Меню Закрити

Відбулася урочиста академія з нагоди 90-річчя професора Івана Сміяна

Урочиста академія, розширена вчена рада і святкова науково-практична конференція, присвячені 90-річчю члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, заслуженого працівника вищої школи України, професора Івана Сміяна, відбулася 10 січня 2019 року в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Т.Шевченка. Іван Семенович – це відома постать в українській і світовій науці. Його доля тісно пов’язана з нашим університетом з 1970 року. Упродовж 33 років він був завідувачем кафедри, згодом – проректором з навчальної роботи, а далі протягом 17 років – ректором Тернопільського державного медичного інституту.

Святкову імпрезу розпочав хор ТДМУ, під виконання пісень якого майстер з піскової анімації відтворила життєвий шлях ювіляра.

Нагадаємо, що Іван Семенович – автор понад 700 наукових праць і важливих досліджень у царині педіатрії. Він є почесним головою Ради вчених Трускавця, почесним головою Тернопільської обласної асоціації педіатрів, членом численних редколегій науково-практичних журналів. Вчений нагороджений Золотою медаллю Миру, Знаком пошани Національної академії медичних наук України, він – лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди, відмінник охорони здоров’я.

Найкращі побажання від імені коллективу Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського висловив ректор ТДМУ, профессор Михайло Корда, який зазначив, що цього дня наукова і медична спільноти відзначають ювілей великої людини. Він додав, що Тернопільський державний медичний університет славний своїми досягненнями та здобутками, але все це стало можливим завдяки плеяді невтомних трудівників, педагогів, лікарів, науковців. Одним з таких є Іван Семенович Сміян.

«Через чотири роки після народження Івана Семеновича на його батьківщині – Сумщині – у 1933 році був розпал Голодомору. Як згадує у своїй книзі ювіляр, «народні дружини забирали останню зернину у селянина. Це був час, коли, за висловом Ціцерона, Людина була найлютішим ворогом. Це був той час, який не можуть пояснити ані філософи, ані вчені упродовж багатьох десятиліть. Пошуки і фантазії не полишали мене з дитячих років. З дитинства я був у праці. Отримував від неї задоволення. Незважаючи на мій тривалий вік, не можу сказати, що мені колись було важко».

Мабуть, сааме це прагнення до творчості, прагнення до звідання чогось нового, пізніше прагнення до науково-дослідницької роботи, помножені на фантастичну працездатність і любов до своєї професії, зробили його таким, яким ми знаємо цю видатну Людину сьогодні. Іван Семенович Сміян присвятив медицині 60 років свого життя, 44 з яких – нашому університету. За його плечима тисячі врятованих життів, тисячі вилікуваних пацієнтів, десятки учнів, сотні наукових статтей, десятки книг, монографій і підручників. 33 роки Іван Семенович очолював кафедру педіатрії, 17 років поспіль був ректором тоді ще медичного інституту. За час його ректорства значно зріс науковий потенціал вишу – якщо у 1981 році було 25 докторів наук, то у 1997 їх стало 80. У цей час булла відкрита центральна науково-дослідна лабораторія, музей історії інституту і музей історії медицини нашого краю, відкрито і облаштовано профілакторій для студентів, організовано ботанічний сад на виділених для вишу землях. Інститут посідав перші місця за багатьма показниками діяльності серед медичних вишів           України. Іван Семенович досі цікавиться досягненнями університету, цікавиться здобутками своїх учнів, пише книги.

Сьогодні коллектив медичного університету вітає Вас з цим славним ювілеєм. Ми бажаємо Вам, насамперед, творчого і активного довголіття. Бажаємо таким же складом і в цьому ж місці 10 січня відзначити Ваш столітній ювілей. Знаємо, що Ви маєте багато планів щодо написання книг. Нехай ці плани і мрії здійсняться. Нехай ті знання, зусилля і час, які Ви вклали у своїх пацієнтів і учнів, повернуться до вас добром і вдячністю», – побажав Михайло Корда.

Музичне вітання цього дня прозвучало від доцента кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені профессора Л.Ковальчука Юрія Футуйми. Він виконав пісню «На життєвому шляху» та авторську колядку.

Від імені голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука та депутатського корпусу привітав депутат і директор Чортківського медичного училища Любомир Білик. Він передав цінний подарунок від очільника обласного органу самоврядування.

