Меню Закрити

Участь викладачів ТДМУ у Great Teachers Seminar

12-16 листопада 2018 року на базі Українського католицького університету (Львів) відбувся семінар з викладацької майстерності (Great Teachers Seminar). Вперше за 50-ти літню історію семінар відбулася не в канадському Національному парку Банф, а в Україні, зокрема у Центрі Шептицького католицького університету.

Семінар був організований навчально-виховним відділом університету імені Грента МакЮена (Office of Teaching and Learning Services (TLS), MacEwan University, Edmonton, Alberta, Canada), який називається Центр підвищення кваліфікації викладачів (Centre for Advancement of Faculty Excellence (CAFÉ)) та Українським центром ресурсів та розвитку університету МакЮена (Ukrainian Resource and Development Centre (URDC) at MacEwan), який очолює Юрій Конкін. У роботі семінару взяли участь представники університету МакЮена (Канада) та трьох університетів-партнерів з України – Тернопільського державного медичного університету, Українського католицького університету та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Університет МакЮена представляли 16 учасників (14 викладачів з 7 різних програм та 2 адміністратори з CAFÉ). Від УКУ було 14 викладачів різних спеціальностей, від НаУКМА – 6 викладачів та від ТДМУ – 8 викладачів, які сформували чудову команду фахівців. Керівником семінару був Kevin Hood (MacEwan). Роль фасилітаторів під час семінару виконували представники Канади та українських університетів: Lynne Honey (TLS, Director) Shelley Josey (TLS), Tracey Cyca (MacEwan), Jody Marshall (MacEwan), Оксана Боярчук (ТДМУ), Олександр Аврамчук (УКУ) та Наталія Старинська (НаУКМА).

Учасники семінару з викладацької майстерності.

Наш університет мали честь представляти завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, професор Оксана Боярчук, завідувач кафедри медичної біології, професор Лариса Федонюк, завідувач кафедри соціальної медицини, організації та економіки охорони здоров’я з медичною статистикою, професор Ганна Сатурська, директор навчально-наукового інституту медсестринства, доцент Світлана Ястремська, доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Лариса Мартинюк, доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією Аліна Вольська, доцент кафедри акушерства та гінекології № 2 Наталія Петренко та доцент кафедри педіатрії № 2 Вікторія Фурдела.

Команда учасників ТДМУ.

Тема Great Teachers Seminar (GTS) була присвячена питанням викладання та покликана розвивати спільноти з обміну викладацьким досвідом – тих майданчиків, де викладачі зможуть поширювати найкращі практики та надихатись умінням один одного, а також шукати відповіді на складні питання педагогічної практики, залучаючи колег до обговорення.

Основні цілі семінару:

  • піднести значення хорошого викладання;
  • надихнути викладачів до виходу за межі своїх спеціалізацій та середовищ у пошуку універсальних підходів у викладанні;
  • знайти ефективні та інноваційні підходи у викладанні й навчанні;
  • стимулювати обмін інформацією та ідеями між викладачами та їх спільнотами;
  • розмірковувати та глибоко рефлектувати про власний викладацький стиль, методи викладання та звички викладача у сприятливому та цікавому середовищі;
  • підтвердити наше зобов’язання щодо навчання студентів та нашої професії, ідентифікувати себе як носія цінностей професійного середовища.

Формат був мінімально структурований, змінювався та будувався в процесі роботи на основі оцінки поточних потреб учасників. Захід був призначений для вивчення та вдосконалення педагогічної майстерності через обмін найефективнішими практиками та досягненнями через взаємодію, спрямований на багатосторонній, багатопрофільний міждисциплінарний обмін професійним досвідом і думки. Учасники семінару вчили і вчилися разом, видобуваючи і щедро роздаючи справжні перлини зі скарбничок свого досвіду, натхнення і співпраці.

Обговорення питань щодо вдосконалення педагогічної майстерності в робочих групах.

Щоразу учасники об’єднувалися у групи, щоб поділитися власними інноваціями, стратегіями, напрацюваннями та навчатися один в одного, як вирішувати різні проблеми, а також мали унікальну можливість міжкультурного розвитку.

Їх на розвиток надихнула пісня.

Вони у слові TEACHER прочитали слово HEART, хіба ж це не ART?

Учасники семінару від ТДМУ висловлюють вдячність керівнику Українського центру ресурсів та розвитку університету МакЮена Юрію Конкіну, керівництву ТДМУ за сприяння участі у семінарі.

Інформацію подали учасники семінару від ТДМУ.