Меню Закрити

Науковці і студенти ТДМУ долучилися до проведення тренінгу «Збереження нирок у дітей із розщілиною хребта» за участі фахівців зі Словаччини

 7-9 листопада 2018 року з ініціативи кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського і громадської організації «Сяйво духу» та за підтримки керівництва Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні відбувся тренінг «Збереження нирок та терапія нетримання сечі у дітей зі Spina bifida» для лікарів, медичних сестер, батьків хворих дітей та студентів шостого курсу медичного факультету. Тренінг відбувся на базі Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні. Його провели лікарі Братислави (Словаччина), зокрема доктор філософії, дитячий нейрохірург Frantisek Horn, дитячий уролог Peter Barton та медична сестра Zuzana Medvedova. Активну участь у організації та проведенні заходу взяли викладачі кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією – професор Оксана Боярчук, доцент Наталя Ярема, асистенти Катерина Глушко та Емілія Бурбела, лікарі та медичні сестри Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, сімейні лікарі та урологи області, батьки хворих дітей.

Головною метою тренінгу було підвищення поінформованості лікарів щодо способів запобігання ускладнень і підтримки здоров’я дітей зі складними станами на належному рівні, розвиток у батьків навичок безперервного догляду за дітьми з порушеннями функцій тазових органів.

Чиста переривчаста катетеризація (ЧПК) як один з ефективних методів збереження нирок у дітей з нейрогенним сечовим міхуром впроваджена у багатьох розвинутих країнах світу. В Україні немає цілісної імплементації цієї програми, протоколів ведення таких дітей, немає державної підтримки забезпечення цієї програми. Існує упереджена думка багатьох фахівців та батьків щодо ускладнень проведення катетеризації.

Теоретичну частину тренінгу розпочала заступник головного лікаря з лікувальної роботи ТОДКЛ, канд.мед.наук Алла Філюк, яка підкреслила важливість проведення заходу. Окрім того, відбулися лекції Frantisek Horn про мультидисциплінарний підхід та нейрохірургічні аспекти терапії дітей з розщілиною хребта та спинно-мозковою грижею, Peter Barton про збереження функції нирок та терапію нетримання сечі, Zuzana Medvedova про програму очистки кишківника та особливості проведення цієї процедури за умов недостатності зовнішнього сфінктера анального отвору. Фахівці з Словаччини розповідали про труднощі і перешкоди впровадження програми, шляхи їх подолання у Словаччині кілька років тому. Сьогодні програма має повне фінансове забезпечення з боку держави.

Відкриття семінару.

Frantisek Horn, Peter Barton, Zuzana Medvedova (справа наліво).

З доповідями також виступили професор Оксана Боярчук, яка розповіла про адаптацію міжнародних протоколів ведення дітей з розщілиною хребта до українських реалій; лікар-генетик, доцент Наталя Ярема – про шляхи попередження патології та голова громадської організації «Сяйво духу» Мар’яна Кошманюк – про потреби дітей із spina bifida.

Під час тренінгу були оглянуті та консультовані діти зі спинномозковою килою, проводилися практичні навчання батьків та дітей методиці чистої переривчастої (інтермітуючої) катетеризації та очистки кишківника. Наголошено на необхідності навчити дітей старших 6 років проводити самокатетеризацію.

Проведення УЗД – Peter Barton та лікар ТОДКЛ Оксана Шило, Катерина Глушко.

Обговорення результатів обстежень.

Frantisek Horn та лікар-нейрохірург ТОДКЛ Роман Сагайдак.

Другий день тренінгу – введення до практичної частини – Маряна Кошманюк.

Обговорення клінічної ситуації – лікар-уролог ТОДКЛ Олег Стоян та Peter Barton.

Окрім того, гостями зі Словаччини були подаровані засоби для постійного догляду дітям, а саме двомісячний запас дороговартісних сучасних катетерів з лубрикантами (для десяти пацієнтів) та системи очистки кишківника довготривалого використання.

Було домовлено про подальшу співпрацю, а саме проведення уродинамічного обстеження, яке досі відсутнє в Україні для дітей, на базі клініки в Словаччині. Під час консультування кільком дітям були рекомендовані операції, які до цього часу не виконувалися в нашому регіоні. Обговорювалося питання можливостей проведення таких оперативних втручань словацькими колегами на базі ТОДКЛ.

Викладачами кафедри створені локальні протоколи ведення пацієнтів зі Spina bifida та гідроцефалією. Сімейні лікарі, педіатри та батьки міста і області отримали друковані інформаційно-методичні матеріали, які були підготовлені ГО «Сяйво духу» та викладачами кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією.

В останній день тренінгу батьки ділилися своїми проблемами з тренерами, показували позитивний досвід догляду, обговорювали помилки та невдачі. Мар’яна Кошманюк продемонструвала фільм про дитячий літній табір у Словаччині для дітей з розщілиною хребта та гідроцефалією, у якому побувала влітку. Діти в цьому таборі перебувають протягом 2-х тижнів без батьків, вчаться навичкам самообслуговування, соціалізації у суспільстві. Один з пацієнтів продемонстрував відеофільм про свою мрію підкорення Говерли та її здійснення разом з музичним гуртом «Фіра». Такі зустрічі і навчання надихають лікарів, батьків, пацієнтів, показують можливості покращення якості життя дітей, дають віру у їх майбутнє.

Під час проведення тренінгу відбулася зустріч проректора з наукової роботи ТДМУ, професора Івана Кліща з учасниками тренінгу. Обговорювались можливості подальшої наукової співпраці між Тернопільським медуніверситетом та Університетом імені Коменіуса в Братиславі, участі у наукових грантових проектах.

Голова ГО «Сяйво духу» висловила щиру подяку ректору, керівництву університету за сприяння та підтримку у проведенні тренінгу, студентам за активну позицію та проведену волонтерську акцію, гроші, зібрані під час якої були використані на закупівлю матеріалів для проведення тренінгу.

Проф. Іван Кліщ отримує подяку ТДМУ від голови ГО Мар’яни Кошманюк.

Кафедра дитячих хвороб з дитячою хірургією також висловлює вдячність адміністрації університету, міжнародному відділу і студентам ТДМУ, а також керівництву, лікарям та медсестрам ТОДКЛ, усім небайдужим, які долучилися до організації, підтримки та проведення тренінгу. Спільними зусиллями ми зможемо покращити якість життя дітей зі складними станами.