масовим ураженням». Навчання було організоване за участі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, управління ДСНС України у Тернопільській області, ГУ Національної поліції в Тернопільській області, а також Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тернопільської обласної ради.

Після завершення змагань відбулося підведення їх підсумків та урочисте нагородження переможців. В урочистій частині взяли участь начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук, директор-головний лікар ЦМД та МК Тернопільської області Михайло Джус і головний суддя змагань Роман Ляхович.

Перше місце на восьмому обласному чемпіонаті бригад Е(Ш)МД завоювала бригада станції №1 з Тернополя. Другою фінішувала команда зі Зборова, а третьою – команда з Шумська. Жоден із учасників не повернувся додому без нагород. Були визначені переможці у кожному конкурсі з отриманням заохочувальних призів.

Позорантами у цих змаганнях стали студенти наукового гуртка, який діє при кафедрі невідкладної та екстреної медичної допомоги ТДМУ (керівник гуртка – доц. Роман Ляхович).