Меню Закрити

Досвід швейцарських колег – у практичну діяльність

У рамках партнерства та за підтримки керівництва Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулося стажування фахівців Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні та ТДМУ у швейцарській  психіатричній клініці м. Мюнстерлінген, Тургау.

До складу делегації ввійшли головний лікар Тернопільської психоневрологічної лікарні Володимир Шкробот, заступник головного лікаря з медсестринства Надія Фарійон, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Олена Венгер та асистент кафедри Володимир Білоус. Головна мета поїздки – налагодження співпраці між тернопільськими фахівцями та швейцарською клінікою у різних напрямках, зокрема вивчення передового досвіду та технологій медикаментозного й психотерапевтичного впливу. Під час візиту відбулася зустріч з головним лікарем психіатричної клініки Г.Дамманом та директорами усіх медичних підрозділів, які ознайомили зі структурою закладу та організацією його діяльності.

Учасники делегації мали змогу відстежити маршрут пацієнта, розпочинаючи з тріажного центру, тобто приймального відділення, й на усіх етапах його перебування в психіатричному закладі, ознайомитися зі специфікою роботи з хворими після виписки зі стаціонару. Модель надання психіатричної допомоги в кантоні Тургау базується на комплексному підході у лікуванні людей з психічними захворюваннями з наголосом на вирішенні не тільки медичних, а й соціальних проблем, організацією подальшого спостереження за хворим, їх адаптацією в суспільстві та повсякденному житті.

Учасники тернопільської делегації поділилися враженнями від перебування в швейцарській клініці з лікарями та молодшими медичними спеціалістами на медичній раді. На ній було продемонстровано ефективність методів психотерапевтичного впливу. Фахівці обговорили шляхи застосування набутого досвіду у лікуванні пацієнтів Тернопільської психоневрологічної лікарні.

Швейцарський досвід, який було запозичено під час стажування, уже розпочали впроваджувати в практичну діяльність Тернопільської психоневрологічної лікарні. Наприклад, адаптовано до наших умов психоосвітні тренінги по нозологіях. Спочатку цьому навчать медичний персонал, а з годом й пацієнтів. Впроваджено у медичну практику й систему оцінювання та визначення рівня суїцидальності хворих з психічними розладами.

Учасники делегації висловлюють щиру вдячність за сприяння у стажуванні в одній з найвідоміших клінік Європи адміністрації ТДМУ. Подібні навчання  вкрай важливі для наших фахівців, адже це хороший стимул імплементувати передовий досвід іноземних колег у власну роботу.

Лариса Лукащук.