Меню Закрити

Викладачі та студенти ТДМУ організували акцію «Стоп поліо»

24 жовтня 2018 року на Театральному майдані відбулася акція, присвячена міжнародному дню «Стоп поліо» за участю викладачів кафедри педіатрії № 2, кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, студентів п’ятого курсу факультету іноземних студентів та 1 і 3 курсів медичного факультету  Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського спільно з громадською організацією «Rotary Клуб Тернопіль», за підтримки ГО «Батьки за вакцинацію».

Починаючи з 1985 року у світі реалізується Глобальна ініціатива з викорінення поліомієліту. Це кампанія з імунізації проти поліомієліту та потужна платформа, що сприяє розробці нових вакцин, виявленню та локалізації нових випадків захворювання та вакцинації сотень мільйонів дітей щороку. Партнерами у реалізації цієї програми є Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ЮНІСЕФ, Центри США з контролю та попередження інфекційних захворювань, Rotary International, Фонд Біла та Мелінди Гейтс, GAVI, національні уряди, місцеві працівники системи охорони здоров’я, ГО «Батьки за вакцинацію» тощо.

Завдяки Глобальній ініціативі з викорінення поліомієліту було досягнуто вражаючого прогресу у боротьбі з цим захворюванням. В 1988 році було 125 країн, де виявляли ендемічний вірус поліомієліту та 350 тис. нових випадків захворювання. Станом на 2000 рік ці цифри зменшилися до 20 країн та 719 нових випадків захворювання. У 2011 році лише у двох країнах реєстрували ендемічний поліомієліт – Афганістан та Пакистан.

У 2011 році стартувала інформаційна кампанія під назвою «Настільки Близько» для ширшої популяризації ідеї викорінення поліомієліту у світі (www.endpolionow.org ).

Метою проведення заходу у Тернополі було привернути увагу та сприяти підвищенню прихильності населення до вакцинації проти поліомієліту. Студенти ТДМУ розповсюджували інформацію про календар щеплень України, безпечність вакцини проти поліомієліту та кампанію «Настільки близько».

Серед викладачів кафедр до заходу долучилися доценти Світлана Никитюк, Наталія Галіяш та Любов Волянська.

Організатори вдячні учасникам акції, зокрема студентам третього курсу Сергію Супруну, Оксані Побігушко, Ользі Кравців, Владиславу Щасливому, Юлії Киян, Ігорю Гаврилюку, першого курсу Діані Галіяш, кураторських груп 535 та 537 – Joyce Amoke, Priscilla Afful, Lynn Ilunga, Omasiruchi Chike, Osei Michael Kusi та іншим.

Висловлюємо подяку за співпрацю в організації акції президенту «Rotary Клуб Тернопіль» Ігорю Цепенюку, голові ГО «Батьки за вакцинацію» Федіру Лапію, керівнику центру виховної роботи та культурного розвитку ТДМУ Марті Руденко.

Інформацію підготувала доцент кафедри педіатрії №2 Наталія Галіяш.