Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь в науково-практичній конференції «Питання імунології в педіатрії»

8-9 листопада 2018 року в Києві відбулася XVI науково-практична конференція з міжнародною участю «Питання імунології в педіатрії» (з нагоди 25-річчя кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології та до 100-річчя заснування Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика). У ній взяли участь викладачі кафедр дитячих хвороб з дитячою хірургією медичного факультету, педіатрії №2 факультету іноземних студентів та педіатрії ФПО, зокрема доценти Волянська Л.А., Галіяш Н.Б., Никитюк С.О., Рогальський І.О. та асистент Рогальська Я.В.

Вітальними словами ювілейне зібрання провідних фахівців в галузі дитячої імунології та інфектології відкрила заступник Міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина. До неї доєдналась проф. Марина Маменко з привітанням від НМАПО імені П.Шупика та щирими словами подяки працівникам кафедри за їх натхненну та високо результативну працю на теренах української дитячої імунології.

I пленарне засідання «Актуальні питання дитячої імунології в Україні» з інформацією про успіхи у вивченні проблем первинних імунодефіцитів, внесок у вчасне виявлення цієї патології та адекватну сучасну терапію доповіла засновник кафедри, відомий у світі фахівець дитячої імунології професор Чернишова Людмила Іванівна. У своїй доповіді вона розповіла про відому на сьогодні верифікацію 350 генетичних форм ПІД, більшість з яких наявні і в українському реєстрі. За її словами, ми навчились їх виявляти, підтверджувати і знаємо, як саме  їх потрібно лікувати. Проте в питаннях лікування нині є багато проблем, які пов’язані з недостатністю фінансування програм забезпечення імунобіологічними препаратами для замісної терапії та можливостей трансплантації кісткового мозку від неспорідненого донора.

Професор Чернишова Людмила Іванівна в колі українського авангарду дитячих імунологів.

Темі синдрому набутого імунодефіциту та ВІЛ-інфекції у дітей присвятила свій виступ нинішній керівник кафедри дитячих хвороб та дитячої імунології проф. Волоха Алла Петрівна. За словами доповідача, Україна долучилась до стратегії супер прискореного підходу: ліквідація СНІДу серед дітей, підлітків, молодих жінок до 2020 р. Про актуальність реалізації цієї програми свідчать дані про те, що в світі з ВІЛ живуть 2,1 млн дітей (0-14 р.), 160000 ним інфіковані і 120000 щорічно помирає від СНІД-асоційованої патології. В Європі сьогодні уже практично ліквідована трансмісія ВІЛ-інфекції від матері до дитини, а в Україні цей показник 2,1 %, що потребує зусиль для покращення ситуації. Нові тренди в профілактиці перинатальної передачі вірусу: перевага надається пологам природним шляхом при невизначальному вірусному навантаженні, антиретровірусна терапія для новонароджених при високому ступені ризику, можливість грудного вигодовування в розвинутих країнах при ефективній антиретровірусній терапії при невизначальному вірусному навантаженні.

Цікавими, корисними для практичної діяльності сімейних лікарів, педіатрів та спеціалістів дитячих імунологів були майстер-класи професійного практичного спрямування «Первинні імунодефіцити в практиці педіатра». Стосувалися вони створення та функціонування українського реєстру первинних імунодефіцитів (Анастасія Бондаренко (Київ)), генетичної верифікації діагнозу як передумови ефективного медичного супроводу пацієнтів із первинними імунодефіцитами (Анна Гільфанова (Київ)), труднощів діагностики первинних імунодефіцитів з добре визначеними симптомами (Костюченко Лариса (Львів)), автоімунних проявів як маркеру первинних імунодефіцитів (Алла Волоха (Київ)), спадкового ангіоневротичного набряку (Людмила Забродська (Київ)) та автозапальних захворювань (Ізабель Коне-По (Франція)) і Юрій Степановський (Київ)).

Учасники конференції після завершення наукової дискусії.

Складна епідемічна ситуація з вакцино-контрольованих інфекцій в Україні прозвучала з вуст завідувача кафедри епідеміології НМУ імені О.Богомольця, проф. Ірини Колеснікової. Шляхи вирішення цієї актуальної для держави проблеми розглядались на III-у пленарному засіданні «Імунопрофілактика у дітей» та вакцинному саміті, що транслювався в он-лайн режимі для педіатрів, сімейних лікарів кількох обласних центрів, за участю представників ВООЗ Ондрей Мах, Донато Греко, фахівців з Бельгії Селім Бадура і Отавіо Цінтра при активному модераторстві доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології, експерта МОЗ України з питань імунопрофілактики Федора Івановича Лапія. Численні запитання до доповідачів, жвава дискусія в залі та кулуарах відображали професійну зацікавленість аудиторії та актуальність піднятої проблеми.

V пленарне засідання «Актуальні інфекційні захворювання» було закцентоване на проблемних діагностичних та лікувальних аспектах туберкульозу у дітей в Україні, висвітлених в доповідях завідувача кафедри фтізіатрії Дніпропетровської медичної академії Наталії Колісник та доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Шупика Анастасії Бондаренко. Лайм-бореліоз в Україні, проблеми діагностики та лікування знайшли відображення у виступі доцента кафедри педіатрії ФПО ТДМУ Рогальського І.О. та стендовій доповіді Никитюк С.О. Цікавий діагностично складний клінічний випадок протікання токсокарозу у дитини продемонстрований у роботі співдоповідачів Волянської Л.А., Рогальської Я.В. (кафедр дитячих хвороб з дитячою хірургією медичного факультету ТДМУ) викликав жваве обговорення, присутні цікавилися практичними аспектами діагностичного пошуку, ділилися власним досвідом у підходах до лікування паразитозів.

Обговорення стендових доповідей.

Отримана інформація щодо організації надання допомоги дітям з первинними імунодефіцитами, інфекційними хворобами в різних країнах, новітніх підходів до лікування, сучасних протоколів їх терапії послужать у покращенні організації навчальної (лекції, семінари, практичні заняття) та наукової роботи на кафедрах дитячих хвороб, будуть використанні під час проведення засідань Тернопільської обласної асоціації педіатрів, проведення переривчастих курсів для педіатрів, сімейних лікарів, а також під час підготовки до наступних виступів на науково-практичних конференціях.

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією медичного факультету Волянська Л.А.