Меню Закрити

Участь науковців ТДМУ у конференції Європейського товариства імунодефіцитів (ESID)

Завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, професор Оксана Боярчук та доцент кафедри Тетяна Гаріян у складі української делегації взяли участь у роботі конференції Європейського товариства імунодефіцитів (ESID) «Первинні імунодефіцити – від народження до старості», яка відбулася 24-27 жовтня 2018 року у Лісабоні (Португалія).

На конференцію прибуло понад 2500 учасників більш, як з 90 країн світу. Україну на форумі представляли професор Алла Волоха – завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Шупика; Валентина Чоп’як – завідувач кафедри клінічної імунології та алергології Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького; Лариса Костюченко – професор цієї ж кафедри, Анастасія Бондаренко – доктор медичних наук, Анна Гільфанова – кандидат медичних наук, які представляли кафедру дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Шупика, а також Оксана Боярчук та Тетяна Гаріян.

    

Аndrew Cant – президент ESID.

Українська делегація: доц. Тетяна Гаріян, проф. Оксана Боярчук, проф. Алла Волоха, проф. Анастасія Бондаренко, проф. Валентина Чоп’як, проф. Лариса Костюченко, к.м.н. Анна Гільфанова.

На конференції висвітлювались результати останніх досліджень у галузі імунології, зокрема імунодефіцитів, були представлені інноваційні перспективи експериментальних та клінічних досліджень. Наукова програма об’єднала провідних міжнародних експертів, щоб обговорити досягнення в галузі імунодефіцитів. Були розглянуті питання перебігу первинних імунодефіцитів (ПІД) у дорослих, шляхи передачі підлітків, хворих на ПІД дорослим імунологам.

Перший день форуму традиційно був навчальним, на якому були представлені доповіді присвячені лімфопроліферативному синдрому при ПІД, хронічним інфекціям у пацієнтів з ПІД, дефіциту комплементу, сучасним методам діагностики та лікування ПІД, особливостям перебігу герпетичного енцефаліту при ПІД.

На церемонії відкриття була представлена доповідь J.Casanova (USA) «Primary immunodeficiencies – clinical and immunological insights from experiments of nature», яка викликала широку зацікавленість науковців.

Пожиттєву нагороду від ESID отримав Claude Griscelli, який описав 3 нових синдроми, які названі на його честь Griscelli syndrome type 1, type 2, type 3.

Вручення нагороди професору Claude Griscelli (Франція).

Фото з легендою сучасної імунології проф. Claude Griscelli (Франція).

Низка доповідей конференції була присвячена питанням ранньої діагностики ПІД, зокрема тяжких комбінованих імунодефіцитів (ТКІД). В США з 2005 року запроваджено скринінг новонароджених для виявлення ТКІД, який базується на TREC аналізі. Останніми роками TREC/KREC метод широко впроваджується у країнах Європи.

Ця методика була розроблена Jennifer Puck, професором кафедри імунології та педіатрії в Каліфорнійському університеті у Сан-Франциско. Метод базується на визначенні рецепторів Т-лімфоцитів у новонароджених (TRECs).

З проф. Jennifer Puck (USA).

Усі дні форуму були надзвичайно насиченими і цікавими, зали для секційних засідань не завжди вміщали усіх охочих відвідати ту чи іншу сесію.

Велике значення надавалося веденню хворих з первинними імунодефіцитами (ПІД) та їх проявам. Були представлені можливості генної терапії, біологічної терапії в лікуванні ПІД.

Розглядались нові можливості застосування препаратів імуноглобулінів для внутрішньовенного чи підшкірного введення при вторинних імунодефіцитах та наявність регламентуючих документів.

Науковцями нашого університету було представлено 2 стендові доповіді:

О.Боярчук, Л.Волянська, М.Кінаш, Т.Гаріян, Л.Дмитраш «Індивідуальний підхід до пацієнтів з синдромом делеції 22q11.2».

О.Боярчук, Л.Волянська, Е.Бурбела, Л.Дмитраш «Спостереження за пацієнтом з дефіцитом адгезії лейкоцитів І типу протягом 17 років».

Також відбулися формальні та неформальні зустрічі з міжнародними експертами в галузі імунології для обміну досвідом щодо сучасної діагностики вроджених порушень імунітету та новітніх технологій лікування.  Під час конференції проф. Оксана Боярчук зустрілася з Vicki Modell, фундатором Jeffrey Modell Foundation. Дана фундація є однією з найпотужніших у світі громадських організацій, яка підтримує наукові дослідження в галузі первинних імунодефіцитів, і грант якої було отримано науковцями нашого університету в минулому році. Також під час конференції відбулися зустрічі з партнерами з Польщі, Греції, Угорщини, на яких були обговорені питання подальшої співпраці.

Зустріч з Vicki Modell (USA).

Висловлюю вдячність керівництву університету та Jeffrey Modell Foundation за можливість участі у конференції ESID 2018.