Меню Закрити

Професор ТДМУ виступила з доповіддю під час «круглого» столу Комітету з охорони здоров’я Верховної Ради України

24 жовтня 2018 року відбулося засідання «круглого столу» Комітету з охорони здоров’я Верховної Ради України на тему «Створення державної системи оцінки технологій охорони  здоров’я (Health Technology Assessment – HTA) як необхідного інструменту реформування медичної галузі», в якому взяла участь професор Олександра Олещук, завідувач кафедри фармакології з клінічною фармакологією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського. Ініціатором і модератором заходу була заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, народний депутат України Ірина Сисоєнко.

Відкриваючи засідання, посадовець наголосила на важливості створення в Україні державної системи оцінки технологій охорони здоров’я. «У нашій державі поширеним є явище застосування лікарських засобів без доведеної клінічної ефективності, невиправдане використання дорогих технологій, непоодиноким є дублювання діагностичних досліджень, що призводить до неефективного використання наявної ресурсної бази. Тому необхідно запровадити проведення оцінки технологій охорони здоров’я (Health Technology Assessment – HTA), яку широко використовують розвинені країни світу», – зазначила депутат.

Радник в.о. Міністра охорони здоров’я Тетяна Коба за дорученням заступника Міністра охорони здоров’я Романа Ілика поінформувала про те, що МОЗ уже зробило певні кроки в напрямку запровадження НТА, зокрема система оцінки медичних технологій уже застосовується під час розробки Національного переліку.

Про досвід використання інструментів НТА при формуванні Національного переліку розповіла Олександра Олещук – завідувач кафедри фармакології з клінічною фармакологією Тернопільського державного медичного університету, голова Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів МОЗ України.

Поняття «технології охорони здоров’я» поширюється на лікарські та імунобіологічні препарати, обладнання, діагностичні та оперативні втручання, а також стандарти надання медичної допомоги, фактично охоплюючи всі складові елементи та процеси організації надання медичної допомоги. Головною метою проведення HTA є надання необхідних даних представникам виконавчої влади охорони здоров’я, що приймають рішення на національному, регіональному та локальному рівнях для формування об’єктивної оцінки щодо впровадження показників «витрати-ефективність» для нових та існуючих технологій охорони здоров’я. Впровадження HTA дасть змогу надати повну, достовірну та об’єктивну інформацію стосовно клінічної ефективності та економічної доцільності застосування досліджуваної технології (лікарського засобу, медичного обладнання, управлінського рішення особам, які приймають рішення в сфері охорони здоров’я. Крім того, HTA – повноцінний та самодостатній інструмент для боротьби та подолання корупції в галузі охорони здоров’я.

Олександра Олещук наголосила на тому, що HTA є інструментом, який лежить в основі прийняття щодо включення лікарських засобів до Національного переліку. Тобто HTA вже сьогодні використовується для прийняття рішень щодо закупівель ліків за державні кошти. Експертний комітет представляє Україну як асоційованого члена в європейській організації EUnetTHA (European network of Health Technology Assessment), а також члени комітету є членами Міжнародної організації з фармакоекономіки ISPOR (International Society of Pharmacoeconomics and Outcomes Research). Доповідач наголосила на необхідності подальших кроків щодо впровадження HTA та інших інструментів найкращих міжнародних практик для покращення доступу пацієнтів до ефективних лікарських засобів та раціонального використання наявних коштів.

Під час засідання «круглого» столу учасники заслухали доповіді Костянтина Косяченка, президента ГС «Українського агентства з оцінки технологій охорони здоров’я», який детально окреслив основні призначення НТА, принципи й механізми її застосування та роль на державному рівні, а також Ігоря Шкробанця, начальника лікувально-організаційного управління Національної академії медичних наук України (НАМН), стосовно ходу реалізації Пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах НАМН. Алла Немченко, завідувач кафедри організації та економіки фармації Національного фармацевтичного університету, представила доповідь щодо актуальності НТА у проектах з реімбурсації. Олена Шилкіна, заступник директора Департаменту стандартизації медичних послуг ДП «Державний експертний центр», розповіла про застосування НТА під час створення стандартів медичної допомоги.

Представники управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, а саме заступник начальника управління охорони здоров’я Тетяна Скарлош, Світлана Дейнека – начальник-головний бухгалтер відділу фінансово-економічного забезпечення управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, Михайло Никеруй – головний лікар Теребовлянської комунальної центральної районної лікарні також взяли участь у засіданні Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України.

За результатами обговорення учасники засідання дійшли висновку, що впровадження державної системи оцінки технологій охорони здоров’я в Україні є необхідним інструментом для підвищення якості надання медичної допомоги, впровадження інноваційних медичних технологій, раціонального використання ресурсів, подолання корупції та підвищення ефективності закупівель лікарських засобів і медичних виробів.