Меню Закрити

Майбутні фізичні терапевти ТДМУ допомагають підопічним геріатричного пансіонату

Студенти другого курсу спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» протягом місяця реалізовували свої знання та вміння у Петриківському обласному геріатричному пансіонаті. В цей час вони працювали з літніми людьми з неврологічними, серцево-судинними, ортопедичними захворюваннями, людьми з інвалідністю.

Студентка Ангеліна Вояк розповідає: «Одна з моїх пацієнток взагалі практично не могла  піднятися з ліжка. Після двох тижнів наполегливої праці ми з нею вийшли на прогулянку в коридор. Для пацієнтки це був дуже великий психоемоційний позитивний фактор. Ми також робили масаж, розробляли індивідуальні комплекси лікувальної фізкультури та гігієнічної гімнастики, працювали над розробкою дрібної моторики та багато іншого».

Студенти турбувалися про своїх пацієнтів не лише під час практики, але й навчали їх працювати самостійно, використовуючи найрізноманітніші засоби для покращення дрібних та великих моторних функцій, навіть приносили з дому еспандери, кульки, м’ячики, дрібні предмети різної форми та розмірів для розробки функцій кисті. Вони вчили підопічних не боятися вставати на ноги, пересуватись без допоміжних засобів, відновлювали навички ходьби по сходинках, щоб вони максимально пристосовувалися до самостійного пересування. Пацієнтам, котрі перебували на постійному ліжковому режимі проводили профілактику пролежнів.

Студенти дбали не лише про фізичне, але й психо-емоційне здоров’я підопічних. 27 березня  студенти влаштували справжнє «Свято здоров’я». Пояснювали мешканцям пансіонату, як важливо вести активний спосіб життя, окреслили особливості рухової активності в старшому віці, звернули увагу на необхідність позитивного мислення незалежно від фізичного стану, представили низку художніх номерів, котрі розчулили та дали заряд позитивної енергії підопічним пансіонату.  Самі пацієнти також брали участь у цьому заході, грали на баяні, декламували вірші, розказували гуморески та співали пісні. На завершення спільний вальс пацієнтів та студентів викликав неймовірний позитив у присутніх. Дійство відбувалося за сприяння та підтримки викладачів кафедри медичної реабілітації ТДМУ, зокрема завідувача кафедри, професора І.Р.Мисули та асистента Ю.В. Завіднюка.

За власні кошти майбутні фізичні терапевти та викладачі придбали для літніх людей пакунки солодощів, які отримали не тільки присутні на концерті, але й усі мешканці пансіонату, які не змогли бути присутніми, зважаючи на стан здоров’я. Також студенти підготували рекомендації для пацієнтів з комплексом ранкової гігієнічної гімнастики, щоб вони не забували виконувати їх після завершення практики.

Студенти після практики зрозуміли найважливіше – піклуючись про інших людей, зокрема старших та самотніх, ти не лише допомагаєш повернутись їм до повноцінного життя, але і отримуєш часточку їхньої мудрості та життєвого досвіду.

Студенти 201 та 202 групи спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія».