Меню Закрити

День української писемності і мови у ТДМУ

9 листопада – особливе свято для кожного українця, адже воно пов’язане з вшанування рідної мови. З цієї нагоди у Тернопільському державному медичному університеті відбулася низка заходів.

Цьогоріч викладачі кафедри української мови разом зі студентами-першокурсниками доєдналися до написання диктанту національної єдності. «Крила України» – диктант авторства Олександра Авраменка – об’єднав українців й іноземців, викладачів та студентів, службовців та військових – усіх, кому в такі важкі часи для України не байдужа доля рідного слова. Часто можна почути, що неважливо, якою мовою ти говориш, але, як показує час, сьогодні питання української мови як державної постало надзвичайно гостро.

Гостем кафедри цього дня був Василь Ванчура – директор тернопільського видавництва «Джура». Він продемонстрував студентам новинки, розповів багато цікавого про кожну книгу, про особливості надходження рукописів до видавництва, їх шлях до читача, про зустрічі з авторами. Загальне зворушення викликали уривки з книги Лесі Орляк «Ти зробив усе, що зміг», книги-реквієму матері за сином. Олександр Орляк – командир гармати протитанкового батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади. Загинув 6 лютого 2015 року на опорному пункті «Станіслав» поблизу м. Дебальцевого в результаті мінометного обстрілу під час виконання бойового завдання.

Зацікавили також студентів розповіді про участь видавництва у різноманітних форумах, зокрема у Запорізькій книжковій толоці. Після зустрічі першокурсники мали можливість поспілкуватися із паном Василем та погортати книги.

Викладачі кафедри долучилися до всеукраїнського руху #читайукраїнською і продемонстрували книги, які читають зараз та рекомендують для прочитання. Це наукові та художні, дитячі та навчальні видання, документалістика. При нагоді запрошуємо до участі в такому флешмобі викладачів інших кафедр, студентів та адміністрацію нашого закладу. Сучасна молодь – відкрита та творча, талановита та рішуча. Вона знову зацікавлена у читанні та прагне до повернення до рідного, питомого, українського. І дуже приємно бути учасником цього процесу, бути причетним до відродження української нації.

Також цього дня під керівництвом та за активної участі завідувача кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки, професора Вадзюка С.Н., викладачі та студенти-медики 9 листопада 2018р. долучились до Всеукраїнської акції з нагоди Дня української писемності та мови і написали радіодиктант. Відрадно, що усі студенти з задоволенням взяли участь у заході, а викладачі своїм прикладом підтримали цю ініціативу.

Приємно, що майбутнє України в руках високоосвіченої, культурної молоді. Бо саме молоде покоління – це майбутнє держави і тому сьогодні має бути вироблена чітка стратегія його виховання, формування його світогляду.

На фото проф.Вадзюк С.Н. під час написання радіо диктанту зі студентами-медиками 228 групи.

На фото доц.Ратинська О.М. під час написання радіо диктанту зі студентами-медиками 226 групи.

На фото ас.Тимошів В.С. під час написання радіо диктанту зі студентами-медиками 209 групи.