Меню Закрити

Студент ТДМУ став переможцем конкурсу на здобуття відзнаки імені Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса

Студент п’ятого курсу медичного факультету Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Едуард Крутько став переможцем конкурсу серед освітньо-культурних проектів на здобуття відзнаки імені Героя Небесної Сотні Тернопільщини Олександра Капіноса. Ця нагорода покликана підтримувати громадських активістів з сіл та невеликих містечок, які прагнуть змін у своїй громаді й реалізовують освітні, культурні, соціальні проекти. НЦНК «Музей Івана Гончара» підтримав кандидатуру Едуарда Крутька з метою збереження та популяризації української народної культури.

Реалізація та презентація проекту відбувалася поетапно: здійснення етнографічних експедицій навколишніми селами (запис звичаїв та обрядів, фольклору, збір експонатів), проведенні занять для учнів з вивчення власного родоводу, а також майстер-класів з відшивання орнаментів нагрудників автентичних хорольських корсеток та інше. Завершальним етапом стало закладання яблуневого саду та проведення в рідному селі Едуарда (с. Козубівка Хорольського району Полтавської області) вечора-спомину «Ой зійдімося, роде» у форматі «Ніч в музеї».

Два роки тому Едуард Крутько вирішив відкрити музей у рідному селі Козубівка. Позаяк музей має родинну ідею – засновник назвав його «Древо». Завдяки відзнаці молодий ентузіаст отримав кошти на нові етнографічні проекти, а перемога засвідчила, що його активні дії – сучасні і потрібні для людей.

У рамках проекту Едуард Крутько організував вечір-спомин «Ой зійдімося, роде», на який зібрав людей, небайдужих до витоків, до свого коріння. У цей день до Козубівки також приїхала родина Сашка Капіноса, щоб відвідати музей «Древо» і стати учасниками заходів. До відвідин рідних Сашка та представників музею Івана Гончара й Музею Революції Гідності приурочили закладання яблуневого саду у дворі музею. Ще на початку XX століття там росли яблуні прапрадіда Едуарда. Та в родини відібрали землю, сад довелося вирізати.

«Познайомившись з Едуардом, я побачила, що його погляди на життя, і те, чим він займається, дуже близькі нашій родині. Його намагання віднайти забуте і показати іншим – найбільша нагорода для мене і сина. Сашко не встиг втілити в життя всі свої ідеї. А їх у нього було дуже багато. Мій син мріяв, щоб українські традиції оживали не лише в музеях, а щоб і його ровесники також знали притаманні українцям звичаї. Едуард – з Хорольщини, ми – з Кременеччини. Як виявилось, у наших традиціях є багато спільного, бо ж дещо з побаченого в Козубівці я пам’ятаю ще зі свого дитинства», зазначила маша Сашка Олена Капінос.

Едуард Крутько був нагороджений Відзнакою імені Олександра Капіноса у місті Кременець. Переможець отримав сертифікат на суму 15 тисяч гривень для здійснення свого проекту, а Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» надав переможцю консультаційну підтримку.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.