Меню Закрити

Студенти ТДМУ з перших вуст дізналися про ситуацію на Сході України

Четвертий рік поспіль в Україні триває новітня боротьба за незалежність, четвертий рік поспіль українці боронять східні кордони і віддають свої життя у війні з агресором. Щоб подібне більше не повторювалося в нашій історії, щоб молодь відчувала себе повноправними господарями у власній країні, радник Міністра інформаційної політики, Герой України, учасник руху спротиву у Луганській області Володимир Жемчугов зустрівся 15 листопада 2018 року зі студентами Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Спершу усім присутнім презентували документальний фільм «Бранці Кремля», в якому мова йшла про українських полонених військових і громадських активістів, які сьогодні перебувають в російських тюрмах. Стрічка знята на замовлення Міністерства інформаційної політики України.

Володимир Жемчугов – учасник спротиву російській агресії. З травня 2014 року – організатор та активний учасник руху опору проти російської окупації на Луганщині. З 29 вересня 2015 року по 17 вересня 2016 року перебував у полоні бойовиків так званої ЛНР. У полон потрапив з важким пораненням внаслідок підриву на розтяжці. Активний учасник державних та волонтерських заходів в Україні та за кордоном, зокрема проводить військово-патріотичні лекції-бесіди зі школярами, курсантами, військовослужбовцями.

За словами Володимира Жемчугова, найбільше зло – байдужість людей. «Саме байдужість людей приводить до влади на всіх рівнях тих, хто згодом їх не тільки розчаровує, але й через яких у державі перемагає зло і біда. Закликаю вас не бути байдужими, інертними, мати активну життєву позицію, цікавитися політичним життям і усвідомлено робити  свій вибір», – наголосив гість.

Під час свого спілкування з молоддю ТДМУ він порівняв життя молодих українців, які живуть на підконтрольній Україні території, та тих, хто живе на тимчасово окупованій території Донбасу і в Криму. «Згадайте, як жили до агресії 2014 року наші громадяни у різних куточках України і як нині живуть наші співвітчизники на окупованих землях у Криму та на Донбасі. Ви – вільні, розкуті, ви маєте усі права та свободи, маєте певні орієнтири, мрії, до яких йдете. А ваші ровесники, що живуть там, куди прийшов окупант, де в застінках потерпають десятки українців – перебувають в атмосфері страху, постійної небезпеки, що очікує їх за певні висловлювання, не кажучи вже про вчинки», – додав Жемчугов.

На запитання студента нашого університету, яким бачить шлях перемоги України у війні, пан Володимир зазначив, що хорватський сценарій силового визволення для окупованих територій Донецької та Луганської областей неможливий, оскільки призвів би до неминучої ескалації на Донбасі та нових жертв.

«Дехто пропонує хорватський, силовий сценарій, мовляв, узяти наступом окуповані території й повернути їх Україні. Це – подальша неминуча ескалація війни і нові великі жертви. Я прибічник економічного тиску на Росію, коли ми, відстоюючи свої рубежі, даємо відсіч ворогові, а економічні санкції Європи та інших світових держав зроблять свою справу, й Росію чекатиме крах, розвал на шматки, як це було з СРСР», – звернув увагу гість.

Наших студентів також цікавило те, якими принципами керуватися під час політичних виборів в країні, чому сценарій війни став можливим на Сході Україні. На всі ці питання Володимир Жемчугов відповідав щиро і з власної позиції. Він закликав молодь бути свідомими, відповідальними за себе, свої дім, вулицю, місто і країну.

Наприкінці зустрічі учасники отримали диски зі стрічкою та книги.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.