Меню Закрити

Завдяки студентам ТДМУ Миколай завітав до дітей з інвалідністю, сиріт і тих, які опинилися у скрутній ситуації

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського декілька років поспіль реалізовується проект «Миколай про тебе не забуде». Щороку наші студенти організовують збір коштів на кожному курсі і відвідують дітей з малозабезпечених, багатодітних родин, тих, які опинилися у складних життєвих обставинах, та дітей-інвалідів.

Нещодавно майбутні медики відвідали 13 сімей, в яких 32 дітям подарували свято. Спершу вони зателефонували в кожну родину та розпитали, про що мріють і чого потребують діти. Відповідно наші помічники Миколая мали чіткий план  щодо того, які мрії малечі вони можуть реалізувати.

«Цього разу вперше залучили до цієї акції іноземних студентів. Спільними зусиллями ми збирали гроші, купували подарунки та розносили їх в кожну сім’ю. Ще під час з’ясування побажань дітей, ми розуміли, що в наших підопічних дуже особливі долі, але їх віра в казку і диво стимулювала нас. Хлопчик-сирота зі слуховим імплантом отримав омріяного робота. Його бабуся збоку плакала від радості, а за придбані батарейки для слухового апарата не могла надякуватися нам», – поділився враженнями Олександр Сагайдак.

Інша учасниця акції Юлія Гранчук розповіла, що в той момент, коли хтось з батьків чи дітей відкривав двері і бачив нашу команду з подарунками, то у всіх на очах з’являлися сльози. Наприклад, мама хлопчика, який з 5 років має ДЦП, дивувалася тому, скільки подарунків принесли наші студенти. Вона дякувала за свято і за великий запас підгузків. На думку дівчини, найпрекрасніший момент у житті кожного – це бачити щасливі очі дітей.

«Дуже приємно було спостерігати ту радість, з якою маленька дівчинка бігала по хаті і викрикувала: «Мамо, це ж така лялька, про яку я мріяла! Подивись!!!», – згадала Яна Тригуб. А її колега по парті Анастасія Пак додала, що всі студенти щасливі, що брали участь у цій акції, адже заради таких моментів варто докладати зусилля.

Це свято було б неможливе без команди наших благодійників, до якої увійшли представники різних курсів. Від першого курсу відповідальними за акцію були Віта Пилипів, Вікторія Проців, Юлія Марків, які зібрали 1480 гривень. Другокурсникам Христині Сурман, Оксані Панич, Тетяні Білтик вдалося зібрати 1300 гривень. Третій курс завдяки Юлії Гранчук та Михайлу Леськіву поповнив благодійну касу на 3070 гривень. Волонтери п’ятого курсу Катерина Бігуняк, Наталія Роговська, Дарія Кормільська, Анастасія Пак, Віта Косовська та Уляна Сатурська зібрали 4496 гривень. Шостий курс медичного факультету та четвертий курс НТН своїм представникам Мар’яні Позунь, Яні Тригуб, Олександру Сагайдаку передали 3334 гривень.

Щодо іноземних студентів, то чимало зусиль доклали члени Єгипетської асоціації – Abdelgawwad Ahmed Salem, Sobhy Mohamed, Qenawy Abdelrahman, Mostafa Gweda, Намібійської асоціації – Johanna Pohamba, Tamba Grace, Veronica Nancy Natasha Nasima. Чимало позитивних вражень отримали студентки Польщі Anna Janicka та Індії Priyanka Priya. Своє бажання ще раз взяти участь в акції висловили індійські студенти Rangani Ashutosh, Munjani Dhruvin, Hirpara Digant, Mavi Pushpender, а також студентка з Німеччини Noor Rifat. Дружною командою долучилася Нігерійська асоціація студентів на чолі з президентом Daniel Aganren та віце-президентом Winifred Onwordi, до яких долучилися Okwidinma Daniella, Chisom Chinonyerem, Precious Gift Alele, Jones Moyosoreoluwa.

«Стіл ледь вміщав ту гору подарунків, які були придбані для дітей. Тут було все: скейт, ляльки «Барбі», пупси, пазли, книги, зошити, пластилін, машинки, конструктор «Лего», роботи, гольфи, теплі светри, сорочки, тапочки, підгузки, порошок, засоби для миття дитячого посуду, розмальовки, олівці, фломастери, м’які іграшки, дитячий посуд, блютузна колонка, настільні ігри, цукерки та фрукти. На залишок коштів у сумі 1304 гривні плануємо купити солодкі подарунки для дітей з «Дому милосердя», що в Чорткові. Відвідуючи ці сім’ї, мабуть, кожен з нас задумався, як нам пощастило, що ми маємо батьків, що маємо чудові умови побуту і є здоровими. Такі акції спонукають більше задумуватися та цінувати те, що маємо. Я хочу висловити подяку кожному, хто зробив свій внесок у реалізацію цієї благородної справи. Сподіваюся, що вам це добро повернеться сторицею!», – побажала лідер волонтерського руху в ТДМУ Мар’яна Позунь.

Звичайно, подарунками неможливо замінити сиротам батьків, дітям з інвалідністю – здоров’я, тим, але таким заходом точно можна подарувати радість! Навіть батьки були вкрай розчулені цим виявом уваги.

Волонтерський актив ТДМУ висловлює подяку заступнику центру виховної роботи і культурного розвитку нашого університету, доценту Олені Покришко, яка зуміла організувати іноземних студентів, котрі зробили свій внесок у здійснення дитячих мрій.

До речі, всі пам’ятають історію маленького тернополянина, в якого згоріла квартира і загинув під час пожежі батько. Наші студенти побували в нього. Хлопчик нещодавно повернувся з реабілітаційного центру і був неймовірно радий візиту наших благодійників. Також багато емоцій були пов’язані з іншим хлопчиком, який є інвалідом по слуху і живе лише з бабусею. В багатодітній сім’ї, де однорічну дівчинку готують до операції на серці, вдалося також створити свято. Можна називати ще багато історій цих дітей, але всі вони вартують того, щоб у них було повноцінне дитинство, щоб їхні очі світилися радістю.

Висловлюємо подяку нашим волонтерам за їхню чуйність і добрі серця. Бажаємо їм усіляких гараздів, успіхів у навчанні і добрих людей на життєвому шляху!

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.