Меню Закрити

У ТДМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференції «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, профілактики та реабілітації в практиці сімейного лікаря»

21-22 лютого 2019 року в актовій залі Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася традиційна щорічна Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, профілактики та реабілітації в практиці сімейного лікаря», яка внесена до Реєстру МОЗ України з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій на 2019 рік (посвідчення №545 від 19.11.2018 р.).

Конференція була організована з ініціативи кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ, управління охорони здоров¢я Тернопільської обласної державної адміністрації, ВГО «Українська асоціація сімейної медицини» та ГО «Асоціація сімейної медицини Тернопільщини» і присвячена 20-літтю кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини на медичному факультеті рідного вишу. Висловлюємо щиру вдячність адміністрації ТДМУ за сприяння у проведенні заходу, а також за підтримку діяльності кафедри та її колективу.

З різних куточків Тернопільщини прибуло понад 300 фахівців з загальної практики-сімейної медицини, педіатрії та терапії, реабілітації та неврології. Серед гостей були провідні науковці із Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Вінниці, Львова, Чернівців, Івано-Франківська. Долучились до програми конференції із власними напрацюваннями науковці з Чехії та Естонії, які стали справжніми друзями і порадниками на шляху реформування системи охорони здоров’я України з пріоритетом на первинну медичну допомогу.

Вітальне слово від оргкомітету виголосив проректор з науково-педагогічної роботи ТДМУ, професор Аркадій Шульгай. Він зазначив, що реформування медичної галузі розпочалось з первинної ланки медицини, тобто лікарів загальної практики-сімейної медицини. Отже, такий лікар має стати справжнім агентом сім’ї в системі охорони здоров’я, за допомогою сучасних знань, базової апаратури та проведення найбільш розповсюджених аналізів і ліків повинен вирішити до 80% медичних звернень без госпіталізації. Професор А.Шульгай згадав, як протягом 20 років відбувалося становлення колективу кафедри, унікальної на час створення, оскільки вона була організована на етапі додипломної освіти і є мультидисциплінарною. Саме це дало змогу ще до початку інтернатури майбутнім випускникам рідного вишу заложити основи розуміння філософії сімейної медицини і основних завдань і викликів, які стоять перед лікарями на етапі первинної медичної допомоги. Наостанок він побажав учасникам форуму плідної праці, цікавого спілкування й приємних вражень від перебування на тернопільській землі.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся начальник  управління охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Богайчук, який відзначив підвищення впливовості сімейного лікаря в системі охорони здоров’я та суспільстві взагалі. Йому належить стежити за здоров’ям сім’ї, вчасно попередити чи виявити захворювання на ранній стадії, а також надати невідкладну допомогу при гострих станах. Для цього лікар, окрім високого фахового рівня, має бути мотивований, передусім фінансово. Питання фінансування, як ніколи досі, ефективно вирішуються завдяки впровадженню реформи первинної ланки і визначаються суспільно-економічними можливостями та державною політикою у галузі охорони здоров’я, рівнем розвитку самоврядування та самостійністю сімейного лікаря на правовій, договірній основі. Він коротко ознайомив з результатами виконання практичного плану дій з реформування ПМД на Тернопільщині.

Клінічні ординатори кафедри Мар’яна Палихата і Зоряна Сабат виконали гімн Української асоціації сімейної медицини, який створив святкову атмосферу і викликав одностайну підтримку зали.

У ході роботи конференції для учасників конференції прозвучало чимало доповідей, які стосувалися різних аспектів діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, питань профілактики і реабілітації в практиці сімейного лікаря, а також було порушено низку актуальних питань науки та медичної освіти у галузі сімейної медицини.

Професор Володимир Гощинський, який був першим завідувачем кафедри, виступив з програмною ювілейною доповіддю «20-ліття кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини: досягнення і перспективи», пригадав етапи становлення кафедри і колективу, підкреслив, що гуманітарність і людяність, професіоналізм і патріотизм, вірність традиціям і дух новаторства традиційно був і є притаманним колективу кафедри.

Особливостям ведення пацієнтів з проблемою болю у спині на етапі первинної медичної допомоги, а також проблемам ведення хворих з гепато-біліарними розладами були присвячені доповіді завідувачки кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ, віце-президента ГО «Асоціація сімейної медицини Тернопільщини», члена правління ВГО «Українська асоціація сімейної медицини», керівника департаменту науки ВГО «Українська асоціація сімейної медицини», професора Лілії Бабінець.

Цінну інформацію щодо використання і терапевтичних ефектів та особливостей спелео- та галоаерозольтерапії почерпнули учасники форуму з виступу завідувача кафедри нетрадиційної та народної терапії Львівського національного університету імені Д.Галицького, професора Лук’яна Андріюка.

