Меню Закрити

У ТНМУ відбувся Міжнародний медичний конгрес студентів і молодих вчених

Щороку до Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського кілька сотень молодих людей приїжджають, щоб взяти участь у Міжнародному медичному конгресі студентів і молодих вчених. Цьогоріч 15-17 квітня форум двадцять третій раз зібрав молодь в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина», щоб визначити кращих науковців і обговорити актуальні питання в медицині.

Загалом до публікації було подано 655 наукових робіт. У конгресі взяло участь 156 гостей з українських вишів та 343 молодих науковців ТНМУ. Потрібно зазначити, що проведення такого заходу сприяє не тільки розвитку науки, а й туристичній привабливості нашої області. Для учасників конференції щорічно організовуються поїздки з екскурсіями до архітектурних, заповідних та історичних перлин нашого краю.

Учасників конгресу привітав ректор Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда.

«Щороку у цю прекрасну весняну пору ми радо зустрічаємо найталановитіших та найактивніших студентів-медиків з усієї України. Ми раді вітати майже 150 гостей з різних університетів у нашій «Червоній калині». Також є декілька сотень учасників з нашого університету. І це дуже приємно, що молодь цікавиться наукою, що є можливість публікувати свою наукові праці, представляти їх широкому загалу, ділитися власним досвідом і переймати досвід колег. Відрадним є те, що молоді люди мають бажання займатися наукою. Я часто наголошую на тому, що країна, яка не приділяє достатньо уваги науці, приречена на відставання і на те, що може стати сировинним додатком до розвинених держав. Україна входить до десятки країн світу, де найбільше навчається іноземних студентів. Сьогодні в нашій державі навчається понад 70 тисяч громадян інших держав. Це доволі велика кількість і це є великі інвестиції в українську економіку завдяки освітньому і науковому потенціалу українців. Все це я говорю для того, щоб донести до вас основоположну ідею – ви є майбутнім України. Ваш науковий потенціал зможе примножити її добробут, тому залишайтеся в цій країні, розвивайте її. Звичайно, маючи можливість здобути досвід за кордоном і постажуватися у кращих клініках, наукових установах, використовуйте її для свого особистісного і професійного зростання. І обов’язково повертайтеся назад, бо ви потрібні Україні. Бажаю вам успіхів у навчанні і наукових дослідженнях», – побажав Михайло Корда.

До молодих вчених звернувся і проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ, який наголосив на важливості першого кроку в житті, науці і професії.

«У наукових гуртках та у цих конгресах неодноразово брали участь відомі випускники нашого університету. Зокрема знаний сьогодні в Україні пластичний хірург Ростислав Валіхновський, не менш відомий Валерій Костіков. Останній є провідним онкохірургом у Києві і виконує складні оперативні втручання. Ще один наш випускник, яким ми пишаємося, Олег Загрійчук є висококваліфікованим фахівцем з фармації і працює зараз у Відні. Є ще багато інших. Сьогодні запроваджена нова концепція підвищення кваліфікації лікарів. Кожен медик повинен буде брати участь у наукових конференціях, семінарах, майстер-класах, щоб підвищувати свій рівень. І це добре, адже кожен лікар повинен бути науковцем, оскільки тільки в підручниках є стандартизовані пацієнти, а окрема людина – це цілий комплекс, над яким треба провести своєрідне дослідження, щоб правильно діагностувати патологію, призначити адекватне лікування. Бажаю вам завдяки таким заходам мати якомога більше друзів і колег-однодумців, адже в практичній діяльності лікаря підтримка і широкі соціальні зв’язки є дуже важливими», – додав Іван Кліщ.

https://www.facebook.com/tdmu.official/videos/392868657931745/

Голова Студентського парламенту ТНМУ Романна Павлюк розпочала своє вітання з того, що за світовою статистикою кожне суспільство складається з 80% громадян з пасивною життєвою позицією та 20% тих, хто є активним у всіх галузях життєдіяльності. «Мене радує те, що сьогодні в цій залі присутні представники активної частини соціуму, які втамовують голод власного розуму, які не можуть бути звичайними спостерігачами цього життя», – зазначила Романна.

Лікар-інтерн з Рівного, а в у 2014-2018 роках голова Наукового товариства студентів нашого університету Катерина Галей додала, що вперше перебуває на цьому заході в ролі гості. Вона побажала здобувати на конгресах друзів по духу та науці. На її думку, такі заходи вчать молодих людей організовувати себе як особистість, науковця, майбутнього лікаря. Катерина Галей побажала наснаги, творчого піднесення, завжди впевнено йти до своє цілі.

Упродовж форуму молоді науковці представили свої доповіді у таких секціях: «Внутрішні хвороби», «Експериментальна медицина», «Хірургія, малоінвазивна хірургія, дитяча хірургія. Ортопедія, травматологія. Медицина надзвичайних ситуацій, реаніматологія, анестезіологія», «Інфекційні хвороби. Фтизіатрія. Дерматовенерологія», «Неврологія, нейрохірургія та психіатрія», «Профілактична медицина, соціальна медицина та ООЗ, медична інформатика, медичне право», «Морфологія в нормі та експерименті. Патоморфологія, судова медицина. Біологія та мікробіологія», «Акушерство та гінекологія», «Клінічне медсестринство. Клінічна імунологія та алергологія. Актуальні проблеми медицини. Випадки з практики», «Педіатрія», «Фармакологія та фармація», «Офтальмологія, стоматологія, лор-патологія».

У кожній секції були визначені переможці за кращі наукові дослідження. Грамоти, сертифікати і подяки вручив проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

Більше світлин тут: https://www.facebook.com/tdmu.official/videos/392868657931745/

Прес-служба Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.