Меню Закрити

У Тернопільській обласній комунальній психоневрологічній лікарні триває тренінговий проект з нейрореабілітації

Наприкінці березня 2019 року на базі Тернопільської обласної комунальної психоневрологічної лікарні завершилася перша частина тренінгів з нейрореабілітації. Упродовж чотирьох днів 25 фахівців з Рівного, Львова, Києва, Запоріжжя, Донецької області, Мукачево поглиблювали свої знання у роботі з пацієнтами з травмою спинного мозку (ТСМ), черепно-мозковою травмою (ЧМТ) та після перенесеного інсульту.

Навчальний курс здійснювали українські тренери під супервізією координатора клінічних практик ортопедичного госпіталю церебрального паралічу Університету Каліфорнії Лос-Анджелесу Марші Грінберг та клінічного координатора Національного реабілітаційного госпіталю Ранчо Лос-Амігос Лізи Каррол.

Учасники тренінгу навчилися робити обстеження осіб з травмою спинного мозку згідно з шкалою ураження ASIA, класифікувати важкість ураження та визначати функціональні можливості пацієнтів з ТСМ, отримали знання щодо тренування моторних навичок та нейропластичності і пробували на практиці застосовувати ці принципи, формуючи для пацієнтів нові цілі на рівні участі згідно з МКФ. Кожен мав можливість ознайомитися зі шкалою когнітивного функціонування Ранчо для пацієнтів з ЧМТ і яким чином структурувати терапевтичне заняття відповідно до різних рівнів когнітивного функціонування пацієнтів. Отримані знання допоможуть фізичним терапевтам у формуванні програм для збільшення сили та кардіо-респіраторному тренуванні пацієнтів. Керівники та експерти проекту висловили подяку адміністрації Тернопільської обласної комунальної психоневрологічної лікарні за співпрацю в організації тренінгу.

Технічний радник проекту USAID TEAM Україна Олександра Каландяк розповіла, що «спершу викладачами були Марша Грінберг та Ліза Карролале. Вони передали українським фахівцям свої знання і навички. Це було зроблено з тією метою, щоб українські реабілітологи не були залежними від викладачів зі США. Вже з другого тренінгу, який відбувся в Запоріжжі і Харкові, викладачами були наші фахівці, а Марша і Ліза стали супервізорами. Всі українські тренери пройшли тритижневе стажування в Лос-Анджелесі».

Марша Грінберг зазначила, що їм сподобалися умови в лікарні і вони вражені професійною роботою персоналу. Вона додала, що також задоволені групою учасників тренінгу, оскільки кожен дуже мотивований і бачить своє подальше майбутнє в цій професії.

Під час спілкування з американськими фахівцями головний лікар Тернопільської психоневрологічної лікарні Володимир Шкробот наголосив на тому, що для успіху медичного закладу в лікуванні пацієнтів має бути команда фахівців, які люблять свою роботу, прагнуть вдосконалюватися. Ще однією складовою успіху, на його переконання, є тривала і тісна співпраця з Тернопільським державним медичним університетом. За словами Володимира Шкробота, саме науковий потенціал ТДМУ значно підсилює кадровий потенціал психоневрологічної лікарні.

Надія Фарійон – заступник головного лікаря Тернопільської психоневрологічної лікарні – розповіла, що в рамках Українсько-швейцарського проекту персонал медичного закладу проходить навчання з психології, щоб покращити роботу з пацієнтами. «Після обміну досвідом у Швейцарії ми зрозуміли, що всі працівники диспансеру повинні вміти знаходити спільну мову з пацієнтами, шукати до них підхід. Зараз навчаються азам психології перші 60 осіб. Це навчання розраховано на 6 місяців. Після цього наступні 60 наших працівників будуть навчатися. Цей процес триватиме доти, доки психологічні навички комунікації не отримають всі», – зазначила пані Надія.

Нагадаємо, що до складу делегації, яка вивчала досвід Швейцарії, увійшли головний лікар Тернопільської психоневрологічної лікарні Володимир Шкробот, заступник головного лікаря з медсестринства Надія Фарійон, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Олена Венгер та асистент кафедри Володимир Білоус. Головна мета поїздки – налагодження співпраці між тернопільськими фахівцями та швейцарською клінікою у різних напрямках, зокрема вивчення передового досвіду та технологій медикаментозного й психотерапевтичного впливу.

Прес-служба-Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.