Меню Закрити

Візит викладачів ТДМУ до Університету Гранта МакЮена (Едмонтон, Канада)

З 24 вересня по 7 жовтня 2018 року делегація викладачів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського у складі завідувача кафедри соціальної медицини, організації та економіки охорони здоров’я з медичною статистикою Ганни Сатурської, доцента цієї ж кафедри Юрія Петрашика та асистента кафедри клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими Ольги Намісняк відвідали університет МакЮен (Едмонтон, Канада) з метою зміцнення співпраці між ТДМУ і факультетом медсестринства Університету Гранта МакЮена (Едмонтон, Канада) та продовження програм академічних обмінів викладачами і студентами.

Під час візиту викладачі ознайомилися з особливостями системи охорони здоров’я Канади в аспекті громадського здоров’я, медсестринства та соціальної медицини, відвідали заклади охорони здоров’я та спеціалізовані заклади надання медичної допомоги, вивчали особливості навчального процесу та викладання дисциплін громадського здоров’я на факультеті медсестринства в Університеті Гранта МакЮена, здійснювали обмін досвідом у галузі медсестринства та громадського здоров’я, ознайомилися з дидактичними підходами та передовими практиками використання симуляційного обладнання в Клінічному симуляційному центрі Університету Гранта МакЮена, та обговорили провідні практик інтегрування симуляційного навчання у програми підготовки медсестер та фахівців інших медичних спеціальностей.

Під час зустрічі з директором Українського центру ресурсів і розвитку (Ukrainian Resource and Development Centre, MacEwan University) Юрієм Конкіном, деканом факультету медсестринства Університету МакЮена Вінсом Селйерсом (Vince Salyers) та викладачами цього факультету було обговорено перспективи подальшої співпраці між ТДМУ та Університетом МакЮена щодо спільного канадсько-українського навчального курсу «Global Health», який відбудеться в нашому університеті у травні 2019 р.

До програми візиту входило щоденне відвідування інтерактивних лекцій, практичних занять та занять в симуляційному навчальному центрі Університету МакЮен.

З лектором з основ здоров’я Івон Шеласт і студентами медсестринського факультету Університету МакЮен.

Практичні заняття у симуляційному навчальному центрі Університету МакЮен.

Незабутнє враження справило відвідування багатьох підрозділів багатопрофільної лікарні Університету Альберти, яка входить до мережі медичних закладів Альберти, та знайомство з роботою Інституту серця Мазанковскі (Mazankowski Alberta Heart Institute), де щорічно проводять 50-60 трансплантацій серця та впроваджують найсучасніші наукові досягнення в практику.

Зустріч з директором Кардіологічного відділення Інституту серця Мазанковскі (Mazankowski Alberta Heart Institute), лікарем-трансплантологом професором Вейном Тимчаком (Wayne J Tymchak).

Ознайомлення з роботою медичного центру ВестВю (WestView Health Centre), м. Стоун Плейн, провінція Альберта.

 Зустріч з директором Реабілітаційної лікарні Гленроуз, д-ром Гарі Фаулькнером (Dr. Gary Faulkner) та ознайомлення з новітніми технологіями в реабілітаційній медицині.

Не менш важливим завданням поїздки було також ознайомлення викладачів ТДМУ з освітніми програмами громадського здоров’я у Школі громадського здоров’я Університету Альберти (м. Едмонтон, Канада). З цією метою було проведено зустріч з деканом Школи громадського здоров’я, професором Шанті Джонсон, та директором програм Школи громадського здоров’я Університету Альберти, доктором філософії Рут Вольф.

Зустріч з проф. Шанті Джонсон, деканом Школи громадського здоров’я Університету Альберти, та Рут Вольф, директором програм Школи громадського здоров’я Університету Альберти.

Зустріч з Гордоном Гордеєм, директором Української фундації вищої освіти.

Ми висловлюємо щиру подяку адміністрації ТДМУ, директору Українського центру ресурсів і розвитку (Ukrainian Resource and Development Centre, MacEwan University) Юрію Конкіну, декану факультету медсестринства Університету МакЮен, професору Вінсу Селйерсу (Vince Salyers), директору Української фундації вищої освіти Гордону Гордею за підтримку в реалізації цього проекту, а також вагомий внесок у реалізацію академічної співпраці між нашими університетами та програм обмінів викладачами і студентами. Ми високо цінуємо колегіальність та гостинність канадських викладачів факультету медсестринства Університету Гранта МакЮена Елізабет Бурґес-Пінто, Крістін Шумки, Івон Шеласт, Лізи МкКендрік-Калдер, Джуді Ониськів, Мелані Нюмеєр, Клаудії Сеілер-Муттон, Мони Хаімур, Тані Хувер, Ліен Топола, які брали активну участь у цьому проекті.

Візит делегації ТДМУ відбувся за кошт приймаючої сторони.