«Від імені усієї громади Тернополя, міської ради та від себе особисто висловлюю щиру подяку за Вашу щоденну багаторічну працю, за те, що на Вашому прикладі зросло не одне покоління медиків та науковців, за те, що прославили наше місто. Ми пишаємося тим, що Ваше ім’я занесене до книги «2000 найвидатніших людей століття» Інтернаціонального біографічного центру Кембриджського університету. Дякуємо Вам і за ту неймовірну літературну та наукову працю, яку виробите на благо всім нам. Нехай творене Вами добро лише примножується, а Ваші ідеї і надалі знаходять реальні втілення у практичній медицині та науці», – зазначив міський голова Сергій Надал.

Очільник Тернополя побажав академіку наснаги, міцного здоров’я та вручив Почесну відзнаку міського голови.

Вітання від голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни та начальника управління охорони здоров’я Володимира Богайчука з ювілеєм передала перший заступник начальника вищезгаданого управління Лідія Чайковська.

Начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук від імені медичної спільноти міста зачитав вітальну адресу:

«Дорогий наш вчителю! Щиро вітаємо Вас з ювілеєм та завдячуємо долі, що Ви є у нашому житті. Справжній подив й захоплення викликає Ваше сподвижницьке та багатогранне життя в науці і громадській діяльності, яке Ви прожили чесно, гідно та відповідально. Заслужене визнання Ви отримали не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Мудро виголошено: кожний справжній науковець має бути готовий до того, що у вибудованій ним будівлі будуть житии інші. У спорудженій Вами високій будівлі науки й духу нині творять сотні Ваших вдячних учнів, серед яких і Ваші побратими – тернопільські медики. І ми по-справжньому горді від того, що пов’язані з Вами довгими роками плідної творчої співпраці, а тому високо цінуємо Ваші невтомні й подвижницькі зусилля, скеровані на підвищення авторитету й престижу вітчизняної науки, розбудову і зміцнення Української незалежної держави.

Нехай Вам і надалі буде удача в усіх починаннях, шана та прихильність людей, вірність та незрадливість друзів, затишок і благополуччя в родині!

Бажаємо Вам, вельмишановний Іване Семеновичу, моральної і фізичної міці, нестримного наукового прозріння, непереборної жаги знаходити і передавати людям нові знання та новее бачення світу!

З глибокою вдячністю та низьким поклоном Ваші учні, медична спільнота міста Тернополя».

Своє відеовітання ювіляру надіслав віце-президент Національної академії медичних наук України, академік, директор Інституту кардіології імені академіка Стражеска Володимир Коваленко.

Привітав Івана Семеновича з такою знаменною датою академік Національної академії медичних наук України, профессор Віталій Майданник. Він передав теплі слова вітань від Асоціації педіатрів України та її голови безпосередньо. Також гість виконав почесну місію – вручив ювіляру сертифікат про те, що його ім’ям у галактиці Чумацький шлях названа зірка.

Щирі вітання надійшли з різних куточків України та світу, зокрема з альма-матер Івана Семеновича – Харківського національного медичного університету від ректора, члена-кореспондента АМН України Володимира Лісового, а також від ректора Запорізького медичного університету – профессора Юрія Колесника, ректора Сумського державного університету – профессора Анатолія Васильєва, директора медичного інституту – доктора медичних наук Андрія Лободи, директора Інституту отоларингології імені профессора О.Коломійченка, віце-президента НАМН, академіка Дмитра Заболотного, ректора Української медичної стоматологічної академії – профессора Вячеслава Ждана, директора державного експертного центру МОЗ України Тетяни Думенко та багатьох інших.

Професор, дійсний член Академії наук вищої освіти України, а свого часу перший заступник Державного секретаря МОЗ України Ніна Гойда завітала на ювілей. Вона передала вітання від ректорату та всього коллективу Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика.

Головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні, доктор медичних наук Григорій Корицький побажав міцного здоров’я, багатьох років натхнення, радості і благополуччя Івану Семеновичу.

Українські пісні, сповнені ніжності та лірики, подарувала наша випускниця Людмила Папінко та гурт «Гангз лав бенд».

Свої щирі привітання ювіляру висловили його колишні учні, а тепер професори – Лідія Слободян, Наталія Банадига, Ольга Федорців, Галина Павлишин, Оксана Боярчук.

З піснею «Ангел не спить» виступила викладач Чортківського медичного колледжу Віра Потикевич.

Особливий подарунок ювіляру підготував проректор з наукової роботи ТДМУ, профессор Іван Кліщ. Він виконав відому українську пісню «Два кольори».

Ще одним музичним дарунком стали колядки від хору ТДМУ.

Після завершення урочистої академії свою роботу розпочала конференція «Традиції і новації в педіатрії».

Трансляцію заходу можна переглянути тут:

https://www.facebook.com/tdmu.official/videos/2119147731730693/

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.