Чималий інтерес викликала доповідь про гастроентерологічні аспекти метаболічного синдрому, яку представила завідувач кафедри внутрішньої медицини Харківського національного медичного університету, професор Лариса Журавльова.

Професор Ірина Височина, завідувач кафедри сімейної медицини Дніпропетровської державної медичної академії післядипломної освіти, чітко сформулювала положення доказової бази щодо ведення пацієнтів з гострим бронхітом в амбулаторній практиці.

Про Римські критерії ІУ перегляду при синдромі подразненої кишки, а також про принципові зміни у діагностиці та лікуванні його ведення йшла мова у виступі професора Львівського Національного медичного університету імені Д.Галицького Ольги Бондаренко.

Актуальні питання клініко-діагностичних особливостей транзиторних ішемічних атак, їх діагностики та лікування сімейним лікарям висвітлила професор Світлана Шкробот, завідувач кафедри неврології ТДМУ.

Професор Ігор Господарський, завідувач кафедри алергології, імунології та догляду за хворими ТДМУ, висвітлив сучасні підходи до лікування респіраторних вірусних інфекцій в світлі імуноскомпроментованих пацієнтів.

Професор Ірина Князькова, завідувач кафедри клінічної фармакології та внутрішньої медицини Харківського національного медичного університету присвятила свій виступ практичним аспектам застосування антагоністів мінералокортикоїдних рецепторів при хронічній серцевій недостатності, що викликало неабиякий інтерес аудиторії фахівців сімейної медицини.

Професор Микола Швед, завідувач кафедри невідкладної та екстреної допомоги ТДМУ, розповів про кардіальний синдром Y і підходи до його діагностики та лікування.

Практично орієнтованою та цікавою для аудиторії була доповідь Ірини Боровик, доцента кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ, на тему «Кашель. Діагностичний пошук та лікування».

Професор В’ячеслав Чернобровий, завідувач кафедри сімейної медицини та гастроентерології Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова, доповів на тему «Функціональні захворювання органів травлення (Римські критерії IV): сучасна полісиндромна диференційована фармакотерапія», що було цікаво і корисно для спеціалістів первинної медичної допомоги.

З зацікавленням була сприйнята присутніми інформація, передана іноземними учасниками: Prof. Ruth Kalda, Peremeditsiini õppetool Tartu Ülikool -«Postgraduate Medical Education in Estonya» та DMudr Marketa Kastnerová, Czech Republic University of South Bohemia – «The effects of the high energetic impulse therapy Theracell 100 for chronic musculoskeletal pain».

Жваве обговорення серед сімейних лікарів викликала доповідь гості з Києва, доцента Національного медичного університету імені О.Богомольця, на тему «Імплементація міжнародних протоколів з лікування бронхіту в практику сімейного лікаря».

Практичні питання ефективності лікування неалкогольної жирової хвороби печінки на сучасному етапі коморбідності висвітлила професор Наталія Вірстюк, завідувач кафедри внутрішньої медицини Івано-Франківського національного медичного університету.

Практичні кроки до вирішення проблем у дітей раннього віку як шлях до попередження хронічної патології у майбутньому окреслила професор Наталія Банадига, завідувіч кафедри педіатрії ННІ ПДО ТДМУ.

Актуальні питання ведення пацієнта з резистентною артеріальною гіпертензією сімейними лікарям висвітлила у своїй доповіді професор Надія Ярема (ТДМУ).

Цікаву доповідь «Атопічний дерматит у практиці сімейного лікаря, ключові складові ефективного спостереження» представила доцент Наталія Боцюк (кафедра ПМСД та ЗПСМ ТДМУ).

У рамках конференції відбулося чергове засідання правління ВГО «Українська асоціація сімейної медицини» за участі керівників центрів ПМСД Тернопільської області, де було запропоновано внести до документів актуальні додаткові пропозиції щодо реформування ПМД. Важливим результатом роботи конференції було планування подальшої роботи Асоціації сімейної медицини Тернопільщини.

Також відбулося робоче засідання лікарів-рефлексотерапевтів у рамках діяльності Української асоціації рефлексотерапії та класичної акупунктури під керівництвом члена правління ВГО, професора Лілії Бабінець.

22 лютого було проведено форум робіт науковців за фахом «Загальна практика-сімейна медицина», що також після усного представлення увійшли до фахового журналу «Здобутки клінічної та експериментальної медицини».

Духовним завершенням конференції стало відвідування делегатами конференції Зарваницького духовного центру, що є одним з найбільших подільських святинь Української греко-католицької церкви (село 3арваниця Теребовлянського району Тернопільської області).

Завершився форум прийняттям важливих рішень, відображених у резолюції.